Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drena? opaskowy

Gość KasiaA

Recommended Posts

OOO ciekawy wątek - ja mam drenaż opaskowy piwnicy i uważam, że jest to najlepszy pomysł jaki kiedykolwiek miałem. Codziennie, pompka wyciąga z niego kilka m3 wody, a ekspertyzy geotechniczne wykazały "brak wody gruntowej". W moim dzienniku w retrospekcjach powinny być dokładne fotki jak go zrobiłem.

Ważne - w przypadku gruntu nieprzepuszczalnego pomiędzy zaizolowaną pionowo ściana piwnicy, a gruntem rodzimym musi być warstwa przepuszczalna - po której woda spłynie do drenów. Ja to będę miał ze specjalnego okrągłego grubego żwiru. Jeśli się tej warstwy żwiru nie da to wody opadowe nie przedostaną się do drenów - będą napierały na zaizolowaną ścianę. Sprawdziłem to w praktyce gdy wykop się zimą obsypał i kilkucentymetrową warstwą przykrył żwir drenów - woda nie była w stanie przebić tej warstwy gliny i zrobiła się fosa.

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Mam pytanie. Buduję dom na glinie. Po wykopaniu dołu okazało się, że przy próbie szalowania ław na dnie zrobiło się błoto, w którym robotnicy zapadali się po kolana. Kierownik budowy stwierdził, że grunt jest ok, ale trzeba czekać aż wyschnie, lub go wymienić. Zależało nam na czasie więc wymieniono go na pospółkę i zagęszczono ( w sumie 180 ton). W tym szalowano ławy. Dom jest bez piwnicy, na spadającym terenie. Czy trzeba robić drenaż opaskowy?. Wykonawca twierdzi, że sama pospółka pełni już rolę drenażu, a gdy nie ma piwnicy jest to niepotrzebny wydatek.

ja mam podobnie, u mnie nawet koparka się zakopała :), też dałem pospółkę tylko że prawie 400 ton poszło, drenaż będę robił i tak, bo jak będzie padać tydzień to trzeba będzie jakoś tą wodę odprowadzić a nie chcę mieć ścian fundamentu mokrych.

witam! mam pytanie dotyczące studni chlonnej.Jak sprawdzić jak głęboko jest warstwa gruntu przepuszczająca.Kopać samemu czy są jakieś inne sposoby?

Samemu chyba nie ma sensu, bo mogłabyś spędzić na to cały miesiąc. Są od tego firmy geologicze, robiące odwierty i badania gruntu. Pierwsza lepsza z google'a: badanie gruntu Tylko nie wiem, czy oni też robią studnie.

Hej,

Ja zrobiłem - też mam glinę...

Na glinie zapewne masz warstwę humusu - u mnie było tego pół metra. Po wiosennych roztopach ta warstwa zachowuje się jak gąbka - jest cała nasączona wodą. Przy wykopie zapewne będziesz zasypywać z zewnątrz fundamenty i napewno będzie to warstwa przepuszczalna. Jeśli masz mieć piwnicę, to radziłbym wykonać drenaż poniżej poziomu ławy fundamentowej. Jeśli nie będziesz mieć piwnicy to wystarczy solidna warstwa izolacji poziomej - w takim przypadku szkoda roboty i kasy na drenaż.

POZDRAWIAM! :wink:

Jurand79 nie wiem czy tu jeszcze zajrzysz.

Gdzie odprowadziłeś wodę z drenażu? Też mam glinę wprawdzie na głębokości 1,4.

Jeszcze jedno pytanie.

Czy na takiej działce można rozsączyc drenaż?

Mam kolejno:

-ok 0,5 m humusu

-ok.0,90-1,2 m piaski drobnoziarniste miejscami w tę warstwe wchodza piaski średnioziarniste

Potem do co najmniej 3 metrów piaski gliniaste plastyczne na granicy twardoplastycznych.

Poziom wody badany w najbardziej mokrym momencie na -0,3m.

Jeśli nie rozsączyć to co zrobić z tą wodą?

Witam

kupiłem stary dom przedwojenny podpiwniczony i mam w piwnicy wodę, fundament stanowi cegła murowana bezpośrednio na glinie, wokół budynku jest dren z ceramicznych bloczków mimi tego w piwnicy jest woda co zrobić z tym fantem , wykonać kolejną opaskę zewnętrzną czy np wewnętrzną ze studnią w środku i stamtąd wypompowywać wodę

• 2 weeks później...

Witajcie :D

Dom bez piwnicy. Teran płaski. Spadek w jedna stronę na 27 m - różnica 30 cm. Brak kanalizacji deszczowej

Uśrednione dane z 3 odwiertów (wszystkie były podobne):

0-0,5 m A. Humus 0,5 m

0,5-1 m B. Glina piaszczysta ze żwirem brązowa

1-2,2 m C. Iły (jakieś rózne)

2,2-3 m D. Iły pylaste (i inne) (od twardoplastycznej do prawie półzwartej)

Odwierty do 3 m - wody gruntowej niestwierdzono. Woda nie napłyneła do otworów nawet po kilku godzinach

Po opadach - woda stagnuje na powierzchni.

Początkowo zastanawialiśmy się nad budową studni (do podlewania ogrodu) -

wydaje mi się, że trzeba wykonać drenaż (taki powierzchniowy) w ogrodzie.. by woda po opadach nie stagnowała. No i trzeba jokoś zagospodarować deszczówkę... i zastanwiam się nad drenażem opaskowym wokół domu.

czyli mam 4 elementy (systemy)

- studnia

- deszczówka

- drenaz opaskowy

- drenaż powierzchniowy, ogrodowy

Problemy:

1. MOże ktoś z Was doradzi... może nie warto budować studni na tym terenie (wierconej czy chłonnej...podobno to ciężkie tereny na studnie)...tylko gromadzić wodę z drenaży i deszczówkę i to wykorzystać do podlewania ogrodu (automat. system)...

2. Jak wykonać drenaż ogrodowy..na jaką głębokość, co ile metrów itp.....ciągle mowa o opaskowym (po przeczytaniu forum troszkę się orientuję).... czy oba drenaże można połączyć?

3. Czy wodę z drenaży można magazynować? A może jest możliwe odprowadzenie wody z drenaży w jedno miesjce i magazynować..np do studni ? i jeszce wpuścić tam deszczówkę?? jejku czy to możliwe... no takie logiczne mi się wydaje.. czyżby?

dziękuję za wszelkie uwagi.. :p

Przejrzałąm forum.. być może te dodatkowe uwagi pomogą rónież innym

pozdrawiam

Witajcie :D

Dom bez piwnicy. Teran płaski. Spadek w jedna stronę na 27 m - różnica 30 cm. Brak kanalizacji deszczowej

Uśrednione dane z 3 odwiertów (wszystkie były podobne):

0-0,5 m A. Humus 0,5 m

0,5-1 m B. Glina piaszczysta ze żwirem brązowa

1-2,2 m C. Iły (jakieś rózne)

2,2-3 m D. Iły pylaste (i inne) (od twardoplastycznej do prawie półzwartej)

Odwierty do 3 m - wody gruntowej niestwierdzono. Woda nie napłyneła do otworów nawet po kilku godzinach

Po opadach - woda stagnuje na powierzchni.

Początkowo zastanawialiśmy się nad budową studni (do podlewania ogrodu) -

wydaje mi się, że trzeba wykonać drenaż (taki powierzchniowy) w ogrodzie.. by woda po opadach nie stagnowała. No i trzeba jokoś zagospodarować deszczówkę... i zastanwiam się nad drenażem opaskowym wokół domu.

czyli mam 4 elementy (systemy)

- studnia

- deszczówka

- drenaz opaskowy

- drenaż powierzchniowy, ogrodowy

Problemy:

1. MOże ktoś z Was doradzi... może nie warto budować studni na tym terenie (wierconej czy chłonnej...podobno to ciężkie tereny na studnie)...tylko gromadzić wodę z drenaży i deszczówkę i to wykorzystać do podlewania ogrodu (automat. system)...

2. Jak wykonać drenaż ogrodowy..na jaką głębokość, co ile metrów itp.....ciągle mowa o opaskowym (po przeczytaniu forum troszkę się orientuję).... czy oba drenaże można połączyć?

3. Czy wodę z drenaży można magazynować? A może jest możliwe odprowadzenie wody z drenaży w jedno miesjce i magazynować..np do studni ? i jeszce wpuścić tam deszczówkę?? jejku czy to możliwe... no takie logiczne mi się wydaje.. czyżby?

dziękuję za wszelkie uwagi.. :p

Przejrzałąm forum.. być może te dodatkowe uwagi pomogą rónież innym

pozdrawiam

Jeśli masz iły to nie radzę zmienić warunków gruntowo-wodnych poprzez np. drenaz rozsączający , odbierający wodę opadową.

Jeszcze jedno pytanie.

Czy na takiej działce można rozsączyc drenaż?

Mam kolejno:

-ok 0,5 m humusu

-ok.0,90-1,2 m piaski drobnoziarniste miejscami w tę warstwe wchodza piaski średnioziarniste

Potem do co najmniej 3 metrów piaski gliniaste plastyczne na granicy twardoplastycznych.

Poziom wody badany w najbardziej mokrym momencie na -0,3m.

Jeśli nie rozsączyć to co zrobić z tą wodą?

Geno a co powiesz na moje warunki???

• 1 month później...

Poradźcie mi, bom zielony - niedługo zaczynam budowę. Czy taki drenaż muszę mieć gotowy przed rozpoczęciem lania fundamentów, czy robi się to podczas? Ile może mnie kosztować (materiały) drenaż wokół domu 9x10, podpiwniczonego i położonego na 2m spadku?

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie porady.

Hej,

Ja zrobiłem - też mam glinę...

Na glinie zapewne masz warstwę humusu - u mnie było tego pół metra. Po wiosennych roztopach ta warstwa zachowuje się jak gąbka - jest cała nasączona wodą. Przy wykopie zapewne będziesz zasypywać z zewnątrz fundamenty i napewno będzie to warstwa przepuszczalna. Jeśli masz mieć piwnicę, to radziłbym wykonać drenaż poniżej poziomu ławy fundamentowej. Jeśli nie będziesz mieć piwnicy to wystarczy solidna warstwa izolacji poziomej - w takim przypadku szkoda roboty i kasy na drenaż.

POZDRAWIAM! :wink:

Jurand79 nie wiem czy tu jeszcze zajrzysz.

Gdzie odprowadziłeś wodę z drenażu? Też mam glinę wprawdzie na głębokości 1,4.

Dziś zajrzałem :)

Odprowadziłem do kanalizy deszczowej - na szczęście mam ją dość głęboko pod drogą.

A ja mam problem .... mamy zrobiony drenaż , robiliśmy sami z mężem-wykorzystaliśmy okazję , że przy budowie fundamentów były odkopane, pogłębiliśmy wykop ze spadkiem, podsypaliśmy piaskiem, na to gruby żwir, peszel z dziurkami, na to żwir....mam nadzieję, że się sprawdzi i nic się z tym nie stanie z czasem.

Problem polega na tym, że nie mamy gdzie tej wody z drenażu (o rynnach nie wspomnę) odprowadzić....bo: rowu melioracyjnego nie mamy, kanalizacji p/deszczowej też.

Studzienki chłonne nie wypalą...woda jest wysoko.

Czy ktoś miał taki problem i rozwiązał go w jakiś sposób?

Pozdrawiam, smoczyca.

• 4 weeks później...

Witam, ja mam takie pytanie, będę budować dom parterowy bez piwnic, na działce jest ok. 0,5m humusu a potem glina, działka okopana jest rowem (głębokość rowu jakieś 0,7m poniżej poziomu działki).

Po sciągnięciu humusu bedzie wykop jakieś 0,4m na ławę fundamentową a po jej zalaniu będą wymurowane murki z bloczków betonowych (ok. 1,1m), wewnątrz fundamenty będą zasypane piaskiem, utwardzone i zalane chudziakiem. Na koniec wszystko od zewnatrz obsypane ziemia.

Będzie tak, że posadzka będzie jakieś 0,6m nad terenem działki. Działka jest pozioma.

I tu pytanie czy robić wokoł domu jakiś drenaż???

A ja mam problem .... mamy zrobiony drenaż , robiliśmy sami z mężem-wykorzystaliśmy okazję , że przy budowie fundamentów były odkopane, pogłębiliśmy wykop ze spadkiem, podsypaliśmy piaskiem, na to gruby żwir, peszel z dziurkami, na to żwir....mam nadzieję, że się sprawdzi i nic się z tym nie stanie z czasem.

Problem polega na tym, że nie mamy gdzie tej wody z drenażu (o rynnach nie wspomnę) odprowadzić....bo: rowu melioracyjnego nie mamy, kanalizacji p/deszczowej też.

Studzienki chłonne nie wypalą...woda jest wysoko.

Czy ktoś miał taki problem i rozwiązał go w jakiś sposób?

Pozdrawiam, smoczyca.

Ja mam w narożniku budynku studnię gromadzącą wodę z drenażu opaskowego, jakieś 2 metry poniżej drenów ma dno. Zamontowałem w niej tanią pompę na brudną wodę która automatycznie się załącza. Woda wężem rozprowadzona jest po terenie działki. Nawet gdy jest deszcz i mokro to tej wypompowywanej wody na działce nie widać. W przyszłości woda będzie gromadzona w podziemnych zbiornikach i wypompowywana w czasie suszy.

Witam

Ged - mam podobny problem tylko na końcu tej drogi przewiduję studnie chłonną. Powiedz mi jakiej wielkości przewidujesz te podziemne zbiorniki bo też chciałabym wykorzystywać wodę do podlewania ogrodu. Jeżeli możesz to powiedz jeszcze coś bliższego na temat tej pompy czy masz tam jakiś czujnik?

pozdrawiam

Mam zakopane dwa zbiorniki po 20 tys litrów, jeden na deszczówkę i wodę z drenów, drugi na oczyszczone ścieki z oczyszczalni. Jeden zbiornik kosztuje 4100 zł + około 500 zł montaż.

Pompa kupiłem w jakimś supermarkecie za około 70 zł. Ma pływak który ją załącza gdy poziom wody się podniesie.

Fotki zbiorników i szczegółowy opis moich planów związanych z wodą znajdziesz w dzienniku.