Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie..

hekko

Recommended Posts

Od kilku dni wertuję dział z ogrzewaniem i nie mogę dojść do ładu.

Jaki typ ogrzewania wybrać do domu niecałe 200m powierzchni użytkowej.

Niby wszyscy chwalą pompy ciepła jednak ich koszt jest bardzo wysoki, do tego zużywają dużo prądu. Czy nie wyjdzie podobnie ogrzewanie elektryczne? Sam koszt instalacji będzie się długo zwracał, środki te mogą być przeznaczone przecież na prąd. Instalację elektryczną możemy wspomóc solarem lub prostą elektrownią wiatrową, jeśli będzie konieczne. W projekcie mamy rekuperację i ewentualnie kominek z płaszczem wodnym, jednak to też zwiększa jednorazowe koszta.

Instalacji gazowej w okolicy działki nie ma, pozostawałaby jednak naziemny lub podziemny zbiornik a to z kolei "bomba w ogródku". Do gazu zawsze miałem mieszane uczucia..

Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?

Edytowane przez hekko

Koszt wysoki, ale sie zwraca.

Elektryczne bez PC z pewnościa nie wyjdzie taniej, zwłaszcza jak nie ma gazu ziemnego. Wszystko inne (LPG,czy olej) wyjdzie za drogo lub jest zbyt klopotliwe.

Tu interesujący artykuł: http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/koszty-eksploatacji-powietrznej-pompy-ciepla-altherma/

Wybór należy ciebie to twoje pieniądze:) Im więcej zainwestujesz tym bedziesz mniej płacił. Orientacyjnie dla porównania podam ci koszty ogrzewania dla hipotetycznego budynku ogrzewanego róznymi zródłami energii. To sa kwoty szacunkowe, zebys miał pogląd co ile bedzie wynosić. Mówię tu o kosztach CO i CWU.

Gaz ziemny 4000 pln

PC GW 2000pln

PC PW 3000pln

Gaz płynny(własny zbiornik) 5000 pln

Gaz płynny(dzierżawa) 8000-9000 pln

Ekogroszek ok 3000 pln

Zwykły prąd jakies 8000 pln

Podkreslam, ze to są kwoty orientacyjne dla jednego domu, a róznych zródeł ciepła. W kazdym przypadku moga byc odstęstwa plus/minus kilkaset złotych. W co zainwestujesz twoja decyzja, ale generalnie jest tak, ze im większa inwestycja na poczatku to potem taniej.

Dla naszego projektu, wg pracowni EP=85kWh/(m2*rok). Projekt http://www.projektyzwizja.pl/projekt-domu/stylowy2.html

Koszt prądu może wyjść mniejszy niż podałeś. Koszt zakupu pompy z osprzętem może zwracać się z kolei przez wiele lat. Jak z awaryjnością takich pomp?

Czy pompy mogą być podłączone do zwykłego ogrzewania podłogowego (wodnego) i ewentualnie zwykłych grzejników oraz kominka z płaszczem? Jaka może być wydajność przy dużym mrozie?

Jakie macie inne pomysły?

Edytowane przez hekko

Witam, kolega pozwoli, ze podepne sie pod temat. Dom 220m2 po podlodze z uzytkowym poddaszem. Stan surowy zamkniety, wprzyszlym roku planowane dokonczenie budowy. Dylemat jak w temacie: jakie ogrzewanie? Dom praktycznie w szczerym polu, bez gazociagu (bez planow gminy na pociagniecie takowego). Na poczatku miala byc PCi ale fundusze na budowe topnieja i moze warto sie rozejrzec za innymi zrodlami? Rozumiem, ze gaz plynny ze zbiornika to jedno z najdrozszych rozwiazan. Nie ma duzego wyboru kiedy sie chce miec piec bezobslugowy - ekogroch, mial i wegiel nie wchodza w gre.

Witam, kolega pozwoli, ze podepne sie pod temat. Dom 220m2 po podlodze z uzytkowym poddaszem. Stan surowy zamkniety, wprzyszlym roku planowane dokonczenie budowy. Dylemat jak w temacie: jakie ogrzewanie? Dom praktycznie w szczerym polu, bez gazociagu (bez planow gminy na pociagniecie takowego). Na poczatku miala byc PCi ale fundusze na budowe topnieja i moze warto sie rozejrzec za innymi zrodlami? Rozumiem, ze gaz plynny ze zbiornika to jedno z najdrozszych rozwiazan. Nie ma duzego wyboru kiedy sie chce miec piec bezobslugowy - ekogroch, mial i wegiel nie wchodza w gre.

Różnica w kosztach użytkowania PC, a gazu płynnego jest bardzo duza, więc na twoim miejscu odpusciłbym np nowe mebelki albo kostkę wokół domu na rzecz zainstalowania PC.

To i ja sobie pozwolę się "podpiąć". Mam ten sam dylemat - wybór optymalnego ogrzewania. Tyle że my mamy gaz. Jednak prognozy podwyżek cen sprawiają, że wybór oczywisty (skoro jest gaz, to po co kombinować), przestaje taki być. Dom 184 m2 pu.

Może ekogroszek? Jak bardzo uciążliwa jest obsługa takiego pieca? Czy w miesiącach zimowych jest się przywiązanym do domu? Wydaje się, że jakieś dłuższe wyjazdy odpadają?

Witam!

Może uda mi się pomóc kolegom.

W zeszłym roku wprowadziłem się do swojego nowego domku. Powierzchnia 195m kw. Na parterze - salon, kuchnia, łazienka, przedpokój jest podłogówka, na piętrze, w pokojach grzejniki.

Gazu u nas też nie ma, więc do wyboru było: pompa ciepła, piec olejowy, ekogroszek/śmiecióch.

I zaczęła się analiza.

Chciałem mieć możliwość ogrzewania chaty z dwóch źródeł, tak na wszelki wypadek.

Na wstępie odrzuciłem ekogroszek - lenistwo, wygoda, brak kotłowni i brak "syfu"

Pozostały dwie możliwości - pompa i olej.

Pompa ciepła może nie jest jakaś tam strasznie droga, ale już razem z instalacją gruntową jak dla mnie robi się kosmiczna kwota. Pompy powietrzne mają niższą sprawność w stosunku do gruntowych ale ich montaż jest generalnie zawarty w samych pompach.

Obawy moje budziło ogrzewanie domu podczas tęgich mrozów dlatego też zdecydowałem się na pompę ciepłą powietrze-woda i piec na olej.

Teraz, po roku uważam, że dobrze zrobiłem, prawie dobrze.

Koszt prądu w sezonie grzewczym wyszedł około 3500 pln bez rozbicia na pompę, oświetlenie, wodę użytkową itd. przy pierwszym roku ogrzewania, gdzie dom musi się "wygrzać", wyschnąć.

Napisałem, że prawie dobrze zrobiłem, bo z pieca olejowego nie skorzystałem ani razu, także mogłem go po prostu nie kupować.

Kupiłem pompę Technibel 16 w cenie coś lekko poniżej 22 tysięcy razem z dodatkowymi grzałkami wspomagającymi.

Gdyby jeszcze "fachowiec - hydraulik" nie spierdzielił podłogówki, to byłbym wniebowzięty.

już bez przesady, uzytkowanie pieca na 'eko groszek wcale nie jest przesadnie uciazliwe ani nic z tych rzeczy, jeśli juz to ludzie są zbyt leniwi żeby wstać z fotela. A co do tego pieca olejowego, to moze sie on jeszcze przydac, nigdy nie wiadomo ;)

Wydaje mi się, że właśnie przez takie wypowiedzi tak trudno czegokolwiek wiążącego dowiedzieć się z forum - brak konkretów. Masz taki piec? Jak często go ładujesz? Jak bardzo się brudzi dookoła? Wyjeżdżasz gdzieś w zimie? Jak długo dom z takim typem ogrzewania może pozostać bez opieki?

Posiadając dzisiejszą wiedzę nie kupiłbym pieca olejowego, a już na pewno na ekogroszek. Rozmawiałem ostatnio z człowiekiem, który dostarcza groszek swoim klientom i widzi/słyszy co ludzie o tym paliwie sądzą. Słaba jakość, piec się zapycha, gaśnie. Dodatkowo muszą ludziki co kilka,kilkanaście dni czyścić piece. A najbardziej spodobało mi się, że sam przymierza się do pompy.

Wszystko zależy od pieniędzy które chcesz wydać i jak bardzo ma być bezobsługowe.

Proponował bym Ci docieplić bardziej dom (zlikwidować mostki) dołożyć wentylacje mechaniczną z rekuperatorem (dla komfortu i trochę dla oszczędności) założyć bufor (jest temat jak wykonać za pół darmo) dla c.o i c.w.u i w zależności od Twojego lenistwa pompa ciepła powietrzna lub kocioł węglowy zasypowy lub z podajnikiem (jeżeli chcesz więcej wydać na rzecz wygody)

Zgodnie z trendem na forum zrobić wszędzie ogrzewanie podłogowe plus drabinki w łazienkach jest temat jak to zrobić samemu (można sporo zaoszczędzić).

Plusy to to że możesz w przyszłości sobie podłączyć do tego bufora solary (sporo tańsza instalacja) i/lub wiatrak czy cokolwiek co tam wymyślą.

Co do kosztów jak wybierzesz kocioł węglowy bez podajnika i bufor to 10 tysięcy kotłownia powinna się zmieścić 15 tysięcy jak kocioł z podajnikiem plus miejsce na opał przy dobrze ocieplonym domu wystarczy z 2m2. Lub pompa za te 25 tysięcy podpięta do bufora i grzałki w buforze.