Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drena? opaskowy

Gość KasiaA

Recommended Posts

Jak poprowadzić rurę drenarską pod chudziakiem w piwnicy ?

1. Czy w najwyższym punkcie jest rura połączona z drenażem otokowym czy też nie i łączę ją dopiero z drenażem na dole ?

2. Czy przekuwam się z rurą przez ławę fundamentową czy też pod ława prowadzę rurę ?

Murator kwietniowy pisze o drenażu wewnętrznym, poczytaj. Teraz można również pojedynczy artykuł na www kupić (3 pln bodajże). nie mam prowizji od sprzedaży murtora jakby co hehe :)

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Witam,

A jak wykonac drenaz jesli mam lawe schodkowa? Skoro rura drenarska ma isc mniej wiecej w polowie lawy fundamentowej to przy schodkowej bedzie duzo ponizej jej poziomu , czy to nie grozi podmywaniem, jak ta sprawe rozwiazac? Czy rure drenarska potem skierowac w bok, w odleglosci 1,5m od lawy schodkowej. Mam naturalny spadek terenu, woda bedzie odprowadzana na wlasna dzialke... prosze Was o rade.. zaznaczam, ze w projeckie nie ma drenazu opaskowego

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam.

Mam dom niepodpiwniczony teren gliniasty. Przy działce rów melioracyjny. Jak prawidłowo wykonać w takim położeniu drenaż. Ławy mam poniżej rowu. W jakiej odległości dać rurę? Czy usunąć warstwę gliny przy samej ścianie? Jakieś konkretne, sprawdzone technologie proszę.

milkowska: możesz zrobić drenaż z uskokiem w miejscu zmiany poziomu ław. Uskok zrealizujesz studzienką rewizyjną. Spadek oczywiście w kierunku najniższego punktu ;).

mer1906: a drenaż był uwzględniany w projekcie? Wszystko zależy, czym będzie obsypywany fundament, ale jeśli zależy Ci na drenażu, to robisz odpływ drenażu do studzienki pośredniczącej, z której wodę wypompowujesz pompką do brudnej wody z pływakiem do rowu. Nawet nie musi być jakoś szczególnie duża ta pompka, ale sprawdź, czy takiego odprowadzenia przypadkiem nie musisz zgłosić w swoim WZMiUW-ie (wiąże się to z koniecznością wykonania operatu wodno-prawnego).

• 6 months później...

http://wrzucacz.pl/file/2951331028320

Witam,

mam podobny problem- izolacja przed wilgocią fundamentów domu podpiwniczonego, budowanego na początku lat 70.

Fundament z duzych, ciętych kamieni, w głębszej warstwie beton i kamienie zalewane w ziemi. Grunt jest nieciekawy- pod humusem jest warstwa iłu, jakaś glina. Po deszczach, zwłaszcza jesienią, wiosną, do piwnicy podsiąka woda. Ił nie pozwala wsiąknąć jej w głębsze warstwy, i ta z nasiąknietej gleby przedostaje się do piwnicy. Przypuszczam, że izolacji pionowej zewnętrznej tam nie ma. Chcę ją wykonać, tak jak i drenację wokół domu. I tu moje pytanie- czy w takim gruncie, drenację robić przy samym fundamencie, czy też pozostawić wokół domu 1-1,5m gruntu (ił) i dopiero w tym odstępie zrobić drenację?

Edytowane przez Adam198

Ja bym zrobił drenację na max 1m od fundamentów, o ile oczywiście jest gdzie odprowadzić zdrenowaną wodę... Jeśli jest możliwość zrobienia studni chłonnej o przepustowości dającej radę odebrać maksymalny opad dobowy, to drenaż ma sens. W przeciwnym razie lepszym wyjściem jest zrobienie ciężkiej izolacji p-wodnej i zasypanie gruntem rodzimym (można obsypać tak, aby grunt ilasty tworzył spadek od domu, a rury spustowe wyprowadzić poza krawędź spadku).

