Mariusz7908 12.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam kolegów . Miał ktoś może do czynienia z tym sterownikiem posiadam kocioł sas uwt 29 kw ale z sterownikiem st-85 z pid który otrzymałem przez pomyłkę. Pali się na nim ok ale mam możliwość zamiany na ecoMaxa i zabudowę regulatora pokojowego ale zastanawiam się czy ma sens kocioł bez podajnika. Chodzi mi głownie o obsługę i jak spisują się te sterowniki . Będę wdzięczny za odpowiedz wielkie dzięki z góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.11.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Jak możesz zamienić to zamień ze względu na panel pokojowy.Tech nie ma chyba panelu pokojowego do stera, który wymieniasz. ST81zpid miałem ok.3lata temu u siebie... i jak pamiętam własnego termostatu pokojowego nie obsługiwał Produktu pluma nie używałem i go nie znam, korzystam jednak z kotła zasypowego z modelem sterownika z pid plus panel pokojowy i to jest zwyczajnie bardzo wygodne.Widzę, kiedy kończy się palenie, kiedy pracuje pompa, dmuchawa, mogę zmienić nastawę kotła bez chodzenia do kotłowni z pięterka, mogę pracowac z jakąś temp. powietrza w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz7908 12.11.2011 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Dzieki za odpowiedz .Tylko mam mieszane uczucia tech st85z Pid pracuje super nie mam zamiaru sobie pogorszyc poczekam na wypowiedz kogoś co używa o ile sie ktoś taki znajdzie kreci mnie panel pokojowy ecoster 200 dość fajna sprawa . Ale w obsludze ten Ecomax wydaje sie dużo trudniejszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radost1 23.11.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Podbijam temat. Czy ktoś wie gdzie można taki sterownik kupić i ile on kosztuje bo nigdzie nie mogę go namierzyć w necie. Czy w ogóle jest on do zdobycia dla zwykłego nabywcy (nie firmy prod. kotły)? Wg mnie posiada wszystko co bym chciał mieć w sterowniku. Ciekawe filmiki instruktażowe funkcji serwisowych:http://www.video.plum.pl/?id=12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinraven 22.04.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Poszukuję opinii o sterowniku ecomax 800r firmy Plum.Jak się sprawuje taki sterownik ? Jego wady i zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 11.10.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Odgrzeję troszkę temacik.Mam sterownik na piecu Plum Ecomax 800 a w domu termostat ecoster200 i za cholerkę nie mogę uruchomić tej funkcji żeby pompa CO wyłączała się od osiągnięcia zadanej temperatury w mieszkaniu. Po prostu pompa CO chodzi cały czas, może ktoś wie gdzie się to ustawia w ecomax 800?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.10.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 w ustawieniach serwisowanych masz czas postoju pompy po zadziałaniu termostatuale nie spodziewaj się działanie włącz/wyłącz jak w innych termostatachplum wychodzi z innych założeń i temperaturę pokojową stara się utrzymać na stałym poziomie, a nie pętli histerezy.Stąd współczynniki temperatury pokojowej, przesunięcia krzywej grzewczej itd.Głównym elementem wykonawczym jest w tym przypadku siłownik zaworu mieszającego 3-4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 19.10.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 czas postoju ustawiłem na 5 min i dalej testuję jak będzie najlepiej, co do pluma, to pompka działa mi właśnie na takiej zasadzie włącz wyłącz, przerwa sterowana przeze mnie a praca standard 30s oczywiście wszystko działa wg tego schematu jeżeli na sterowniku pokojowym pluma mamy osiągniętą zadaną temperaturę pomieszczenia.Co do siłownika na zaworze 4 drogowym togo nie posiadam, a czujnik temperatury zewnętrznej mam podłączony ale tylko po to by wiedzieć dla samego siebie jaka jest temp zewnętrzna. Mój hydraulik powiedział że siłownik (który pierwotnie chciałem) często zawodzi i za bardzo miesza nastawami i nie można z nim dość do ładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studiobeauty 30.10.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 witam czy mial ktos moze do czynienia z sterownikiem ecomax 500r , jest on zamontowany w piecu firmy seko , dodam ze mam piec od 2 tygodni i wciaz z nim walcze nie moge diabla ustawic tak aby dobrze pracowal jest moj pierszy kontakt z piecem na ekogroszek nigdy przedtem nie mialem do czynienia z takim piecem powieszchnia ktora potrzebuje ogrzac to 100m2 budynek parterowy ogrzewanie podlogowe + 3 kaloryfery . please help . ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeluzg 25.12.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ja mam EcoMax 250W . Mam ustawiony tryb regulacji PID-S . Testowałem wszystkie tryby . 1 Tradycyjny . 2 PID 3. PID-S . I to właśnie PID-S chyba spisuje się najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wajs 03.02.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Przepraszam, że odkopuje stary temat, ale może ktoś coś poradzi, pomoże, naprowadzi. Panowie, od niedawna też jestem szczęśliwym posiadaczem w/w sterownika,pracuje z piecem pereko ksx 13 i dmuchawą wpa 117,jak do tej pory, jestem bardzo zadowolony z pracy sterownika. Sterownik pracuje w 3 trybie, czyli z pid-s i jest ok,elegancko trzyma temperature, regulując obroty dmuchawy,temperatury zadanej nie przegania o 5 stopni. W tym sterowniku jest też funkcja DOPALANIE.Czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa ta funkcja?Z czego bierze informację, z T1 czy z T3, przez jaki czas i tego typu informację,ponieważ chcę to jakoś pogodzić z funkcją BRAK OPAŁU, która działa tak jak trzeba,ustawiam sobie temperaturę spalin na 50 stopni, przez 15 min. i jest ok,jak temperatura spalin nie wzrośnie powyżej 50 stopni przez 15 min.na sterowniku pokazuje się alarm AL1 - brak opału, a funkcji DOPALANIE nie rozumiem. Raz się udało:Rozpaliłem, sterownik ładnie trzymał temp. zadaną (3 tryb sterowania),później celowo nie podkładałem do pieca, aby sprawdzić co się będzie działo,po jakimś czasie symbol termometru zaczął pulsować, dmuchawa zwolniła obroty (uaktywniła się funkcja DOPALANIE),dalej nie podkładam do pieca i w następstwie AL1 - brak opału, wszystko ok, tak jak powinno być. Później:Rozpalam od nowa, temperatura zadana osiągnięta, no to znów nie podkładam do piecai po jakimś czasie od razu AL1 - brak opału, DOPALANIE nie uaktywniło się, zostało pominięte,i tak mu już zostało, od tamtej pory ani razu już funkcja DOPALANIE nie uaktywniła się,a już parę dni minęło, co jakiś czas celowo nie podkładam do pieca i obserwuje zachowanie sterownika,ale zawsze AL1 - brak opału, DOPALANIE nie uaktywnia się, może coś pomieszałem w ustawieniach, ale przywracałem je do ustawień domyślnych i nic to nie pomogło.Stąd moje pytanie odnośnie funkcji DOPALANIE, jak to działa i czy Wam ta funkcja się uaktywnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts