Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W 90 dni dookoła domu :)

Recommended Posts

Konrad ale kafelki już mamy armatura ( brak baterii do kuchni ) biały montaż ( brak wanny ) farby wybrane, w 80% już są. Panele wybrane :) lampy w 99% kupione włącznie z oświetleniem zewnętrznym (został kinkiet do kupienia ) gniazdka kupione grupa interwencyjna już prawie wybrana. Kuchnia wybrana zostało pojechać i kupić kwestia otwarta to łóżko do sypialni i wybór firmy od szaf ( chyba że kupimy paxy z Ikei ) ?? sofy wybrane trzeba kupić ;/ etc etc ;)

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mea ten wątek został stworzony dla ludzi którzy myślą o domu ale boją się tego czasu który trzeba mu poświęcić :) chcieliśmy pokazać że można być na swoim bardzo szybko, chcieliśmy pokazać że marzenia czasem mogą się szybko zrealizować, a jeszcze inni nie mają czasu na budowę i czasem są skazani na już wybudowane domy - to właśnie dla nich jest ten dziennik :) a co do środka Mea to chyba sama dobrze wiesz że czasem ludzie tu oceniają i czasem są to oceny krzywdzące

wiesz my do tego stanu jaki ty wlasnie osiagnoles doszlismy w okolo 10 miesiecy przy zupelnie tradycyjnym budowaniu co jest dowodem na to ze jesli tylko sie chce i poswieci temu 90% czasu jaki zwykle uwazamy za wolny to tez da sie postawic dom ... i ta czesc budowy byla zasadniczo "bezproblemowa" ... prawdziwe schody zaczely sie dopiero po wylewkach !! stad sugestia kontynuowania dziennika bo moze ci sie to jeszcze przydac :)

Mea wylewka potrzebuje 3 tygodni ( co najmniej ) tak więc zabiera prawie 30% planowanego czasu ;/

to dużo za dużo ;(

Trzebabylo zrobic suchy jastrych to bys juz mogl kleic! No sorry - jakbym byl w żyri to bym Ci nie uznal tego wyniku, taki stan jak masz to nawet nie developerski - gipsy juz masz na scianach chociaz ? :)

wiesz my do tego stanu jaki ty wlasnie osiagnoles doszlismy w okolo 10 miesiecy przy zupelnie tradycyjnym budowaniu co jest dowodem na to ze jesli tylko sie chce i poswieci temu 90% czasu jaki zwykle uwazamy za wolny to tez da sie postawic dom ... i ta czesc budowy byla zasadniczo "bezproblemowa" ... prawdziwe schody zaczely sie dopiero po wylewkach !! stad sugestia kontynuowania dziennika bo moze ci sie to jeszcze przydac :)

Moj sasiad tradycyjny murowany dom (z bloczkow z keramzytu) postawil w 3,5 m-ca - od wbicia lopaty po wprowadzenie sie. Wiec ta szkieletowa technologia wcale nie jest szybsza :) Jego dom = ok 120m2 + garaz, mury - murowane ale zamiast tynkow ma wszedzie KG. Strop - drewniany (z sufitem z KG). Zaczal pod koniec czerwca, wprowadzal sie z poczatkiem pazdziernika, oczywiscie wszystko robila ekipa kilkunasto-osobowa :)

Daga&Adam - a jakie jest Twoje zdanie na temat KG? i Twoich sąsiadów ? też mam dom murowany i zastanawiam się czym "wygładzić" silkę by było jak najszybciej , jak najlepiej i najtaniej

Sasiada specjalnie o to nie pytalem ale wiem ze ma male poprawki do zrobienia tu i owdzie. Ja generalnie jestem tradycjonalista jezeli chodzi o tynki i mam tynki cementowo-wapienne z wykonczeniem gladka szpachla cementowa. Mocne, twarde, niepekajace :)

EDIT: aha -> w domu na sztywnej plycie fundamentowej pekanie KG bedzie na pewno duzo mniejsze, tym niemniej sama gladz (i sama plyta kg) sa zbyt delikatne - stukniesz, oprzesz sie i zahaczysz czymkolwiek ostrym i juz jest bialy slad.. Po moich tynkach potrafi drapac moj 40kg owczarek i nie ma na nich zadnych sladow :-)

Edytowane przez Daga&Adam

:offtopic: :offtopic: :offtopic: :offtopic:

EDIT: aha -> w domu na sztywnej plycie fundamentowej pekanie KG bedzie na pewno duzo mniejsze, tym niemniej sama gladz (i sama plyta kg) sa zbyt delikatne - stukniesz, oprzesz sie i zahaczysz czymkolwiek ostrym i juz jest bialy slad.. Po moich tynkach potrafi drapac moj 40kg owczarek i nie ma na nich zadnych sladow :-)

dzieki za info , finalnie decyzja zapadła - kładę mimo to KG po całości na kleju bezpośrednio na zagruntowaną ścianę z silki , będzie szybciej i taniej

finalnie w domu malowanie raz na kilka lat - więc doprowadzić KG do stanu pierwotnego również łatwo , szybko i tanio

przeanalizowałem wszelkie za i przeciw - decyzji już nie zmieniam ;)

hehe post nr 999 :D

To płyty KG można kłaść na klej :confused: Tak bez stelaża???

Gingeros Ty dziennik chciałeś kończyć? No coś Ty!!! Jeszcze kawałek drogi przed wami!

Nadal czekacie aż będzie sucho czy coś działacie?

Czekamy ;( co gorsza firma coś się ociąga z wykończeniem z zewnątrz ;( a widząc panującą aurę to jeszcze się przeciągnie ( za oknami biało )

Kwitko na działce przybyło jakieś 130ton ziemi :)

Konrad - ostatnio miałem okazję znowu gadać z fachurą jak chodzi o wykańczanie ścian wewnątrz budynków i dowiedziałem się że któryś z Cekoli jest zajefajny do środka niestety ilość wypitych trunków spowodował u mnie amnezję w tym temacie :) jak tylko się znowu z nim zobaczę ( niebawem ) to dam Ci znać co to za produkt ja jak na razie znalazłem to :) :http://www.cekol.pl/article/3073_CEKOL_C-40.htm

ale jestem pewien że to o czym On mówił było na bazie polimerów

Edytowane przez Gingeros

Kwitko a tak to wyglądało przy 70tonach :)

http://img688.imageshack.us/img688/6034/20120112750640x480.jpg

No tak i zapomniałbym dodać że Gingeroska przekonała mnie do zakupu ... ?:

http://img256.imageshack.us/img256/1583/20120113753640x480.jpg

a jako że mi również się mega podobały kupiliśmy od razu 4 :)

Edytowane przez Gingeros