Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Agguli

Aggula

Recommended Posts

Zgadzam się, ale ze wstępnej orientacji mi wychodziło, że wszystkie materiały, które biorę pod uwagę, mają prawie taką samą grubość... No i jak już na coś się zdecyduję, to będzie na całej powierzchni danego piętra. A okna mam w całym domu do ziemi.

Jest coś, czego jednak nie przewidziałam przed wbiciem pierwszej łopaty???

• Odpowiedzi 309
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witaj, bami!

Chciałam sobie obejrzeć Twój domek, ale dziennika nie widzę :(

z jakim zamówieniem finiszujesz? okiennym? zazdroszczę, bo ja z oknami w polu, tzn. wiem, jaką bym chciała podjąć decyzję, ale nie należy ona do tańszych :no:

Będziemy budować w okolicy Powsina, a Ty?

No właśnie, kolejna reprymenda za brak dziennika... Niestety brak mi czasu na regularne zaglądanie na forum i pisanie i wklejanie... Może kiedyś. Tak, mam na myśli okna. Wybór ostateczny jest zaskakujący - szare pcv. Dużo lepsze parametry i cena niż aluminium. Tak doradził nam bardzo dobry znajomy. Zwyciężył pragmatykiem i matematyka - wycena niższa o 30 k.

O Powsin - to na razie jesteśmy sąsiadkami (mieszkam w Wilanowie), a buduję się koło Wiązownej, niedaleko wylotu na Lublin

Bami, no u mnie pvc zwyciężą na bank na piętrze. Na parterze pvc nie przejdzie, ew. drewno, ale nie chcę się z nim bawić, więc odrzuciłam z góry. Jedynie w aluminium zrobię tą wysokość bez problemu i bezobsługowo.

Jedynym sensownym producentem, który zrobiłby mi pvc z aluminiowymi nakładkami i na wysokość "prawie" moją z gwarancją na 10 lat jest Internorm. Ale cena jednak wciąż zabija...

Więc najpewniej będzie cały dół w aluminium i cała góra w pvc - wszystko w tym samym kolorze. Podobno ma się w oczy nie rzucać i efektu wizualnego nie psuć :)

A widzisz, szkoda, że tak daleko uciekasz! ;)

A jaką masz wysokość? Ja mam 2,55 i bedzie Pcv, problematyczne okna z szyb klejonych. Postanowiłam zaufać producentowi. Będą wstawiane za 3 tyg. - jak zdają egzamin to zapraszam na wizję lokalną :-). Przy aluminium niepokoi mnie odczucie chłodu od ram i dużych przeszkleń - połowę albo wiecej ścian w salonie i jadalni mam w szkle.

Monita, oproznilam ;)

No wiec mozliwe, ze na tym sie skonczy - zejde z tonu z moim tempem i zostawie SSO na zime - tez mi tak wszyscy "fachowcy" radza! Jakos im blizej budowy, tym czlowiek bardziej przerazony i przestaje mu sie spieszyc ;)

Ale zeby sso zostawic na zime, to wystarczy we wrzesniu zaczac...

U nas o tyle dylemat, ze za rok w czerwcu mamy 10 rocznice slubu, robimy wielkie weselicho i plan od lat byl, ze we wlasnym ogrodzie... ;) Najwyzej bedzie na wlasnej budowie ;) chyba ze zatrudnie Karolcie do zarzadzania ekipami, to Boze Narodzenie realne ;)

Mi wszyscy wyliczaja, ze podlogowka starczy wszedzie... Boje sie jedynie jednego pokoju na parterze, trzema scianami wysunietego z bryly, ale juz z wykonawca uzgodnie, co z nim robimy.

Bami, moje wszystkie okna na parterze maja 270cm, nie ma opcji robienia ich w plastiku. Tzn. niektorzy zrobia, ale bez gwarancji, niektorzy kombinuja, ile stali dorzuca, zeby sie trzymalo... ale po co mi potem problemy?

Monita, oproznilam ;)

Bami, moje wszystkie okna na parterze maja 270cm, nie ma opcji robienia ich w plastiku. Tzn. niektorzy zrobia, ale bez gwarancji, niektorzy kombinuja, ile stali dorzuca, zeby sie trzymalo... ale po co mi potem problemy?

Słusznie, moje już są problematyczne - ale postanowiłam już i koniec. Gwarancja będzie.

Podpowiedz proszę gdzie widziałas te betonopodobne płytki :-)

Ja robię ogrzewanie mieszane, bo planuje sporo drewna na podłodze w salonie. No i niektórzy odradzają stanowczo podłogowką w sypialniach...

Witaj, zolwik, u mnie! Ja tez zamierzam imprezki po sąsiedzku urządzać - kto wie, gdzie się spotkamy szybciej? ;)

A Ty lepiej coś zrób, żeby do Ciebie wpadać na legalu lub bez ;)

Bami, pisałam w jakimś poście wcześniej dokładnie, jak dojechać do sklepu na Bartyckiej, w którym mają piękne kafle - na pewno znajdziesz tego posta. Ale IMO leipej szukać dalej, bo tam drożyzna... no i jak już się raz je zobaczy, to potem pewnie żadne tańsze się nie podobają ;) ;) ;)

Bami, pisałam w jakimś poście wcześniej dokładnie, jak dojechać do sklepu na Bartyckiej, w którym mają piękne kafle - na pewno znajdziesz tego posta. Ale IMO leipej szukać dalej, bo tam drożyzna... no i jak już się raz je zobaczy, to potem pewnie żadne tańsze się nie podobają ;) ;) ;)

Za późno... w piątek byłam w ceramicznym raju - MUSZĘ je mieć. Po prostu oniemiałam z zachwytu - co rzadko mi się zdarza... Plus z całej sytuacji jest taki, że teraz już na pewno wiem, czego chcę. Minus - oczywiście cena - trzeba popracować nad upustami :-)

Za późno... w piątek byłam w ceramicznym raju - MUSZĘ je mieć. Po prostu oniemiałam z zachwytu - co rzadko mi się zdarza... Plus z całej sytuacji jest taki, że teraz już na pewno wiem, czego chcę. Minus - oczywiście cena - trzeba popracować nad upustami :-)

to pochwal się co Cie tak zachwyciło bo mi też mało co się podoba:)

Aggula, skrobnęłam maila ;) Z ostatniej chwili: Pan G. innym jest :D

Mój niedoszły architekt wnętrz twierdził, że w cenie 400 zł/m2 można już kupić kamień... Gdybyście przypadkiem takowy znalazły, proszę o namiar :yes:

Ja mam kamień za mniej niż 400 zł/m2 (bez kosztów robocizny) - marmur, szary. Wiem, że będziesz u Pauliny w środę, zapraszam na kawę:)

• 3 weeks później...

Żółwik, dzięki, że pukasz :hug: Nic nie piszę, bo... działalność otworzyłam, a roboty jeszcze nie rzuciłam, co oznacza, że mam na głowie jeszcze dwa razy więcej niż miałam i nie mam kiedy spać :cool: o FM mogę pomarzyć na razie ;)

Budowa na razie czeka, wykonawca raczej wybrany - jeszcze czekamy do 28ego, do kiedy to ma przygotować dokładniutką wycenę uwzględniającą wszystkie zmiany, które wprowadziliśmy (głównie zmiana górnego stropu). Zaczynamy we wrześniu, do zimy zamykamy SSZ, zimą instalacje, wiosną środek, a latem 10 rocznica ślubu we własnym ogrodzie. Mam nadzieję, że plan nie jest za ambitny ;)

O wnętrzach nie myślę za dużo - one zależą głównie od tego, na ile uda mi się rozkręcić firmę :lol2: Więc powera do pracy mam niezłego ;) Ale więcej to Wam opowiem kiedyś przy kawie :)

Przepraszam, że nie zaglądam do Waszych dzienników, nie komentuję, nie pomagam... naprawdę nie wiem, jak się nazywam :lol2: Pozdrawiam Was wszystkie mocno!

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...