Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Generalny remont, modernizacja domu 20 letniego

BLast

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym zapytać o poradę i poznać doświadczenia osób w tego typu pracach jak w temacie. Mam dom, który ma ok 20 lat, murowany. Jednak wszystko w nim nadaje się do generalnego remontu. Dom posiada piwnicę w tym 1,3 m jest nad ziemią, do tego parter i 1 piętro. Pow użytkowa wynosi 110m2 bez piwnicy. W domu jest ogrzewanie miejskie gazowe. Przymierzam się do wymiany całej instalacji grzewczej wod-kan. Założeniu kolektorów słonecznych. Ociepleniu domu, stropu etc. Z uwagi na to, że jestem laikiem i dopiero zaczynam się orientować, jakie rozwiązania są najlepsze to ciężko jest mi podejmować decyzję w tym co będzie najodpowiedniejsze i najkorzystniejsze np: Odnośnie kolektorów jeden fachowiec poleca próżniowy inny płaskie, na forum tutaj czytałem, że ktoś przy 5 osobowej rodzinie ma zbiornik na wodę 160L i mu on wystarcza. Mnie dla rodziny 3-4 osobowej proponują 300L. Do tego też nie wiem jaki piec gazowy wybrać jakiej firmy jakiej mocy czy do gazówki także zainstalować piec na paliwo stałe. Większość fachowców poleca ogrzewanie podłogowe, które jest tańsze w eksploatacji od tradycyjnych grzejników. Chciałbym także zainstalować rekuperatory. Nie wiem jaką grubość styropianu dać do ocieplenia czy 12 czy 14 czy jeszcze grubszy albo szarą 12, która ma jakieś lepsze właściwości niż grubszy styropian tradycyjny. Jest wiele pytań i zagadnień, które nie powiem, ale trochę spędzają sen z powiek bo chciałbym zrobić wszystko jak najlepiej i z głową. Jeśli ktoś może doradzić i napisać swoje sugestie to będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuje. Pozdrawiam