Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drena? opaskowy

Gość KasiaA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej,

Ja zrobiłem - też mam glinę...

Na glinie zapewne masz warstwę humusu - u mnie było tego pół metra. Po wiosennych roztopach ta warstwa zachowuje się jak gąbka - jest cała nasączona wodą. Przy wykopie zapewne będziesz zasypywać z zewnątrz fundamenty i napewno będzie to warstwa przepuszczalna. Jeśli masz mieć piwnicę, to radziłbym wykonać drenaż poniżej poziomu ławy fundamentowej. Jeśli nie będziesz mieć piwnicy to wystarczy solidna warstwa izolacji poziomej - w takim przypadku szkoda roboty i kasy na drenaż.

POZDRAWIAM! :wink:

Dzięki za odpowiedź, piwnicy nie robię więc chyba drenażu też nie. Tylko, że dzisiaj rozmawiałam z kopaczami studni, którzy obok u sąsiada robili wstępny odwiert i mówili, że pod warstwą humusu jest glina a potem iły, to chyba dobrze? Muszę więcej poczytać bo czuję się jak laik.

POZDRAWIAM

Witam

Mam pytanie do fachowców co do omawianego drenażu opaskowego. Jestem na etapie izolacji ścian fundamentowych i ewentualnie drenażu, chociaż chyba trzeba będzie. W naszym przypadku ścianka fundamentowa jest troszeczkę wyżej niż w projekcie a to ze względu na to, że poziom terenu, na którym stoi dom jest niżej niż droga. Aby uniknąć ewentualnego podtopienia zdecydowaliśmy pójść ze ściankami wyżej. Wszystko pięknie tylko teraz trzeba ścianki zasypać a materiału na zasypkę pójdzie jakieś 200 t. Grunt na poziomie ław fundamentowych to glina, która zalega na 3m w związku z tym obawiamy się, że jeżeli zasypiemy ściankę piaskiem, który jest przepuszczalny (taki mamy dostępny) to woda zatrzyma się nam na glince i będziemy mieli pod domem jeziorko, co chyba nie jest korzystne. Wysokość ścianki fundamentowej to 1m.Wykonaliśmy izolację wewnątrz budynku gumbitem poczym zasypaliśmy piaskiem (przepuszczalnym) na wysokość 90cm potem beton (dom niepodpiwniczony). Jaką izolacje wykonać na zewnątrz i jak wykonać drenaż?

Chcę to zrobić tak

1.Izolacja ścianki Gumbit

2.Styropian

3.Folia kubełkowa

Folie kubełkową chce wypuścić w połowie ławy fundamentowej i trochę wywinąć na zewnątrz ,następnie gwowłuknina podsypka z piasku przepuszczalnego lub żwiru na to rura drenażowa 100mm obsypana żwirem zawiniecie geowłukniną na to wszystko 50cm piasku przepuszczalnego. Dwie studzienki rewizyjne w narożach budynku i jedna kanalizacyjna z odprowadzeniem do rowu.

Powiedzcie czy to zda egzamin i czy jest konieczne

Pozdrawiam Zbyszek :wink:

:evil: :evil: :evil:

Mój kierbud twierdzi, że geowłóknina nie jest konieczna :o ("wymysł ostatnich lat, wcześniej nie było i działały drenaże itp.") - mam drenaż już wykonany na etapie fundamentów - rura drenarska + kamień (rzeczny - takie owalne kamyki) niestety, nie pamiętam jakiej frakcji. Nie ma też studzienek kontrolnych, których zamontowanie polecane jest w tym wątku.

Kierbud i wykonawca twierdzą, że kamyk jest dobrej frakcji i zatrzyma osady, nie dopuści do zamulenia rury, której przez brak studzienek nie mogę czyścić (ale, po co czyścić skoro nie zamuli się???).

Dom z piwnicą, na zboczu, wszędzie glina. Chronie się tym drenażem przed wodą opadową, która spływa "mini-uskokami" w glinie w niższe partie ziemi.

Wykop mam na 4,30 metra i te "uskoki" w glebie widać gołym okiem.

I co - odkopywać (na szczęście tylko kamyk - wykopy nie są jeszcze zakopane ziemią) i dawać geowłókniną i przynajmnie ze dwie studzienki?

• 3 weeks później...
:evil: :evil: :evil:

Mój kierbud twierdzi, że geowłóknina nie jest konieczna :o ("wymysł ostatnich lat, wcześniej nie było i działały drenaże itp.") ...

- Kiedyś rury okładano słomą i to zapobiegało zamulaniu.

- Kiedyś dreny robiono z rur z wypalonej gliny (coś jak cegła) więc sięnie zamulały

- Pełno jest starych pozatykanych drenów (prawie każdy poniemiecki dom je ma)

- Teraz stosuje się rurki z otworami a woda płynąc przez grunt niesie jego cząstki.

Proces zamulenia rury nie trwa tydzień ani nawet rok

U Ciebie może być tak że rura nie zatka siędo końca Twojego życia a moze zatka się po 8 latach.

Jak zrobione i zakopane to już bym nie ruszał.

Ale studzienka w najdalszym miejscu by się przydała żeby profilaktycznie przepłukać rurki raz na 2-3lata.

• 2 weeks później...
Proces zamulenia rury nie trwa tydzień ani nawet rok

U Ciebie może być tak że rura nie zatka siędo końca Twojego życia a moze zatka się po 8 latach.

Jak zrobione i zakopane to już bym nie ruszał.

Ale studzienka w najdalszym miejscu by się przydała żeby profilaktycznie przepłukać rurki raz na 2-3lata.

Popieram w 100%!!!

• 2 weeks później...

A ja mam pytanie w związku z drenażem opaskowym. Czy szalonym pomysłem byłoby wykopanie w miarę równego pojemnościowo rowu na wysokości fundamentu i następnie zasypanie go żwirem ???? Czy coś takiego w ogóle ma sens, czy raczej jest to pomysł wariata ? Własciwie nie o drenaż mi tu chodzi , a jedynie o stworzenie swego rodzaju zapory przed wodami gruntowymi wokół domu. Jak to widzicie. Ja myślę , że to głupia idea, ale może się mylę ?

Tomek

• 2 weeks później...

Drodzy moi, oto kilka źródeł informacji, które powinny Wam pomóc, sprawa jest trochę bardziej złożona niz to się może z pozoru wydawać, więc polecam konsultację fachowca - można szukac w Spółkach Wodnych, lub w Zarządach melioracji - o biura projektowe raczej trudno.

http://pl.wavin.com/master/master.jsp?CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198676614662&FOLDER%3C%3Efolder_id=2534374305445898&middleTemplateName=oc_middle_content_link&bmLocale=pl

http://www.e-instalacje.pl/126_366.htm

http://www.castorama.pl/porady/art-budowlane/drenaz-opaskowy-budynku.html

W/w przykłady daja tylko ogólny pogląd na sprawę, ale może dzięki temu bedzie co niektórym łatwiej "ogarnąć" problem.

Pozdrawiam i życzę powodzenia[/img]

• 2 weeks później...
Przy wykopach po fundamenty okazało się, że mam na 2m humus. I co teraz robić. Jak kopali to wody nie było, ale wtedy nie padało. A wiem, że sąsiad w następnej uliczce miał kiedyś zalaną piwnicę i się tego wystraszyłam i pomyslałam o drenażu. Ale teraz nie wiem czy się opłaca robić bo nasz dom jest bez piwnicy. :roll: Doradźcie.

• 4 months później...
Witam. Mam pytanie. Buduję dom na glinie. Po wykopaniu dołu okazało się, że przy próbie szalowania ław na dnie zrobiło się błoto, w którym robotnicy zapadali się po kolana. Kierownik budowy stwierdził, że grunt jest ok, ale trzeba czekać aż wyschnie, lub go wymienić. Zależało nam na czasie więc wymieniono go na pospółkę i zagęszczono ( w sumie 180 ton). W tym szalowano ławy. Dom jest bez piwnicy, na spadającym terenie. Czy trzeba robić drenaż opaskowy?. Wykonawca twierdzi, że sama pospółka pełni już rolę drenażu, a gdy nie ma piwnicy jest to niepotrzebny wydatek.

Moja rada dla osób robiącytch piwnicę - jeśli stwierdzacie, że potrzebny wam jest drenaż i robicie go jako otokowy to nie żałujcie kilku stówek i zróbcie też pod chudziakiem - ja tego nie zrobiłem, miałem nadzieję, że otokowy wystarczy. Teraz okazało się, że uszkodzili mi izolację pod ścianką działową i zaciąga tam wilgoć. :evil: Gdybym miał pod całym domem choć dwie rury drenarskie w żwirku, który mam pomiędzy ławami problemu by nie było... :(

Teraz muszę nawiercać pustaki ścianki działowej, zalać je betonem a następnie nawiercać raz jeszcze i nasączać dolną warstwę płynem na osuszanie fundamentów. Poza tym w spiżarce wytnę dwa rowki, wygrzebię żwir i ułożę dwa kawałki (po 3mb) rury drenarskiej. Ech te pozorne oszczędności czasu i pieniędzy... :(