mysiul 13.11.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Gdybym kupowal przydomową oczyszczlnię ścieków (same materiały) to wiem, ze można ubiegać się o zwrot VAtu, a co wtedy jesli wyspecjalizowana firma wykona taka przydomową oczyszczlnię i wystawi mi fakturę zarówno za materiały i robotę? Czy z taką fakturą również mogę zgłosić do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 13.11.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Gdybym kupowal przydomową oczyszczlnię ścieków (same materiały) to wiem, ze można ubiegać się o zwrot VAtu, a co wtedy jesli wyspecjalizowana firma wykona taka przydomową oczyszczlnię i wystawi mi fakturę zarówno za materiały i robotę? Czy z taką fakturą również mogę zgłosić do odliczenia?W takim przypadku popros firme o fakture z 7% VATem. Nie bedzie czego odliczac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.11.2011 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Gdybym kupowal przydomową oczyszczlnię ścieków (same materiały) to wiem, ze można ubiegać się o zwrot VAtu, Ubiegać to się można, i owszem, ale szanse na zwrot są nikłe. Od pewnego czasu urzędy skarbowe zmieniły zasady i obecnie oczyszczalnia jest klasyfikowana jako obiekt, który nie jest trwale związany z budynkiem i jako taki nie podpada pod 7%. Sprzedawcy często wprowadzają w błąd klientów (wystarczy przejrzeć oferty na Allegro), tłumacząc potem, że nie mają wpływu na decyzję akurat tego czy innego urzędu, a cała reszta Polski udziela zwrotu. To zwykłe kłamstwo. Posłuchaj Jastrzębia i poproś o 7% fakturę przy zakupie - ciekawe co sprzedawca ci odpowie. A w ogóle to zadzwoń do swojego urzędu i zapytaj. To, co przeczytasz tutaj i tak nie ma przełożenia na twój urząd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts