eugenia 12.11.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Witam, zbliża się zima. Planuję ocieplić poddasze wełną Rockwool Megarock 200 mm. Ocieplenie zewnętrzne elewacji styropianem będę robić dopiero na wiosnę. Po zewnętrznej stronie murłaty na ściane kolankowej pozostało mi miejsca 5 cm. Mój fachowiec od ociepleń chce tam "wysunąć" wełnę mineralną, zastopowaną na sznurku. Spotkałam się dzisiaj jednak z opinią drugiego fachowca, że w tym miejscu powinny być zamocowane kawałki styropianu, np. 5 cm które będą pełnić funkcję stopera a zarazem, izolacji od zewnątrz dla wełny mineralnej. Czy doklejanie kawałeczków styropianu od strony "dworu" jest to konieczne ? Czy wełna mineralna przez to, że będzie do niej dostęp przez okres zimy może zawilgotnieć ? Nieosłonięty fragment wełny będzie miał grubość krokwi, czyli 18 cm ale będzie pod dachem. Niemniej jednak przy jakichś zawiewach śniegu plus wilgoci z pary wodnej z zewnętrz - czy coś się może złego z tą wełną dziać ? Pytanie czy będzie ewentualna wilgoć pozostawać i wchodzić w głąb wełny, czy sobie po prostu na wiosnę wyjdzie i wszystko podeschnie przed kładzeniem styropianu. Edytowane 12 Listopada 2011 przez eugenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 13.11.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 wełna pod dachem nie zawilgotnieje, w ogóle wilgoć wełnie nie szkodzi poza tym że się obniża współczynnik lambda, ale chyba na tym teraz nie zależy. Chociaż w tym konkretnym przypadku łatwiej dać styropian, bo się go przybija gwoździami z dużymi podkladkami do murłaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 13.11.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 zamiast gwoździ proponuję użyć pianki montażowej pistoletowej, idealna do tego celu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eugenia 13.11.2011 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) wełna pod dachem nie zawilgotnieje, w ogóle wilgoć wełnie nie szkodzi poza tym że się obniża współczynnik lambda, ale chyba na tym teraz nie zależy. Chociaż w tym konkretnym przypadku łatwiej dać styropian, bo się go przybija gwoździami z dużymi podkladkami do murłaty Bardzo dziękuje za odpowiedź. Trochę zależy bo dom będzie lekko ogrzewany w celu kontynuowania prac wykończeniowych wewnątrz przez zimę (regipsy, kafelki itp). Chcę dać styropian w tych miejsach, ale dopiero na wiosnę, czyli przy okazji robienia kompleksowo ocieplenia od zewnątrz styropianem. Wydaje mi się, że wtedy łatwiej będzie dojść tam i poprzyklejać lub poprzybijać gwoździami te małe kawałeczki styropianu, bo będą ustawione rusztowania zewnętrzne. Natomiast teraz od wewnątrz trudno jest manipulowac przy murłacie bo jest tam wąsko. Edytowane 13 Listopada 2011 przez eugenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts