Aggula 07.03.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Witaj, Zuzia! W środku będą jakieś otoczaki właśnie Najbardziej podobają mi się (na zdjęciach) gabiony z pociętymi pieńkami drzew, ale jak sięgnę wyobraźnią dwa lata do przodu, to jednak wolę otoczaki Ma to generować jak najmniej dodatkowej pracy. Niestety, jak zostawimy ogrodzenie "na potem", to i ogród będzie leżał odłogiem i dzieci nie wypuszczę do samodzielnej zabawy, i obce psy będą mi biegały i coś innego robiły pod oknami. Nie widzę możliwości zostawienia ogrodzenia na później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.03.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Aggula, przeglądam Twój dziennik i ponowie pytanie: jak skończyłaś temat okien? ALU+PCV czy inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 07.03.2013 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Tomek, zakończyłam temat na ALU w całym domu. Długo rozpatrywałam wersję plastików na górze, lecz moje okna na górze mimo, że są mniejsze niż na dole, to i tak mają 240cm wysokości i skrzydła otwierane mają po 100cm szerokości. Byli tacy, którzy przysyłali mi wycenę na takie plastiki, ale trafiło się kilku, którzy wyjaśnili, że nie da się zrobić takich połaci w plastikach z gwarancją, a już na pewno nie z aprobatą techniczną. Wtedy okna osiadają, nie domykają się, a ja czekam co chwilę tygodniami na serwisanta... Byłam przerażona na samą myśl Przeczytałam TWoje rozterki w dzienniku, pół roku temu miałam identyczne. Mój mąż napierał na podziały okien, świetliki na górze, cokolwiek, bo pierwsze wyceny powalały na kolana (mnie Internorm jeszcze bardziej powalił), ale byłam nieugięta Najważniejsze było dla mnie zatrzymanie całej wysokości okien bez podziałów, nie było mowy o świetlikach, na parterze ze względu na funkcjonalność pomieszczeń i ciągi komunikacyjne też nie było mowy o rezygnacji z HSów. Stanęło na profilach Yawal, polskich, widziałam ich suwanki HS na targach budowlanych i zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Byłam na dwóch realizacjach, sama sobie posuwałam i uznałam, że to jest to. Nie widzę żadnej różnicy wizualnej między droższymi profilami alu a naszymi polskimi. Powiem Ci, co więcej, kilka ofert tak wynegocjowałam, że w głowie się nie mieści, więc nie bój się zbijać cenę do bólu Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 07.03.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 O! Niedźwiadek ze snu zimowego się obudził! Jaki rześki i aktywny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 07.03.2013 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 O! Niedźwiadek ze snu zimowego się obudził! Jaki rześki i aktywny! No posikałam się dosłownie Powinni na FM wymyśleć jakieś ograniczenia w długości postów, co bym Was nie przydusiła tą pozimową aktywnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 08.03.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Yawal był pierwszym systemem alu jaki mi zaproponowano. Po otrzymaniu pierwszej oferty zacząłem poważnie rozważać aluminium. Niestety ciężko było ewentualnego dostawcę. Czekam teraz na kolejną ofertę w tym profilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 08.03.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Panele Zenturo też moą być ciekawym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę możliwość urozmaicenia samego panelu, jak i wykonania gabionów. Same panele, może nie są bardzo drogie ale systemowe słupki i dodatki, to już spory wydatek. Ile wychodzi 100m ogrodzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 08.03.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 Aggula - widać że nie próżnowałaś zimą.My ciągle nie możemy nabrać rozpędu wiosennego - znowu nas zima zatrzymuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 09.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Uwielbiam system Zenturo:cool: i gdy projektowałam swoje ogrodzenie był jedyną alternatywą jaką brałam pod uwagę. Gratuluję wyboru:yes:. A postępy na budowie znakomite i przestrzeń do pozazdroszczenia:D. Ogromnie jestem ciekawa Twojego akwarium:cool:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 10.03.