Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gara? blaszany - paranoja Prawa Budowlanego!

Gość reza2810

Recommended Posts

Gość reza2810

Witam,

mam pytanie - może ktoś z Was rozwikłał już podobny problem.

Chcę na swojej działce postawić garaż blaszany, 2-stanowiskowy. Okazuje się, że potrzebuję na to pozwolenie na budowę, czyli projekt budowlany (?), naniesienie na działkę etc. Garaż buduję z sąsiadem, na granicy działki (prawo na to pozwala - w każdym innym przypadku musiałbym budować w odległości bodajże 3 m). Producent tego blaszaka ofiarował nam projekt standardowy - z płaskim dachem. Z sąsiadem zdecydowaliśmy sie postawić blaszaka z dachem 2-spadowym. I teraz pytanie - czy może to zostać zakwestionowane przez nadzór budowlany, co wiazać się będzie z karą? A jeżeli tak, to w jakiej wysokości będzie to kara? Czy nadzór budowlany chodzi teraz do każdej zakończonej budowy? Przepisy zrobiły się tak nieżyciowe, że już się w tym gubię. Dziękuję za pomoc! :)

reza

Stary co ty gadasz jak nie jest usadowiony na fundamentach to możesz sobie go postawić gdzie ci sie podoba - inna sprawa, że przypadkowo mozna wylać taki fundamencik i podłogę :D :D :D. inna sprawa jak robisz to i masz sasiada mendę, któremu nie podoba sie garaz zbyt blisko jego granicy. Chyba,że zmiany w prawie budowlanym poszły aż tak daleko...Głowa do góry....

a jak cię ktoś zakabluje do insp. nadzoru budowlanego to będziesz musiał zrobić dokumentację powykonawczą + opłata legalizacyjna (wcale nie mała), a jak postawisz go niezgodnie z planem zagosp. przestrzennego (chociaż piszesz, że możesz w granicy - albo ci się tylko tak wydaje?) to rozbierzesz go na własny koszt + kara.

Gość Blaszany bębenek
Nieprawdą jest jakoby na garaż blaszany było niezbędne pozwolenie na budowę. Potrzebne jest w przypadku zabudowy stałej (murowanej). A garaż blaszany do niej nie należy. Dlatego też w miastach są placowiska z blaszanymi garażami. Jeśli jednak masz zamiar zrobić podmurówkę, sytuacja się komplikuje. Z drugiej strony jednak masz prawo wylać sobie placyk betonowy po płotkiem i na tym postawić garaż (ale w taki sposób, by był demontowalny). To samo dotyczy np. kojców dla psów.

Za obowiązywania poprzedniego Prawa Budowlanego próbowano obchodzić obowiązek pozwolenia na budowę poprzez przemieszczanie blaszanego garażu po działce i twierdzenie, że to "tymczasowy obiekt budowlany".

Obecnie obowiązujące prawo nie pozwala na to.

A tak poza tym patrząc na bałagan architektoniczny prawie wszędzie wokół nas obowiązek pozwoleń na budowę garażu wydaje mi się słuszny.

Adam

Gość reza2810

Oj, ale się zamieszanie porobiło. Po kolei:

1. Jest potrzebne pozwolenie na budowę na garaż blaszany. Nie jest potrzebne pozwolenie na obiekt tymczasowy (do 180 dni bodajże, czyli jak poprzednicy pisza, do 6 m-cy)

2. Zgadzam się, że ukrócenie samowoli ze stawianiem garaży gdzie popadnie jest potrzebne. dowcip polega na tym, że opłaty związane z pozwoleniem na budowę garażu blaszanego są prawie równe cenie garażu! I to już jest idiotyzm. Żeby nie być gołosłownym:

1. Warunki zabudowy - 44 zeta

2. Projekt budowlany (no tak, trzeba zrobić!) - udało mi się za 500 zł

3. Kierownik budowy + mapka etc. - 200 zł

4. Geodeta - 400 zł

5. Urząd katastralny - też coś tam.

6. Mapka powykonawcza

7. Odbiór

A nowy garaż blaszany kosztuje pod Wrocławiem 2200 zł z montażem...

No proszę, postawiłem blaszaka na czas budowy bez pozwolenia, zgłoszenia, stoi już ponad 6 miesięcy i nawet nie wiedziałem ile złamałem przepisów. Co gorsza jest związany z ziemią bo solidnie zakotwiony. Mam oczekiwac srogich kar i komornika ?

DEBILIZM I PARANOJA. :evil:

Głupie prawo powoduje, że przestaje się je przestrzegać w ogóle. Ze szkodą dla siebie i "zdrowych" przepisów.

pozdrawiam

Na czas budowy mozna postawic na swojej dzialce ( tej na ktorej sie wlasnie buduje) pomieszczenie techniczne czyli np. blaszany garaz pelniacy funkcje skladu-szopy bez pozwolenia i planow!!!!

1. Musi byc na tej samej dzialce na ktorej budujecie a nie np. na dzialce obok ktora tez jest wasza.

2. Po zakonczeniu budowy nalezy go rozebrac.

Wiem ze nie dokladnie o tym w temacie ale moze ktos jest zainteresowany...

nie sądziłem, że urzędnicy mogą dorobić taką "teorię" do postawienia zwykłego blaszaka

ale podciągam temat

ja chiałbym postawić wiatę postojową dla samochodu osobowego: cztery słupki drewniane wbite w ziemie i nad tym drewniany daszek -jak te słupki wbijam w ziemię to są chyba trwale zwiazane z gruntem - czyli co na taką wiatę też potrzeba pozwolenie na budowe?

P.S chciałbym osłonic ja ściankami z dwóch lub trzech stron

Jakie są Wasze opinie?

Na wiatę też jest wymagane pozwolenie :lol:

no to jeszcze ja zapytam ...

postawiłem tymczasowy wychodek na budowie,

niestety stoi już ponad pół roku ( więcej niż ustawowe 180 dni ).

No i przytwierdzony jest - chyba ..., no bo wylewkę robię regularnie :lol:

pytam szanownych forumowiczów, czy cuś wiedzą na ten temat, czy złamałem prawo, czy też mi się us..ło ? :lol:

Co jeszcze mądrego wymyślą urzędasy-kulasy-smutasy :evil:

Cz.

no, właściwie to złamałeś PRAWO. wychodek czyt. obiekt budowlany do 10 m2 powinienes zgłosic-jezeli nie zgłosiłeś to grzywna i nakaz rozbiorki albo legalizacja samowoli za duzeee pieniązki. Jezeli wiekszy wychodek taki np. 15 m2 z dwiema kabinami i bidetem i w srodku Babcia to......... musisz mieć pozwolenie na budowe, czyli projekt, zagospodarowanie działki, a przyłacza? sama Babcia nie wystarczy ! a własciwie to nie myśl, ze jak masz swoja ziemie to mozesz robić co chcesz. Urzędnicy też z czegoś muszą żyć ! i Babcia tez... :D

podoba mi się stwierdzenie

... legalizacja samowoli ...

w kontekście wychodka :lol:

a jeśli chodzi o :

... Urzędnicy też z czegoś muszą żyć ...

to pytam :

dlaczego właśnie z "mojego wychodka" ???

Cz.