Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrodzenie najta?sze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podmurówka nawet taka z płyt jest bardzo praktyczna. Z jednej strony będzie żywopłot z jakichś cyprysów podsypanych korą a z drugiej trawa (działka narożnikowa). Trawa nie przerośnie na drugą stronę a ponadto przy podkaszaniu zewnętrznej trawy wolę zetrzeć trochę żyłki na murku niż pozrywać ją na siatce (po co dzieci mają przedwcześnie uczyć się pospolitych wyrazów).

Ponadto w wypadku ataku al-kaidy jak będę na trawniku to mogę się schować za taki murek i bronić się "psując powietrze".

Pozdrawiam

grodzilismy jesienią, działka 2800m2 na planie prostokata, bardzo porządna siatka z zaślepionymi słupkami, bez podmurówki, słupki betonowane w ziemi na głebokości ok. 1, 10 cm, do tego brama i furtka, za materiał z robocizna 3 tyś (grodzilismy tylko po 2 dłuższych bokach działki), ok. 28 m ma jeden bok; uważam że to najtaniej

Remontujemy stary dom i mamy problem z ogrodzeniem. Stare wymaga pilnie wymiany, a w kasie niestety pustawo :( (wiadomo remont ). Szukam możliwie taniego (ale też w miarę trwałego rozwiązania. Może ktoś ma takie doświadczenia. U mnie problem jest tym większy, że teren spory (ok.30arów). Ma to oczywiście głównie zalety :D - ale, jak w przypadku konieczności stawiania nowego ogrodzenia, też i jest kłopotliwe.

Fachowiec, którego pytałam twierdzi, że muszę nastawić się na minimum 12.000zł :o .

WITKI WIERZBY PO WETKNIĘCIU W ZIEMIĘ W MARCU LACEM SA CAŁE ZIELONE. ZA DWA LATKA PŁOTEK MACIE GRATIS :lol: .

• 10 months później...

Widziałam takie ogrodzenie z bali drewnianych i offlisów

wygląda super!!

Podobno najtaniej impregnuje się takie ogrodzenie spracowanym olejem,

robiłam kosztorys w zeszłym roku i wyszło taniej niż siatka.

Nie wiem czy w tym roku ceny poszły bardzo w górę w związku z tym, że są kłopoty z drewnem.

Takie ogrodzenie wygląda naprawdę ładnie, czego nie można powiedzieć o betonowym (oczywiście kwestia gustu) i zapewnia trochę intymności póki te tuje nie urosną :)

• 1 year później...
Witam,

Zastanawiam sie po co (oprocz mozliwosci podkopywania psow) jest podmurowka? Moj wykonawca wyliczyl mi koszt ogrodzenia z siatki z podmurowka na prawie 13 tys (160 mb). Koszt betonu 3 tysiace.

Jak zrezygnuje z podmurowki to i robocizny bedzie mniej o polowe albo i wiecej - robocizna wyszacowana zostala na 4200 (w tym montaz bramy).

Tak wiec mozna przyoszczedzic jakies 5 tys.

Tak wiec - jakie wady zrezygnowania z podmurowki?

Pozdrawiam

Mirek

Podmórówkę robi się także, aby zatrzymywała spływającą z roztopami wodę i ziemię (jeśli nie masz wokół sąsiadów) żebyś nie miał tego potem na swoim budynku :-?

• 6 years później...