Robak 14.11.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 niedawno zakupiłem nową partię drzewa do przepalania w piecu; na maksa zdławiłem dostęp powietrza i zauważyłem że tworzą się wielki ilości syfu, sadzy czy czegoś podobnego - w trakcie dorzucania do pieca widzę jak ta sadza czy co to jest aż się gotuje; przywiera do wewnętrznych ścianek; klei się do drzwiczek pieca dodam, że wcześniej paliłem drzewem 3-letnim i problemu nie było; w jaki sposób wyzbyć się problemu? sadopal czy inne cudo pomoże? no i co z kominem? bo skoro w piecu tyle syfu to w kominie pewnie tym bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.11.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Zazwyczaj początkujący palacze mają problem o którym piszesz.Najlepszy sposób , to odłożyć drewno którym teraz palisz minimum nadwa lata. Problemy które wygenerujesz, będą kosztować dużo, dużowięcej , niż zakup nawet drogiego brykietu z trocin , czy suchego drewna. W swoich rozważaniach weź pod uwagę fakt , że mokre drewno , połowęenergii musi zużyć na wysuszenie w piecu . Czyli cenę tego czym terazpalisz ,pomnóż x 2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 14.11.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 kup węgla i pal węglem. Po jakimś czasie powinno się wypalić. Na sadpal moim zdaniem szkoda kasy, a z węgla będziesz miał ciepło i po kłopocie. A komin wyczyścisz sobie po sezonie. Ostatnio słyszałem, że znajoma lubi palić "mokrawym drewnem, bo dłużej się pali w kotle". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 14.11.2011 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 w piecu palę trzeci rok; wcześniej miałem drzewo sezonowane, ale skończyło się i nie uzupełniłem zapasu na czas jako, że jeszcze na dworze ciepło chciałem trochę popalić drzewem; ekogroszku 3 tony czekają na rozruch, ale nie wiem czy warto już zaczynać czyli podpowiadacie aby odłożyć drewno i zacząć groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 14.11.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 (edytowane) to hajcowałeś drewnem i to w dodatku mokrym w kotle przeznaczonym do spalania ekogroszku? Edytowane 14 Listopada 2011 przez VIP Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robak 14.11.2011 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 zatem dziś wieczorem odpalam ekogroszek ps na dworze zimno, ale u nas bez włączonego ogrzewania na dole 21 stopni, a na poddaszu 20 zatem ciepło jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 14.11.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 odłóż to drewno, pal groszkiem. Naprawde szkoda i kotła i komina. Przepal kilka razy węglem na wyzszej temperaturze to smoła sie wypali z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sayek 14.12.2016 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Nic dziwnego skoro palisz mokrym drewnem. Akurat tego środka o którym piszesz nie stosowałem, ale kupowałem spalsadz . Podejrzewam, że są to dwa podobne preparaty. Ale akurat za ten spalsadz mogę ręczyć, bo poskutkował przy regularnym stosowaniu. Na wiosnę piec był już czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 14.12.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Nic dziwnego skoro palisz mokrym drewnem. Akurat tego środka o którym piszesz nie stosowałem, ale kupowałem spalsadz . Podejrzewam, że są to dwa podobne preparaty. Ale akurat za ten spalsadz mogę ręczyć, bo poskutkował przy regularnym stosowaniu. Na wiosnę piec był już czysty. zapewne autor wątku czekał 5 lat na tą odpowiedź... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 14.12.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Przepal kilka razy węglem na wyzszej temperaturze to smoła sie wypali z kotła. Zanim tak zrobisz zajrzyj do komina czy przypadkiem za duzo smoły nie osadzilo sie na sciankach, takie ostre przepalanie weglem w kotle moze skutkowac zapaleniem sie komina tym bardziej ze paliles czesto drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts