kaszpir007 12.11.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Witam ! Planuje zrobić sobie modernizację wentylacji grawitacyjnej na WM z rekuperatorem. Dom mały (pow mieszkalna 95m2) , sufity podwieszane (strop na legarach drewnianych) , więc nie ma problemów z umieszczeniem anemostatów w suficie ...Komin dom ma tylko jeden (2 kanały spalinowe - jeden do kominka , drugi do pieca na ekogroszek) i chyba 4 wentylacyjne). Komin murowany tradycyjny. Zastanawia mnie jednak wentylacja i sposób dostarczenia powietrza w kotłowni. W kotłowni mam dodatkowy otwór w ścianie doprowadzający powietrze dla pieca + kratka wentylacyjna. W garażu mam także kratkę wentylacyjną .. Co w przypadku zastosowania w domu WM z rekuperatorem ? Co z wentylacją wymaganą w kotlowni , co wentylacją z garażu , co z dodatkowym doprowadzeniem powietrza do kominka ? Co z wentylacja w kuchni (okap) ? Rozumię że przy WM zamykamy wszystkie kratki wentylacyjne i "zaślepiamy" otwory wentylacyjne w kominie , ale co z kotłownią i garażem ?Piec i kominek wymaga naprawdę dużo powietrza , a co z okapem ? Czy "wywalnie" wentylacji grawitacyjnej (kominek , piec na paliwo stałe) jest zgodne z przepisami i bezpieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.11.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 W kotłowni wentylacja grawitacyjna. Drzwi kotłownia/dom szczelne.Kominek powietrze powinien mieć doprowadzone z zewnątrz. Ewentualnie podczas palenia trzeba będzie uchylać okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 można dać wm do kotłowni o ile jest sens, jeżeli twój kocioł ciągnie do spalania powietrze z kotłowni i tak zdaje sie jest, lepiej odciąć to pomieszczenie od reszty domu i zostawić tam to co było, kotłownia dla wm przy piecach na paliwo stałe jest o tyle upierdliwa, że trzeba montować dodatkowe filtry na wyciągu, inaczej kurz zasra wszystko, kominek musi być jak orko napisał ze ze zamkniętą komorą spalania, może być też zwykły ale to się kłóci z wm, inaczej mówiąc taki kominek i wm to bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.11.2011 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Ok. No dobra. Dom wygląda tak. Czyli rozumię że wentylację grawitacyjną zostawiam w kotłowni i garażu. W kotłowni jest dziura w ścianie zewnętrznej i tędy jest zaciągane świeże powietrze a nieświeże jest oddawane przez otwór w kominie (kratka wentylacyjna) , czyli wszystko z przepisami . W garażu jest tylko wywiew , nawiewu nie ma , ale dzięki podcięciu w drzwiach prowadzących z kotłowni do garażu i nieszczelnościach w bramie garażowej sądze że jest dopływ powietrza , dodatkowo mam roszczelnione na max małe okno w garażu. Mam nadzieję że starcza ... Czyli rozumiem że drzwi prowadzące z kotłowni do kuchni maksymalnie uszczelniam ... Doprowadzenie powietrza do kominka mam z zewnątrz budynku (rura 100mm) i rura wychodzi pod kominkiem. Kominek nie ma wejścia aby podłączyć wprost do komory spalania rurę. Widziałem że ludzie kierują powietrze z rury niedaleko popielnika , bo za pomocą popielnika jest wlot powietrza, no chyba że mozna zostawić rurę pod samym kominkiem a kominek ładnie obudować i kominek będzie sobie sam wciagał powietrza z rury umieszczonej pod samym kominkiem ... Ale przecież robiąc obudowę robi się tez kratkę wentylacyjną pd kominkiem więc i tak chyba bedzie powietrze zasysane przez kominek z pomieszczenia , bo ilośc powietrza jaką będzie mógł sam kominek pobrać przez "obudowę" może być za mały ? Wiem że paląc w kominku zwiększałem dopływ powietrza regulując kratki wentylacyjne z przodu wkładu ... Więc chyba najwięcej powietrza jest brane z przodu obudowy , więc jakby rura z powietrzem była niedaleko tych dziurek wentylacyjnych to jest szansa aby brał powietrze z zewnątrz domu a nie z rekuperatora , bo jak by była rura po kominkiem z obudową kominka to nie wiem czy tak doprowadzone powietrze było by wykorzystane przez kominek w 100% i czy by starczyło ... Następne pytanko ... Dom mam mały jak widać. Powierzchnia mieszkalna to tylko 95m2. Chciałem do tego kupić rekuperator Dospel Luna. Tani a + powinie być wystarczajacy. jest nas 4 osoby (2 osoby dorosłe + 2 dzieci) i zakładając że potrzebne na osobe jest wymiana około 30m3/h to starczyłby rekuperator o wydajności 120m3/h , więc luna będzie z zapasem ... Czy do wentylacji mechanicznej z rekuperatorem oprócz wbudowanych w rekuperator 2 wentylatorów (nawiew i wywiew) wymagane są jakieś inne wentylatory , czy starczają tylko te wbudowane w rekuperator ... Tam gdzie mieszkam (wieś) jest super cicho i słyszę nawet w nocy latającego komara , więc jakikolwiek dźwięk wentylatorów nie wchodzi w rachubę Wentylację będę robił sam. (jeśli się zdecyduje). Dom mały , sufity podwieszane , rury chce puścić na poddaszu tak aby były znajdowały się poza powierchnią "użytkową" ... y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 13.11.