Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może wynieść budowa?

Recommended Posts

Planuje budowę domu z ytong 36.5. Jak myślicie czy za 200tys stan surowy zamknięty?

Oto projekt http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/787-gran-mc.html

dla przypomnienia cytuje pytanie Marzeny: czy wybuduje stan SUROWY za 200 tys.

ja mogę jeszcze podpowiedzieć Marzenie, że jeżeli będzie faktycznie chciała ten ytong kupić, to niech prosi o oferty z kilku hurtowni i negocjuje, bo nam naprawdę wyszło to duzo taniej niz w cennikach internetowych

i warto umówić sie z darmowym instruktorem, ma profesjonalny sprzęt do wypoziomowania pierwszej warstwy

u nas ekipa od dachu była w szoku, że jeszcze na tak równym budynku dachu nie kładli, żadnych problemów z murłatami czy jakimikolwiek wymiarami

to powyżej to odpowiedź laika na pytanie Marzeny, nie argumenty dla mojego przemiłego rozmówcy

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom ma koszt SSZ obliczony na 239 tys. Akurat mój dom też jest z Archetonu i mogę powiedzieć, że kosztorys był bardzo bliski rzeczywistości. To, co urwaliśmy to robocizna no i o ile dobrze pamiętam więźba była sporo tańsza, ale to chyba ze względu na dużą konkurencję tartaków w okolicy.

Żeby zmieścić się w 200 tys. trzeba urwać nadwyżkę. 239 netto, to jakieś 290 brutto, czyli trzeba zejść o 90 tysięcy. W kosztorysie jest ceramika i styropian, 143m2 ścian zewnętrznych. Są na forum użytkownicy zorientowani w aktualnych cenach, może ktoś podpowie, ile za m2 BK 36, a ile za ceramikę 24 + 12 styropianu (na moje oko tak jest na rzutach). Będziemy wiedzieć, jak taka zamiana wpłynie na koszty. Ponieważ do urwania jest duża kwota, łatwo nie będzie. Planujecie zrobić coś sami na tym etapie?

Moja koncepcja budowania jakiś czas temu była : budowa domu w konstrukcji szkieletowej prefabrykowane. Grubość ściany 26cm. Sąsiad budowlaniec-twórca kilku domów na naszej ulicy- doradził nam rezygnację z takiej budowy drewnianej na rzecz budowy z ytonga (powód?domy drewniane inaczej pracują po wybudowaniu i często zdarza się, że ściany pękają)

podobne koleje losu - my bardzo chcielismy dom szkieletowy, nawet bylismy o krok od podpisania budowy na prefabrykowany własnie

a przesądziła niestety cena - jak by nie liczył za dom o tej samej powierzchni wychodziło sporo drożej, bo dopiero w trakcie konstruowania umowy wyszło, ilu rzeczy wykonawca nie miał zamiaru zrobić

myslę, że to drogo, niestety

tak naprawdę zaproponował wam stan surowy zamkniety plus tynki zewnętrzne, które akurat nie sa drogie

my szukaliśmy tez takiego wykonawcy, bo chcielismy miec święty spokój i nie mielismy zamiaru pracowac na budowie (i czas sie liczył, bo bylismy bezdomni), ale jak doliczaliśmy całą reszta to ciągle wychodziło drożej niz nawet najdroższa technologia murowa. wbrew pozorom, niestety, a marzylismy o domku drewnianym

To świetnie wygląda na początku. Szybko sprawnie i wogóle. Tylko jak się dochodzi do konkretów to się okazuje, że taka grubość ściany jak na stronie to przy dopłacie. Po drodze parę szczegółów też za dopłatą. Ten nasz wykonawca domu murowanego uczulał nas na to, że domy prefabrykowanie są droższe w wykończeniu w środku, mam na myśli płyty gipsowe itp. Poza tym postawienie naszego domu może być dłuższe o 2 msce może, ale łatwiej będzie w środku robić instalacje i przy budowie z ytong 36.5 będzie szybciej i czyściej.

W zeszłym roku sąsiadom postawił dom od fundamentu po dach, zamknięty w 4 msce , 170m za 200tys. Poza tym on poza pracami tutaj w Polsce buduje domu w Niemczech i opowiadał co się dzieje tam z domami prefabrykowanymi (łatanie peknięć).

Edytowane przez MarzenaDB

Marzena, a dlaczego 36,5 a nie 40?

do mojego ulubionego kolegi: na budowaniu domów znają się budowlańcy, a nie inwestorzy. jestem controllingowcem, a nie budowlańcem, i nie mam zamiaru zmieniac profesji, natomiast umiem liczyć, moje koszty wyszły dokładnie takie jak zaplanowałam (budżetowanie to moja praca) i mam prawo wyboru pomiędzy tym, co proponuja budowlańcy.

po to jest forum, żeby tak łatwo nie dac sie naciągnąć; zresztą sa też uczciwi ludzie, i jest ich naprawdę wielu

to, że coś jest droższe, to nie znaczy od razu, że ktoś jest oszustem. po prostu jest droższe i koniec, jak w markecie - porównujesz, wybierasz, niekoniecznie z najniższej półki. czasami nie warto minimalizować kosztów budowy stanu surowego, bo to sie mści wyższymi kosztami wykończenia

marzena, a dlaczego 36,5 a nie 40?

Do mojego ulubionego kolegi: Na budowaniu domów znają się budowlańcy, a nie inwestorzy. Jestem controllingowcem, a nie budowlańcem, i nie mam zamiaru zmieniac profesji, natomiast umiem liczyć, moje koszty wyszły dokładnie takie jak zaplanowałam (budżetowanie to moja praca) i mam prawo wyboru pomiędzy tym, co proponuja budowlańcy.

Po to jest forum, żeby tak łatwo nie dac sie naciągnąć; zresztą sa też uczciwi ludzie, i jest ich naprawdę wielu

to, że coś jest droższe, to nie znaczy od razu, że ktoś jest oszustem. Po prostu jest droższe i koniec, jak w markecie - porównujesz, wybierasz, niekoniecznie z najniższej półki. Czasami nie warto minimalizować kosztów budowy stanu surowego, bo to sie mści wyższymi kosztami wykończenia

40 też wchodzi w grę

jeżeli ściana 1W, to lepiej grubsza. jeżeli ze styropianem, to 36,5 za gruba na pewno.

jeżeli masz głośną okolicę, to wiedz, że sam ytong słabo izoluje akustycznie

są tańsze technologie, będziesz musiała niestety troche wątków przerzucić, aby mieć szersze pojęcie

z radami murarzy bywa róznie, nasz murarz np. nie znał ytonga w ogóle, a poradził sobie świetnie - bo chciał sie nauczyć (ten materiał wymaga dokładności)

ja akurat mam przykre doświadczenia ze styropianem, dlatego wybrałam coś innego, a poza tym życie jest tak krótkie, że trzeba próbować różnych rzeczy, no bo jak nie teraz to kiedy

no przecież już pisałam wczoraj o kosztach, i znowu to samo

czy ja mam zacząć szukać drastycznych zdjęć ze styropianem?

juz nie mam siły na ciebie, ale pisze dalej, bo lubię: nawet jeżeli źle zrobiłam kosztorys, to fuksem mi sie udało go zrealizować, bo miałam gotówki konkretna ilość i ani mi nie zostało, ani mi nie zabrakło. no dobra, przyznam się, zabrakło mi 1200 zł na ostatnią trzecią warstwe wełny na podwieszanym stropie i 300 zł na baterię do kuchni. dokupilismy to dopiero po paru miesiącach, bo maż wolał nowe kino domowe. mojego męża w czasie budowy obchodziło tylko to, czy aby na pewno nie będzie musiał nic robić. on chyba nawet nie wie, z czego jest ten dom, i jest szczęśliwy

mimo najszczerszych chęci nic nie poradzę na to, że jestem zadowolona z ytonga (mam nadzieję że jakis ich przedstawiciel mnie czyta i dostane jakis prezencik, np. flaszeczkę za darmowa reklamę). we wrześniu minęły 2 lata jak mieszkam i jest fajnie, lubie mój dom, a jedyna wada przed jaka przestrzegam to słaba izolacja akustyczna. na szczęście ja mieszkam w takiej dziurze, że jakieś odgłosy to wręcz atrakcja.

a tak na marginesie - jestem ciekawa czy ty takie bardziej młode pokolenie jesteś czy bardziej starsze....

no teraz jasne, ja tu sie produkuje, a ostatni post pokazał, że po prostu poczucia humoru nie masz

no jak tak to ja sie poddaje, nie potrafie rozmawiać z ludźmi bez poczucia humoru, niech będzie, styropian jest najlepszy (skoro ci z ytonga nic nie dali, to może chociaż Polskie Stowarzyszenie Producentów Styropianu coś rzuci?)

miło sie rozmawiało, dzięki

wróćmy do Marzeny, bo jej bardzo tu śmiecimy

co my myślimy to nie ma raczej znaczenia, bo mamy inne potrzeby, a ty nie napisałaś, co w domu potrzebujesz, za ile chcesz to zrobić i jaka masz działkę. bez tych odpowiedzi nie można nic ocenić.

wybierasz projekty, które wskazują, ze prawdopodobnie masz małą działkę ze sporym nachyleniem, że nie przeszkadzaja ci schody, że rodzina to pewnie minimum 4 osoby, i że masz budżet taki około 400-500 tys. Jeżeli nie zgadłam, tzn że niekoniecznie wybrałas dobre projekty