Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór - czy trzeba iść po papierek?

pik33

Recommended Posts

Zgłosiłem dom do odbioru, przepisowe 3 tygodnie minęły, nikt się nie czepiał - zameldowanie i taryfę elektryczną dostałem na podstawie papierka o zgłoszeniu domu do odbioru, więc w sumie mam wszystko czego mi trzeba, żeby mieszkać.

Czy istnieją jeszcze jakieś papierki w stylu "pozwolenia na użytkowanie" po które muszę jeszcze iść do starostwa, żeby ew. mieć na przyszłość podkładkę że mogę mieszkać w swoim domu?

W moim pozwoleniu na budowę było napisane m.in., że obiekt nie wymaga uzyskania pozwolenia na użytkowanie...

U Ciebie pewnie też bo pamiętam, że jakoś tak w podobnym czasie...

A sam papier istnieje, na pewno dla obiektów przemysłowych i byc może budowanych w całości na warunkach nowego prawa?

No to i na moim jest to samo, interesuje mnie tlko czy nie istnieje aby jakiś oficjalny papier "Pozwolenie na użytkowanie", który jeszcze trzeba odebrać a do braku którego ktoś mógłby się później czepiać

Nie ma- jest to radosna twórczość forumowiczów.

jest natomiast mozliwość otrzymania pisma o treści takiej, gdzie widnieje potwierdzenie zgłoszenia budynku do użytkowania w danym dniu i zdanie "organ nie wniósł sprzeciwu".

Ja cóś takiego wziąłem, bo nie miałem zamiaru udowadniać, że nie jestem wielbłądem...

• 2 weeks później...
Zgłosiłem dom do odbioru, przepisowe 3 tygodnie minęły, nikt się nie czepiał - zameldowanie i taryfę elektryczną dostałem na podstawie papierka o zgłoszeniu domu do odbioru, więc w sumie mam wszystko czego mi trzeba, żeby mieszkać.

Czy istnieją jeszcze jakieś papierki w stylu "pozwolenia na użytkowanie" po które muszę jeszcze iść do starostwa, żeby ew. mieć na przyszłość podkładkę że mogę mieszkać w swoim domu?

A co trzeba skompletowac do odbioru? Slyszalem, ze papierek jest potrzebny do otrzymania numeru administracyjnego, wpisu do ksiegi wieczystej.

Karol N

A jakie są minimalne wymagania co do stanu budynku zgłoszonego do odbioru? Czy mogę zgłosić np. budynek niewykończony (w moim mniemaniu) ale teoretycznie, od biedy, nadajacy się do zamieszkania.

Teoretycznie mogą pozostać do zrobienia tylko drobne prace wykończeniowe. Malowanie, szpachlowanie itp. Jednak jeśli będziesz miał szczęście to i stan surowy zgłosisz. U mnie nikt się nie pojawił. Tylko to kierownik budowy nadstawia karku, więc który się na to zgodzi?