Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek czy piec węglowy?

tomas2424

Recommended Posts

Czy opalanie domu ( +-130m2) kominkiem jest bardziej ekonomiczne niż piecem węglowym?

Do tej pory palę piecem węglowym, gdzie najtańszy opał to muł - cena 340zł za tone.

Chciałbym wiedzieć czy palenie kominkiem jest bardziej opłacalne?

Ile trzeba wydać w zimie na miesiąc na drzewo/brykiet, paląc kominkiem?

(ja musze w węglowym piecu liczyć na miesiąc 1 tone mułu + drzewo)

Tomas

By odpowiedzieć na to pytanie , potrzebny jest audyt energetyczny budynku.

Bez wiedzy na temat wszystkich czynników mających wpływ na zapotrzebowanie

cieplne i jego straty, możemy sobie powróżyć z fusów i osiągniemy podobne

rezultaty. Powiem tylko , ze od palenia mułem , każde inne palenie jest lepsze,

choć nie zawsze oszczędniejsze. Oczywiście przeliczając to tylko na złotówki,

można wyciągać różne wnioski ...

Witam

Wtrącę się do tej dyskusji może nie fachowo proszę mi wybaczyć ale z własnego doświadczenia. Mam domek trochę ponad 100m2 z poddaszem. Ogrzewam się tylko kominkiem (+podłogówka elektryczna w łazience, której w zasadzie nie używam) z rozprowadzeniem powietrza tzw. DGP, chyba tak to się nazywa.W ubiegłą zimę spaliłam około 13m3, dosyć dużo ale zima trwała pół roku. Koszt 2200 (brzoza +dąb). W tym roku trochę jestem optymistką (niepoprawną ?- to się okaże około marca:D) bo mam tylko 10m3 ale grabu za który zapłaciłam 2500. Pali się rewelacyjnie i na prawdę ma wysoką kaloryczność.Tomas weź kartkę papieru i przelicz, jak wolisz to w pamięci :cool:. Ach zapomniałam dodać, że mój wkład kominkowy przeznaczony jest do ciągłego palenia, to raczej ważne (Spartherm).

pozdrawiam

By odpowiedzieć na to pytanie , potrzebny jest audyt energetyczny budynku..

Zamiast audytu, wystarczy przeliczyć ile średnio kWh z mułu i drewna na dobę zużywa obecnie, wstawić w moim arkuszu, podać średnią temperaturę w domu i na dworze, reszta policzy się sama, kalkulator jest w dolnej części ark 33 do 36 z mojej stopki.

Krótka instrukcja jest tu

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Edytowane przez kbab