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Hej, Aga, już Ci się nie podoba łupek? I jakie masz teraz typy elewacyjne? Dużo zdrówka dla dzieciaków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 11.03.2013 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Tomekwa, metr bieżący ogrodzenia panelami Zenturo (razem ze słupkiem i mocowaniem) wychodzi wedlug cennika 144zl brutto. Od tego odejmuje sie rabat, to juz zalezy od negocjacji. Gabiony są droższe, ale nie mam wyceny na metry. Lulla, mam mętlik w głowie, jeśli chodzi o elewację Niektorzy mnie przekonują, że muszę zrobić drewno tam, gdzie mam na wizualizacji, bo inaczej będzie brzydko. Ja się zapieram przed drewnem rękami i nogami, jakąś opcją jest dekordeska (http://www.dekordeska.pl). Z łupka zrezygnowałam, bo jednak będzie za ciemno, szczególnie od strony ogrodu. Teraz rozpoznaję pomysł zlicowania bramy i obłożenia jej tym, co bedzie dookoła niej, cokolwiek to będzie Jestem oficjalnie trupem, spalam dzis chyba 4h wszystkiego razem do kupy wzięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 11.03.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Teraz rozpoznaję pomysł zlicowania bramy i obłożenia jej tym, co bedzie dookoła niej, cokolwiek to będzie to nie będzie takie proste- bramy segmentowej nie można niczym obkładać ( niczym ciężkim, a jesli już bedziesz to robić to musisz to powiedzieć na etapie zakupu bramy, żeby spreżyny i automat były dostosowane do wiekśzego ciezaru ale na 100% sprzedawca powie Ci wtedy, że nie bedziesz mieć gwarancji- każda ingerencja w bramę powoduje jej utratę- możesz też zobaczyć efekt obłożenia blachą u Poliny- według mnie nie jest on powalający-blacha sie powyginała od mocowań -drewno czy kamień nie wchodzą w rachubę) natomiast brama uchylna to również kiepski pomysł- ja da się obłożyć ale nie dość, że to przestarzały typ bramy to absolutnie nie trzyma parapetrów cieplnych w żadnym zakresie więc jeśli masz pokój nad garażem to pewne jest, że w zimę będzie w nim znacznie zimniej niż w pozostałych pomieszczeniach. możesz zorientować się ewentualnie w bramie segmentowej niczym nie obłożonej ale zlicowanej z murem-wtedy tylko poprzez taki montaż brama zawęża otwór światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 11.03.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Koktajl, dzięki za fachowe porady Myslalam na razie o oblozeniu bramy czyms typu dekordeska, to nic nie wazy. Nie chciałabym jej kolorystycznie odcinać od elewacji naokoło bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 11.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Mimo wszystko dowiedz sie ile waży, zapytaj czy dadzą ci gwarancje jesli zaingerujesz w bramę i jesli tak to musisz im powiedzieć jaki jest ciężar tego czegoś zeby mogli ewentualnie policzyć dodatkowe obciążenie dla sprezyn i automatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 12.03.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Aggula, Ja kiedyś zgłębiałam temat obłozenia bramy, ale zaniechałam w końcu. Normstahl ma specjalny model pod drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aggula 12.03.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Koktajl, wielkie dzięki za dzielenie się doświadczeniem będę pilnować tematu. Bami, a dlaczego zaniechałaś? Masz w końcu standardową bramę? A licowałaś ją? Ja mam na razie mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.03.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Aggula, Ja kiedyś zgłębiałam temat obłozenia bramy, ale zaniechałam w końcu. Normstahl ma specjalny model pod drewno. owszem ma ale to wlasnie brama uchylna- zobacz sobie ja u anuli( zreszta sama napisała ze zimno w garażu i nad nim) i ona ma ja oblozona drewnem. Koszt takiej bramy tez zdecydowanie większy niz segmentowej ( ja bym uchylnej bramy nie chciała nigdy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 13.03.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Bami, a dlaczego zaniechałaś? Masz w końcu standardową bramę? A licowałaś ją? Ja mam na razie mętlik w głowie Bo nie znałam jeszcze docelowego koloru drewna na elewację. Mam standardową bramę, nielicowaną (mój dom nie ma modernistycznej bryły) Słyszałam, ze będziesz miała piękne i nowoczesne ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.03.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Na pewno Hormann ma model do oblozenia drewnem. Brama segmentowa ALR 40. Edytowane 13 Marca 2013 przez tomekwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 13.03.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Wlasnie widzę- ale jesli juz to ARL F42. Tylko trzeba pamiętać ze przy segmentowej oblozenie moze byc tylko poziome i baaaardzo jestem ciekawa ceny takiej bramy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts