Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drena? opaskowy

Gość KasiaA

Recommended Posts

Pytanie dot. odprowadzenia wody z drenazu. Robic studnie chlonna, czy skrzynie rozsaczajaca? Planowalem dwie studnie na rogach (przyleglych) budynku i polaczyc je bypassem na wypadek, gdyby jedna z nich nie nadazala z odprowadzeniem - jest sens robic bypass?

Studnie chlonna musialbym kopac do warstwy piasku (prawdopodobnie ok. 1.5m, ale nie jest to pewne, bo to stary dom i nigdy nie byly robione badania geologiczne), i byloby taniej, a skrzynie rozsaczna zdaje sie daje sie plycej?

Jak sprawdzic, czy moj grunt jest przepuszczalny? Kaluze na klepisku udeptanym przez koparke troche stoja, zanim odparuja - na trawniku kaluz nie stwierdzilem nigdy. Gleba jest na pewno do co najmniej metra, prawdopodobnie do poltora metra. Nie umiem powiedziec, czy pozniej jest glina, czy piasek.

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najlepiej zrobić test perkolacyjny - kopiesz na głębokość, na której planujesz górę zestawu rozsączającego, a następnie robisz dołek 0,5x0,5x0,5m. Wlewasz w ten dołek wiadro 10l wody i mierzysz czas, w jakim ta woda się wchłonie. Dobre czasy to poniżej 20min. Im dłuższy czas, tym gorsze warunki i musisz to uwzględnić w planach wykonawczych rozsączalników.

Bypass w sumie miałby sens, tylko jak go dobrze wykonać? Pewnie z rur kanalizacyjnych, tych brązowych. Tylko musiałby być wykonany poniżej linii przemarzania gleby, aby ew. stojąca w nim woda nie rozsadziła tych rur.

Warto też zrobić jakiś odwiert geologiczny, aby zbadać grunt. Różne niespodzianki Ziemia kryje ;) a koszt takiego odwiertu przy wykonywaniu drenażu chyba nie jest taki znowu masakryczny?

Pozniej moze jakies zdjecie zamieszcze. Na 110-120 zaczyna sie piasek z glina. Pare cm nizej na moje oko calkiem rzeska glina, ale moge sie nie znac. Na jakichs 150-170cm zaczyna sie taki jakby b. Drobny piasek - nie lepi sie, jak glina, ale wrazenie, jakbym wilgotna make rozcieral miedzy palcami, nie czuc ziaren piasku, taki drobny. Jakis mulek? Piasek pylisty? W kazdym razie tak na 120, jak i nizej, 12l wody wchlania sie niecala godzine. Wg tego testu: http://www.progeo.pl/test_perkolacyjny.htm wyglada mi na cos pomiedzy C a D. Niby sie na studnie chlonna nadaje, ale nie jestem pewien. Dzis u nas pada i ma tak caly dzien. Pojade po poludniu i zobacze, czy wsiaka, czy sie robi basen.

Bardzo drobny i zbity piasek to nic innego, jak lessy. Jak się to rozmoczy, to powstaje taka breja, jakby glinowata. Robiłeś nawilżanie gleby przed pomiarem, tak jak to opisane na tej stronce? Bardzo dobry ten opis.

Przydałby się grunt pewnej klasy C, lub B, ale D od biedy też się nada, ale musisz przewidzieć nieco większą pojemność buforową.

Przy dyskopatii to jednak bym radził wziąć tę kopareczkę mimo wszystko... ;)

Probny wykop robilem sam - reszte bedzie kopal Janusz Silnoreki.

U mnie nie powinno byc duzej ilosci wody do odprowadzenia - jak pisałem deszczowke z rynien odprowadzam do bylego czystego szamba o pojemnosci 15-17m3. Tylko to, co napada w poblizu scian jest do odprowadzenia. W sumie jakies 24mb rury drenazowej na dwie studnie. Jaka pojemnosc proponujesz?

Nie nawilzalem tak dlugo, jak w linku, ale dzis caly dzien pada, wiec jutro powtorze test.

A co myslisz o tunelach drenazowych?

http://www.ekologia24.biz/oczyszczalnie/tunele-drenazowe-m

http://www.ekologia24.biz/oczyszczalnie/gfx/oczyszczalnie/tunel_max2.jpg

Po jednym na rog budynku, na glebokosci lessow rozsypac z 10cm piasku plukanego, ubic, na to geowloknine i tunel? Mysle, ze moznaby zaryzykowac po 1 tunelu - to daje 2x300l i 2m2 powierzchni chlonnej.

• 9 months później...
Odkopałem fundamenty i zerwałem styropian. I mam pytanie. Mam mała rysę na murze która jest wylot i chciałbym wzmocnić ścianę wstawiają drut zbrojeniowy. Czy nacięcie muru będzie bezpieczne ? Chce zrobić nowy drenaż tzn położyć geowłókninę waz drenarski obsypany drobnym kamieniem. Kamień będzie owinięty geowłókniną. Na mor chce położyć styropian 12 cm XPS. DSC_0050.jpgDSC_0052.jpgDSC_0053.jpg

Mam mała rysę na murze ... [ATTACH=CONFIG]204185[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204186[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]204187[/ATTACH]

z tego co widze to ta ryska jest tylko na betonie komorkowym tak? na bloczkach tez jest?

czym tu sie przejmowac, ja bym nic nie robil. ale to tylko ja. moze niech sie ktos mądrzejszy wypowie.

Obecnie mam wykopaną dziurę pod studzienkę inspekcyjną z rury karbowanej 315 (kolor pomarańczowy). Po deszczu na dnie zbiera się trochę wody bo ogólnie grunt jest gliniasty ze sporą ilością kamienia wapiennego czyli spoisty i mało przepuszczalny. Czy jest sens kupowania denka do takiej rury ? Może wystarczy dać na dno geowłókninę na to rura karbowna i obsypać wokół rury żwir na to jeszcze trochę piasku a potem macierzysta ziemia czyli glina z kawałkami drobnych kamieni bo te duże odstawiłem na bok - co o tym sądzicie ? Słyszałem też o wlewaniu do środka rury ok. 2 wiaderek betonu albo o wrzuceniu na dno worka foliowego z betonem w środku ? Pomysłowość ludzka nie zna granic. A może wydać te 50 do 70 zł na denko standardowe ? Ale nawet sprzedawca w sklepie mówił po co mi takie oryginalne denko ?

Najlepiej zrobić test perkolacyjny - kopiesz na głębokość, na której planujesz górę zestawu rozsączającego, a następnie robisz dołek 0,5x0,5x0,5m. Wlewasz w ten dołek wiadro 10l wody i mierzysz czas, w jakim ta woda się wchłonie. Dobre czasy to poniżej 20min. Im dłuższy czas, tym gorsze warunki i musisz to uwzględnić w planach wykonawczych rozsączalników.

Wszystko zależy od poziomu wód gruntowych. Mam znajomych, którzy maja pompy pływakowe w studzienkach i woda wypompowywana jest na bieżąco do pobliskiego rowu melioracyjnego. Niestety, budowa domu na bagnach niesie za sobą koszty.

• 1 year później...

Witam,

Odkopuję temat bo przejrzałem cały i nie znalazłem odpowiedzi.

Mianowicie przymierzam się do budowy drenażu i mam problem z doborem odpowiednich materiałów.

Jeśli chodzi o teren to ciężka glina, wokół domu planuję rurę obsypać żwirem a dalej to piaskiem.

Czy do takiego terenu będzie lepsza rura w otulinie z geowłókniny czy może w otulinie pp (taka czarna otulina, mam wrażenie że to tańszy odpowiednik otuliny z kokosa)

Drugie pytanie to czy lepiej dać rurę 100 czy 80 ?

Pozdrawiam.

a masz gdzie odprowadzac wode?

gdzie masz wyprowadzenia z rynien?

moze wystarczyloby tylko polaczyc wylot rynien i odprowadzic wode z dachu?

Wodę jest gdzie odprowadzić, rynien jeszcze nie ma bo zapomniałem dodać że dom dopiero budujemy, wykop jest otwarty, są piwnice więc od razu chcę zrobić porządek z wodą.

• 1 year później...

Witam, mam spory problem z wodą. działka na dość sporym skosie, część działki została wyrównana i został wykonany mur oporowy. Budynek podpiwniczony wokół zrobiony drenaż opaskowy i wpuszczone do studni. teren glina i ił. teraz woda po tych opadach zaczyna wchodzić na ławy. mam 2 opcje odprowadzeniaodwodnienie plan.jpg

zielona w glinie i może być problem z sąsiadami a czerwona, trzeba przekopać całą działkę i to dość głęboko bo ok 3 m ale wszystko trafiło by do jeziora.

pomocy może ktoś miał podobny przypadek