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Taki sposób doprowadzenia powietrza do kominka, praktycznie eliminuje zastosowanie WM. Budynek z WM, musi być szczelny.Kangax i Orko już na to zwrócili uwagę, kominek musi mieć zamkniętą komorę spalania. Czyli nawiew zewnętrznego powietrza, podpięty bezpośrednio i szczelnie do wkładu. Sam wkład również musi być szczelny i nie może pobierać powietrza do spalania z domu. Także, jeżeli chcesz mieć WM, to musisz zmienić wkład lub przerobić obecny na szczelny. Jest jeszcze trzecie wyjście, założyć WM i nie korzystać z kominka.Ponadto zastanawiam się, po co w tak małym domu piec c.o. i kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.11.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 (edytowane) kominek fajny klimacik robi ale twój to dyskwalifikacja niestety, kupiłeś bo nikt nie doradził a sprzedawcy pojęcia nie mają, musisz go przerobić, trochę cięcia grubej blachy i spawania, inna sprawa że kanał 100 lekko wąski... a jaki długi on jest i ile załamań? Edytowane 13 Listopada 2011 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 13.11.2011 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Taki sposób doprowadzenia powietrza do kominka, praktycznie eliminuje zastosowanie WM. Budynek z WM, musi być szczelny. Kangax i Orko już na to zwrócili uwagę, kominek musi mieć zamkniętą komorę spalania. Czyli nawiew zewnętrznego powietrza, podpięty bezpośrednio i szczelnie do wkładu. Sam wkład również musi być szczelny i nie może pobierać powietrza do spalania z domu. Także, jeżeli chcesz mieć WM, to musisz zmienić wkład lub przerobić obecny na szczelny. Jest jeszcze trzecie wyjście, założyć WM i nie korzystać z kominka. Ponadto zastanawiam się, po co w tak małym domu piec c.o. i kominek? No cóż o tym nie wiedziałem. Jak kupowałem kominek to wiedziałem że będę miał dolot powietrza do kominka ale z tego co się orientowałem to kominków ktore mają bezpośrednie podłączenie dolotu jest bardzo mało i są dużo droższe. Z tego co czytałem to większość ma doprowadzony dolot powietrza za pomocą kratki umieszczonej na zabudowie kominka i z tej kratki umieszczonej pod kominkiem kominek pobiera powietrze ... Do do kominka , to zawsze chcialem mieć kominek ... W jesiennie dni jest nieoceniony a dodatkowo lubię klimat kominka ... Z kominka nie chce rezygnować bo nie wywalę nowego kominka a na kominku mi zależy ... A jeśli bym w zabudowie kominka zrobił kratkę wentylacyjną do której podlączony byłby dolot powietrza z zewnątrz z przepustnicą lub jakimś zamknięciem kratki ? Powinno być szczelnie ? Fakt zaburzyło by to trochę WM ale nie grzeję kominkiem caly czas a raczej sporadycznie ... A jak z wentylatorami z WM z rekupartorem ? Są tylko w rekuperatorze czy montuje się ich więcej ? Pytam bo wentylacja musi być calkowicie niesłyszalna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.11.2011 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 kaszpir, zabudowuj sobie ten kominek jak chcesz, najważniejsze by nie dotykał powietrza w domu, popielnik ma być szczelny a nie z dziurkami, inne dziurki po bokach albo jeszcze gdzie indziej dla nawiewu paleniska też dyskwalifikacja tez dyskwalifikacja, ma być zamknięty a z obudowy maja wychodzić tylko dwie dziury, góra większa a z dołu mniejsza I NIC WIĘCEJ, inaczej zrobisz sobie takie nie wiadomo co ale działać tez będzie do wm wystarcza wentyle tylko te które masz przy centrali, mozna jednak tez modyfikowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.11.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Nie jest tak źle. Nawet jak nie zmieni kominka na szczelniejszy, to i tak będzie dało się korzystać z WM oraz kominka. Czasami dojdzie do zapchania nawiewu kurzem to będzie zaciągane powietrze spod kominka. Jak chłodem po nogach powieje od razu będzie wiadomo, żeby filtry przeczyścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts