Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drena? opaskowy

Gość KasiaA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli mamy :

- dren opaskowy

- glinę na działce

- korzystamy z gazu ziemnego, lub nawet tylko w ulicy biegnie gaz,

to możemy w prosty sposób wykonać zabezpieczenie budynku (ewentualny wybuch) przed przedostawaniem się gazu w okresie zmarźniętej gleby.

Mianowicie nalezy wykonać 1 - 2 pionowe odpowietrzenia drenu opaskowego, wyprowadzając je na powierzchnie.

Jeśli nie mamy dreażu opaskowego, a mamy glinę i gaz, to takie zabezpieczenie można wykonać układając dren (żółty, plastikowy) w ziemi, wzdłuż ścian fundamentowych w miejscu przepustów fundamentowych (kable, woda, kanalizacja, gaz) i końce drenu wyprowadzając na powierzchnię.

• 1 year później...

czy jest sensowne wykonanie drenażu "częściowego"

tj. ogólnie mam teren suchy - w/g badań geotechnicznych, wody gruntowe są na głębokości 3,-4m.

dom mam bez piwnicy.

ale podczas budowy widzę iż ziemia po stronie północnej i wschodniej, gdzie nie dociera słońce (cień rzucany przez dom), jest dość długo wilgotna, a po ulewach długo utrzymują się kałuże, itp.

czy jest sens zrobić drenaż tylko strony północnej i wschodniej, wówczas na końcach zastosuję dwa zbiorniki rozsączające.

dodatkowo wspomnę iż teren obniża się ku południowemu - zachodowi - Czy dobrze myślę że zastosowanie drenażu od strony północnej i wschodniej dodatkowo nie dopuści wody, która kieruje się ku domu (wraz ze spadkiem terenu?

... O wentylacji i zabezpieczeniu przed gazem pierwszy raz słyszę.
A słyszałeś o wybuchu w rotundzie PKO w Warszawie w styczniu 1979 ?

Tam właśnie przyczyną było przedostanie się gazu przez przepusty innych instalacji.

Z tym, że obecnie nie kładzie się na ogół stalowych rurociągów gazowych, które mogą się rozszczelnić.

• 10 months później...
  • 2 weeks później...

Ja właśnie zamierzam zrobić. Mam rozkopane, ławy wylane, ścianka dociskowa wymurowana, jeszcze tylko wyschną słupki wzmacniające ściankę, będe izolował i zasypywał.... Własnie projektuje mój drenaz.

Ledwo znalazłem w okolicy firmę, która na hasło rura w oplocie kokosowym nie robi wielkich oczu i mają chyba wszystko co potrzeba.

Co do kolejności to najpierw fundament, potem ściana fundamentowa a przed zasypaniem izolacje, drenaż i stopniowe zasypywanie.

W zasadzie trzeba to zrobić jednym ciągiem bo trzeba wyłozyc wykop geowłókniną, potem nieco żwirku, rura, żwirek znowu, znowu geowłóknina i zasypanie aż do poziomu gruntu. W międzyczasie pojawią się na ścianie fundamentowej maty drenujące z Icopalu.

• 3 months później...

Witam, mam kilka pytań dotyczących drenażu...

1. Gdzie mogę sprawdzić, na jakiej głębokości jest położona kanalizacja deszczowa ? chce tam odprowadzić wodę z drenażu w sposób grawitacyjny (bo chyba w inny się nie da ?) tylko, że mam bardzo głęboko piwnice i nie wiem czy będzie taka możliwość... żeby zrobić takie przyłącze trzeba uzyskać odpowiednie zezwolenie, ale u kogo ? i jak to dokładnie wygląda ? bo ja raczej sam tego przyłącza nie dam rady zrobić, rura kanalizacji deszczowej jest pewnie metalowa...

2. Czy na studnie chłonną na swojej działce trzeba mieć pozwolenie ?

3. Gdzieś czytałem, że nie powinno się wykopywać "rowu" pod drenaż wokół budynku, bo może to grozić jego zawaleniem lub uszkodzeniem, czy to prawda ? przecież odkopuje tylko ziemie wypełniającą boki budynku a nie ziemie która jest pod ławami fundamentowymi a na której opiera się konstrukcja domu...

• 2 months później...

a ja mam jeszcze bardzo podstawowe pytanie o drenaż. mysle nad zrobienie go wokol budynku glownie po to zeby lawy nie staly w wilgotnej glinie. mam dom w stanie surowym i na wiosne (w piwnicy niema wylewek) dwa pomieszczenia byly z mokra glina i mala kaluza wody. sciany nie sa mokre, takze glownym zadaniem drenazu bedzie odciaganie wilgoci spod law.

no i wlasnie jak to ma odprowadzac wilgoc spod law jesli zaczyna sie ukladac drenaz gora rury drenarskiej na poziomie gornej krawedzi lawy, spadki 5 cm na 10 m.

to przeciez poniezej rury drenarskiej bedzie poziom lustra wody gruntowej.

• 3 months później...

3. Gdzieś czytałem, że nie powinno się wykopywać "rowu" pod drenaż wokół budynku, bo może to grozić jego zawaleniem lub uszkodzeniem, czy to prawda ? przecież odkopuje tylko ziemie wypełniającą boki budynku a nie ziemie która jest pod ławami fundamentowymi a na której opiera się konstrukcja domu...

Też się nie odważyłem odkopać fundamentów do poziomu ław. Fundament mojego domu stoi częściowo w kurzawce i bałem się, że po odkopaniu może się rozjechać.

U mnie fundament ma 100 lat i jest murowany z cegły - więc problem mam nieco inny niż pozostali uczestnicy dyskusji :)

Ponieważ nie mam izolacji poziomej zależało mi na tym, żeby osuszyć mur fundamentu przynajmniej powyżej poziomu gruntu, utrudnić podciąganie wody i odprowadzić wode opadową z sąsiedztwa fundamentu - odkopałem fundament na głębokość 30 cm i obłożyłem folia kubełkową, na tej głębokości położyłem dren i zasypałem żwirem.

Efekt: fundament ponad poziomem gruntu suchy.

• 2 weeks później...
  • 3 months później...

Witamy!

Już się naczytaliśmy więc chyba wiemy, jak zrobić drenaż opaskowy samodzielnie, ale może upewnimy się jeszcze.

Dom będzie nie podpiwniczony. Na razie mamy tylko fundament. I wysoko wodę.

Ławy lane w folii i ściany fundamentowe z bloczków. Ławy w ziemi, izolacja (pozioma) na ławach tylko nieco poniżej poziomu terenu (niedużo humusu wybranego). Wokół fundamentów mamy wał ziemny powstały z ziemi wykopanej z ław, trochę to rozplantowaliśmy ostatnio ale nadal wokół ław gromadzi się woda (bo nadal jest spadek w kierunku domu). Na jednej ścianie - na długości około 5 metrów - woda stoi do pół najniższego bloczka. Po okopaniu przez nas fundamentów jakieś 5-10cm poniżej tego poziomu izolacji (poziomej) i zachowaniu pewnego spadku w kierunku rowu melioracyjnego w drodze gminnej - woda ładnie schodzi, ale samo lustro wody w rowie (i ogólnie na tych terenach) jest wysoko.

Grunt: 30cm czarnego humusu, potem jakaś zażelaziona glina i poniżej kurzawka, poniżej coś stabilnego, na czym podobno stoją ławy.

Pytanie: Jak z zachowaniem spadków drenażu przy jednoczesnym umieszczeniu drenażu poniżej poziomu ław? Tam już mam wodę, a jak dam jeszcze spadek ku kolejnym narożnikom domu - wszystko będzie w wodzie. Czy dopuszczalne jest rozpoczęcie drenażu wyżej niż na poziomie ław? Ktoś tu napisał, że tak zrobił. Odprowadzenie na pewno do rowu gminnego bo mamy bardzo blisko. Aha, fundament jest wyniesiony wysoko ponad poziom terenu - 6 bloczków pod dom, a 5 pod garażem. Jeszcze nie zasypywaliśmy bo lało a nizabezpieczone dysperbitem, pomijając już styropian. Czy poczekać z wykonaniem drenażu na wiosnę? Czy też robić już teraz? Jeśli to drugie, to w takim razie czy dysperbit (pod folię kubełkową) można malować zimą?

Dużo pytań, ale może ktoś odpowie...

Pozdrawiamy i z góry dziękujemy za wszelką pomoc!

Edytowane przez Jarus05

• 2 weeks później...

Cze

Ja wybudowalem bez drenazu, nie mam piwnicy...drenaz wykonam latem w czasie wszystkich prac ziemnych. Wszystko za jednym razem.

Nie musisz sie martwic, buduj dalej, zasyp tylko fundament na zime bo ci grunt ponizej przemarznie.

Zaplanuj wszystkie prace ziemne na dzialce na raz i po sprawie...teraz dluga zima to zalatw wszystkie papiery (projekty, uzgodnienia)

Pozdr

• 1 month później...

Cześć wszystkim,

Potrzebuję porady w dziedzinie samodzielnego wykonania drenażu opaskowego.

Dom już postawiony, podpiwniczony - wokół glina, wysoki poziom wód.

Rozumiem, że jeśli potrzebuję obniżyć poziom wód (a nie tylko odebrać te powierzchniowe),

rury drenarskie koniecznie na poziomie ław (lub nieco niżej).

Podstawowe pytania:

- w jakiej odległości od muru? (0,5 metra - metr - więcej?), macie jakieś doświadczenia?

http://muratordom.pl/galeria-artykulu/drenaz-gwarancja-na-sucha-piwnice,3086/2291/10598/

- czy między wykopem (np. metr od muru) a murem ma zostać glina, czy nie daj boże!?

Czyli:

1) czemu jedni proponują cały wykop zasypać gruntem przepuszczalnym, a inni radzą by zasypać rodzimym a woda spływac będzie po właściwie wykonanej izolacji poziomej muru?

2) czy odkopanie budynku do ław nie zaszkodzi konstrukcji budynku?

Pozdrawiam i licze na Waszą pomoc,

topr

Edytowane przez topr