Jaku 13.11.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2011 Witam forumowiczów. Czy może ktoś z was się orientuje jak wygląda sprawa z nadbudową budynku który nie ma planów? Wiem, że trzeba wykonać inwentaryzację i złożyć do PINBu. Moje pytanie: czy można jednocześnie zrobić projekt rozbudowy i razem z dokumentami z inwentaryzacji złożyć do starostwa? Jakie są koszty takiej inwentaryzacji? Dom ma 120m2 x 3 kondygnacje (piwnica, piętro i strych) Jak macie jakieś konkretne namiary na architektów działających na zachód od Warszawy to proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek73 22.11.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witam inwentaryzację robi architekt, który tworzy projekt rozbudowy i nadbudowy. I w takiej formie zanosi się do wydziału Architektury i Budownictwa plus cała masa potrzebnych dokumentów do pozwolenia na budowę. Są to koszty rzędu kilkunastu tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekiaga1 22.11.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Miałem taką samą sytuację jak ty architekt mi to wszystko zrobił i zamknąłem się w 5,5 tyś (projekt ,mapka ,pozwolenie na budowę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyan 06.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 witamPrawidłowe procedury wyglądają następująco:1. Przed rozpoczęciem planowania przebudowy należy wystąpić do Urzędu Miasta o wydanie warunków zabudowy - chociaż Warszawa to nowoczesne miasto i na pewno jest ustalony u was Miejscowy Plan Zagospodarowania, wówczas występuje się tylko o wypis. Dokument ten dokładnie określa co na danym terenie jest możliwe do zrobienia. 2. Kiedy jest już wypis lub decyzja, o której piszę wcześniej, można przystąpić do wykonywania projektu i tak: projekt zawiera inwentaryzację do celów projektowych, projekt "właściwy", jeśli budynek przeznaczony będzie na cele publiczne to również uzgodnienia z odpowiednimi organami. 3. Jeśli przebudowa wyjdzie poza obrys budynku niezbędne jest wykonanie również mapy do celów projektowych - mapę robi geodeta.Koszt projektu i inwentaryzacji.. To różnie bywa, jeśli jest to w "pakiecie" to dużo taniej niz wszystko osobno, koszt ten zależy też od zakresu. Należy przyjąć, że będzie się on mieścił w granicach: 5-7tyś zł. Jeśli chodzi o polecenie architekta.. Zapraszam do korespondencji na prywatnym mailu: [email protected] jeśli napiszę cokolwiek tutaj to informacja ta zostanie zablokowana bo będzie to reklama.pozdrawiamAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts