Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec Saunier Duval Isotwin Condens F24/30E - ustawienia

prodental

Recommended Posts

Witam, zamontowałem piec jak w tytule, początkowo był podłączony do starego sterownika pokojowego Euroster 2000, na piecu manualnie była ustawiona maxymalna temperatura wody w c.o. na 50*C, działanie było OK, byłem zadowolony, piec sobie pykał spokojnie, w domu nie odczuwało się dużych róznic temperartur / gorąco po włączeniu pieca i później spadek temp. /.

Teraz przyszedł bezprzewodowy sterownik oryginalny do pieca - Exacontrol / ale taki w kszatłcie pilota / telefonu /, po podłączeniu do pieca , ustawienia , które były na piecu stały się nieaktualne, teraz można tylko z pilota zmieniać ustawienia. Ale nie można ustawić max temp wody w c.o. - teraz grzeje wodę nawet do 70*C / co w przypadku tego pieca staje się chyba nie ekonomiczne / - pozatym w domu odczuwa się duze spadki temperatur, pomimo, że na pilocie jest np.. 23*C odczuwa się dyskomfort, a gdy załączy się piec temp wzrasta na np. ustawioną 24*C i robi się za gorąco.

Czy jest możliwość ograniczenia temp. wody w c.o. ? z podłączonym pilotem ?

Na pilocie mam ustwiony program na cały tydzien tak samo, a w trybie serwisowym wybór krzywej grzewczej / która teoretycznie powinna odpowiadac za max tem wody w c.o. / mam na 0,5 - tyle że nie do końca wiem czy nie dotyczy to czujnika umieszczonego poza oknem?!

Jakieś propozycje?