Wode deszczową mam odprowadzoną dwiema rurami do stawu. Staw jest wykopany po części po to by osuszać siedlisko po intensywnych opadach. 2,5m głębokosci, sam ił pod 0,5m warstwą próchnicy.

Przy samym fundamencie obawiam się robić drenację, bo w warstwie przepuszczalnej, będzie zalegala woda, mimo wykonania izolacji przeciwwilgociowej na fundamencie. Dodam, że siedlisko wielkości 1ha, leży w takiej hmm niecce.

Edytowane przez Adam198

a na jakiej glebokosci jest piwnica?

jak reszta terenu jest w glinie to tak jak mowisz taki wykop z piaskiem naokolo funadamentow przy jakiejs awarii drenazu (zatkaniu, zamarznieciu) moze magazynowac wode.

jaka roznica poziomow tego stawu? drenaz da rade z odplywem do niego?

moze lepiej odwodnienia takie liniowe terenu obok domu zrobic, np do tego stawu jest poziom pozwoli

Dom od stawu jest położony wyżej, staw jest jakies 20metrów od niego. Piwnica jest zagłebiona na około 60cm. Ale i tak chciałbym ją pogłębić (w środku jest 190cm, a ja mam prawie 2m, więc szyja boli ;) ).

Chciałbym najpierw odkopać fundamenty, zaizolować je...i tutaj pytanie, jaki specyfik do dtego możecie polecić?

Potem zasypać to iłem. Od fundamentów zrobić odstęp 1-1,5m, i zrobić drenację z odprowadzeniem wody do stawu.

Jeśli zrobisz odpływ z tej "wanny", którą tworzy podsypka pod dom, to nie będzie stał w wodzie. Odpływ musi być zrobiony tak, aby się nie zamulał. Weź pod uwagę fakt, że ił będzie się wypłukiwał, dlatego drenaż musi być zabezpieczony geowłókniną. Zbyt daleko położony od domu drenaż może nie być skuteczny, bo woda będzie powodowała rozmiękanie iłów pomiędzy drenażem, a fundamentem, a ponadto będzie ten ił wypłukiwany przez wody opadowe.

Dlatego proponowałem drenaż od fundamentów na max 1m szerokości. Możesz wówczas ograniczyć ilość geowłókniny do rozdzielenia warstwy drenażu od gruntu rodzimego. Od strony domu już tej geowłókniny być nie musi. Odpływ musi być ze spadkiem zapewniającym odprowadzenie każdej ilości wody, aby nie zamarzało tam nic w zimie. Jaka jest różnica wysokości pomiędzy dolną krawędzią ławy fundamentowej, a lustrem wody w oczku przy maksymalnych opadach?

Ja drenaż postrzegam jako taką barierę przed wodą, przesiąkającą, czy też wręcz spływającą powierzchniowo w stronę domu, z przyległych terenów. Woda wsiąka w warstwę żwiru/ piasku (wykopu po drenażu rodzimym gruntem zakopywać nie będę bo z celem by się to mijało- zaizolowałbym dreny i zwir wokół nich warstwą iłu) i jest odprowadzana do stawu. Myślę, że ten metrowy pas iłu wokół domu, byłby względnie suchy- woda opadowa z niego spływałaby też do dren, a ił jako nieprzepuszczalny, dodatkowo izolowałby fundament.

Różnica wysokości pomiędzy dolną krawędzią ławy fundamentowej a lustrem wody przy maksymalnych opadach- trudno powiedzieć. Wiem, że chodzi o możliwość odprowadzenia wody do stawu, i uniknięcie ewentualnego cofnięcia się wody drenami do fundamentów przy max stanie wody w stawie. Nie powinno do tego dojść, bo z jednej strony grunt przy stawie jest niższy, niż od strony domu, i przy naprawdę dużych ulewach, woda co najwyżej spłynie tamtym miejscem do ala "rowu burzowego".

Wokół domu grunt był stale podwyższany, żeby spowodować odpływ wody na niższe obszary siedliska. Zanim wykopano staw, różnica terenu wynosiła jakieś 1-1,5m. Potem ziemia z wykopu, podniosła grunt wokół stawu, o jakieś pół metra, miejscami więcej. Wahania lustra wody od okresowych upałów, do deszczowych dni wynoszą jakieś 50cm.

Izolacja iłem to pomyłka. Będzie wypłukiwany przez wodę do wnętrza drenu i szybko zamuli żwir, a następnie zatka całkowicie rury drenarskie i będzie pozamiatane.

Izolacja tylko i wyłącznie w postaci geowłókniny zapewni Ci odpowiednią barierę przed zamulaniem, oraz odpowiednią przepuszczalność. Drenaż ma za zadanie nie tyle zebranie wód powierzchniowych, ile odciągnięcie wody podskórnej z gruntu, aby nie doszło do rozmięknięcia i tym samym do osłabienia nośności gruntu pod budynkiem. Woda opadowa jest mało groźna ;) Co najwyżej buty sobie zamoczysz.

Geowłókninę dam. Podobno przed zamuleniem rur iłem, dobrze chroni je włókno kokosowe.

Opadowa jest mało groźna? Zapewne tak, ale gdy grunt jest przepuszczalny. Ale nie gdy jedynym miejscem gdzie może wsiąknąć, jest piwnica ;) Dodaj do tego efekt niecki, do której przedostaje się woda z okolicznych terenów, i kłopot gotowy.

Witam! ja planuję drenaż frncuski. Teren mam gliniasty i ze spadkiem 12m na całej działce. Myślę, że jest najprostszy do wykonania.

Drenaż francuski

http://www.technologie-budowlane.com/templates/materialy_budowlane/img/print.gif http://www.technologie-budowlane.com/templates/materialy_budowlane/img/mail.gif

Podstawowe wytyczne do wykonania drenażu francuskiego.

Do wykonania drenażu francuskiego nie potrzebne są rury drenarskie. Drenaż francuski wykonuje się w postaci zasypki żwirowej szczelnie zawiniętej w geowłókninie.

Aby jednak drenaż francuski był skuteczny i trwały, konieczne jest stosowanie wyłącznie mineralnego kruszywa. Stosuje się żwir lub tłuczeń o możliwie jednorodnej frakcji nie mniejszej niż 8 mm.

Drenaż francuski może być ułożony ze spadkiem, podobnie jak drenaż tradycyjny, ale nie jest to konieczne, jeśli odbiornik wody znajduje się niżej niż on. Decydując się na drenaż francuski, można zrezygnować ze studzienek kontrolnych, co dodatkowo ogranicza koszty.

Co o tym myślicie?

Włókno kokosowe jest ok, ale jego koszta są dużo większe, niż z użyciem geowłókniny. Poza tym samo włókno kokosowe też może się zamulić ;)

Drenaż francuski jest ok, ale spadki bym dał mimo wszystko, zwłaszcza jeśli teren jest mało spadzisty, a różnica pomiędzy dołem drenażu a lustrem wody w odbiorniku jest stosunkowo mała.

Moja działka to jeden wielki spadek. 12 metrów róznicy w dodatku po skosie. Południowy stok. Inora Gliwice robi te drenaże pod autostrady, drogi boiska itp czyli solidne musi być i działa. U nich można zamówić geowłókninę odpowiednią do danego gruntu.

Z tego co się orientuję to rury drenażowe muszą być dookoła obsypane żwirem i dookoła zapatulone to wszystko geowłókniną. Tak więc oszczędność widzę, a nie stratę. Ale przecież nie chodzi w tym wypadku o parę stów za rury tylko skuteczność.

Martinezio! Zapytam jeszcze o taką rzecz. Czytałam tu na forum, że na gruncie gliniastym przy robieniu drenażu lepiej jest zasypać fundamenty tym gruntem rodzimym, a nie piaskiem, który będzie sciągał wodę i chłonął jak gąbka. /Drenaż planuję około metra od fundamentów. Co o tym myślisz?