Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W 90 dni dookoła domu :)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 277
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nowy - inna technologia - inne tępo co od okien to może warto się zastanowić czy nie lepiej teraz ? - marzec podobno ma być mroźny ;/ ale to oczywiście tylko sugestia

Mroz najlepiej osusza. Jezeli nie tam nic z woda to jest to najlepsze co moze zrobic :-) Kazdy murowany budynek jak dla mnie powinien obstac jedna zime w stanie otwartym (bez okien) - zabezpieczyc jedynie otwory dechami ale zostawic spore szpary zeby mroz hulal i ladnie suszyl mury / stropy :)

Mea może Cię to zaskoczy ale szkieletowiec wcale nie jest lekkim domem :) nie wiem ile normalnie waży jedna ściana w tradycji ale u nas pełna ściana o długości 9m to ponad 4tony całość materiałów do budowy ( nie liczę dachówki ponad 10ton ) ważyła prawie 40ton :) a jeśli dalej nie wierzysz w ciężar budynku to proponuję zejść u siebie do kotłowni z tego co pamiętam palicie węglem i podnieś sobie zwykły gnotek i zobaczysz ile waży kawałek drewna :) nooo może gdybyście budowali z kamienia tak jak kiedyś zamki to różnica w wadze budynku byłaby znaczna ale tak zwykły pustak ceramiczny nie jest jakimś mega ciężkim materiałem :) może kiedyś jak będę miał chwilę to policzę różnicę w wadze w budynkach parterowych :)

Mea może Cię to zaskoczy ale szkieletowiec wcale nie jest lekkim domem :) nie wiem ile normalnie waży jedna ściana w tradycji ale u nas pełna ściana o długości 9m to ponad 4tony całość materiałów do budowy ( nie liczę dachówki ponad 10ton ) ważyła prawie 40ton :)

Moj dom wazy z dachowka i dwoma stropami zelbetowymi ok 300-400 ton wiec szkieletowiec jest leciutki :-)

Sciana z cienkiego i raczej lekkiego porothermu 25 dlugosci 9mb i wysokosci 4mb wazy okolo 12-15 ton. Z silikatow zapewne okolo 25 ton :)

szynka jak juz tak sie bawicie w liczenie to na ile wiaterek o sile 100m/h wplywa na sciane o wadze 9 ton i powierzchni 60m2 ?? i jak to sie ma do murow ??

bo tak mi sie kojarzy ze w stanach szkieletowce maja klopoty z konkretnymi huraganami a konkretne betonowe wiezowce jednak stoja !!

Mea u nas Katriny jak na razie nikt nie widział :) skandynawia gdzie wiaterki są dużo mocniejsze cała stoi na szkieletach, zresztą na zachodzie już się raczej mało buduje w tzw tradycji, oczywiście nowinki z świata do nas przychodzą z opóźnieniem, a żeby Cię już całkiem uspokoić to w latach chyba 60tych w Knurowie zbudowali całe osiedle domków tzw fińskich stoją do dziś:):) - całe !! :D. Mało tego w naszym terenie szkody górnicze większą krzywdę wyrządzą domowi murowanemu na ławach niż domowi szkieletowemu na płycie :) większość ludzi na śląsku ma pobudowane domu w miejscach gdzie takowe ryzyko istnieje więc zamiast martwić się wiatrem ....:D

Tyz prowda. Tym niemniej nie sadze, ze ta technologia kiedykolwiek wyprze jak to nazywasz "tradycje" - glownie z uwagi na akumulacje domow murowanych. Bardzo bym kiedys chcial wybudowac tez taki szkielecik - ale wtedy ogrzewanie bede mial powietrzem i bedzie to wylacznie letniskowy domek :-)

EDIT: zle sie wyrazilem - nie tyle letniskowy co "sezonowy" - tak coby dalo sie tez w nim pomieszkac np. w weekend w zimie, o ile bedzie w gorach i przy jakims stoku :)

Mea :) tak jak pisałem że udowodnię że można wybudować :) w tym tygodniu może uda mi się już zrobić zbiornik na kanalize na razie mamy akcję ziemia ;) tak czy inaczej środek mamy cały w głowach :) ale to już nie jest budowa a raczej dopieszczanie ;) a to już jest kwestia indywidualna :) każdy robi tak jak lubi :) pewnie wkleję parę fotek ale to już poza konkursem :)