tomas2424 13.11.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Czy opalanie domu ( +-130m2) kominkiem jest bardziej ekonomiczne niż piecem węglowym?Do tej pory palę piecem węglowym, gdzie najtańszy opał to muł - cena 340zł za tone.Chciałbym wiedzieć czy palenie kominkiem jest bardziej opłacalne?Ile trzeba wydać w zimie na miesiąc na drzewo/brykiet, paląc kominkiem?(ja musze w węglowym piecu liczyć na miesiąc 1 tone mułu + drzewo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 13.11.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 TomasBy odpowiedzieć na to pytanie , potrzebny jest audyt energetyczny budynku.Bez wiedzy na temat wszystkich czynników mających wpływ na zapotrzebowanie cieplne i jego straty, możemy sobie powróżyć z fusów i osiągniemy podobnerezultaty. Powiem tylko , ze od palenia mułem , każde inne palenie jest lepsze,choć nie zawsze oszczędniejsze. Oczywiście przeliczając to tylko na złotówki,można wyciągać różne wnioski ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas2424 13.11.2011 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 chodzi mi o kominek z płaszczem wodnym.porównanie jest mi potrzebne do podjęcia decyzji, gdzie zaoszczędze? na opale, czy kominek z płaszczem wodnym czy piec węglowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 15.11.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Pytanie podstawowe czy lubisz jak w Twojej okolicy ŚMIERDZI dymem węglowym że aż niemożna oddychać ?? Muł węglowy ..to taki odpad produkcyjny .. coś jak stare opony .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas2424 20.11.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 dużo ludzi pali mułem, bo tanioa ja chciałem wiedzieć przy jakim ogrzewaniu moje koszty miesięczne będą większe tj. czy kominkowym czy węglowym piecem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 22.11.2011 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam Wtrącę się do tej dyskusji może nie fachowo proszę mi wybaczyć ale z własnego doświadczenia. Mam domek trochę ponad 100m2 z poddaszem. Ogrzewam się tylko kominkiem (+podłogówka elektryczna w łazience, której w zasadzie nie używam) z rozprowadzeniem powietrza tzw. DGP, chyba tak to się nazywa.W ubiegłą zimę spaliłam około 13m3, dosyć dużo ale zima trwała pół roku. Koszt 2200 (brzoza +dąb). W tym roku trochę jestem optymistką (niepoprawną ?- to się okaże około marca:D) bo mam tylko 10m3 ale grabu za który zapłaciłam 2500. Pali się rewelacyjnie i na prawdę ma wysoką kaloryczność.Tomas weź kartkę papieru i przelicz, jak wolisz to w pamięci . Ach zapomniałam dodać, że mój wkład kominkowy przeznaczony jest do ciągłego palenia, to raczej ważne (Spartherm). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.11.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) By odpowiedzieć na to pytanie , potrzebny jest audyt energetyczny budynku.. Zamiast audytu, wystarczy przeliczyć ile średnio kWh z mułu i drewna na dobę zużywa obecnie, wstawić w moim arkuszu, podać średnią temperaturę w domu i na dworze, reszta policzy się sama, kalkulator jest w dolnej części ark 33 do 36 z mojej stopki. Krótka instrukcja jest tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Edytowane 22 Listopada 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts