Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pieklorz Bobrek, problem ze spiekami

zyzolek

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja poradziłem sobie w ten sposób, że mieszam pół na pół tego boberka z innym nie spiekającym się eko.

Wszystkie inne czary mary z ustawieniami kotła nie pomogły.

Witam!

Zakupiłem obecnie 3 tony tego złota, o którym jest w/w mowa.

Jakie będą efekty muszę poczekać bo obecnie wodę podgrzewam zainstalowaną grzałką w bojlerze.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Ale przed zakupem 3 ton chyba wziąłeś kilka worków na próbę?

Ja testowałem w maju i u mnie się spiekał.

Witam,

właśnie nie, nie miałem takiej możliwości by sprawdzić wcześniej przed zakupem.

Ekogroszek nabyłem przez internet, transport kurierem.

Od niedawna uruchomiony został kocioł i zaczynam podgrzewać w centralnym. W zasobniku został

ekogroszek z ubiegłego roku Kazimierz Juliusz. Jakie będą efekty oryginalnego Bobrka pakowanego

u producenta muszę jeszcze jakiś czas odczekać o czym poinformuję.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Ale przed zakupem 3 ton chyba wziąłeś kilka worków na próbę?

Ja testowałem w maju i u mnie się spiekał.

Witam!

Jestem posiadaczem kotła Klimosz Ling Duo 15 kW z obrotową retortą i

chciałbym się odnieść do opału oryginalnego pakowanego u producenta o nazwie "Pieklorz" z kopalni KWK "Bobrek"

w żółtych workach foliowych po 20 kg o uziarnieniu 8,00 - 25,00 mm. Otóż wbrew większości opisywanych na tym

forum komentarzy muszę Państwa poinformować, że jestem mile zaskoczony do w/w opału jest bardzo kaloryczny,

kocioł nabiera oczekiwaną temperaturę znacznie szybciej od stosowanych dotychczas np. Kazimierz Juliusz.

Z ilością popiołu jest bardzo względnie oraz ze spiekalnością nie mam problemów.

Moje ustawienia: 6 podawanie, 20 przerwa w mrozy gdyby takowe nadeszły skrócę przerwę na 18 sekund

czyli wówczas stosuję pełną moc kotła, przesłona powietrza otwarta na + - 2 cm, dmuchawa tylko 29% co gwarantuje,

że energia ciepła nie "idzie" zbędnie w komin i według podanych ustawień osiągam najlepszą efektywność

mojego kotła jak i osiągam optymalne zużycie opału.

Serdecznie pozdrawiam

• 10 months później...

witam mam podobny problem ekogroszek pieklorz 20 kg spieka się podobnie jak na zdjęciach robi sie az piramida

moje ustawienia piec zebiec 15kw

podawanie 3 sek przerwa 20 sek

obroty dmuchawy 20 i max 47

latem kupowałem z tego samego zródła i wypałał sie na pył oczywiscie piec chodził tylkko na wody

może jakieś podpowiedzi z gory dziekuje a wogole masakra dużo zgrzewu tzn dużo odpadu częste czyszczenie popielnika masakra w zeszłym roku miałem retopla przyznam ze spałał sie rewelacyjnie wiec nie wiem w czym problem