Parkiet 08.02.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Panowie pozwole sobie wtrącić się do tematu. Chciałem wspomóc się osuszaczem i teraz mam pytanie: Jaką temp w pomieszczeniu utrzymywać podczas osuszania aby było jak najefektywniejsze. Tynki mam gipsowe. Jaką masz obecnie temperaturę i wilgotność względną w pomieszczeniach, które zamierzasz osuszać? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 08.02.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Jaką masz obecnie temperaturę i wilgotność względną w pomieszczeniach, które zamierzasz osuszać? Pozdrawiam. Przy zamknietych szczelnie oknach po nocy mam wilgotność do 75%. Temp stała była ustawiona na 19st. Po nocy był totalny zaduch i z okien połaciowych woda się normalnie lała gdyż cała wilgoć uderzała prosto w okna i tam się wykraplało i pod oknami plamy. Tak było w te największe mrozy ostatnio. Dodatkowo jak mocniej zacząłem grzać to na tynkach gipsowych zaczęły się pojawiać plamy - tak jakby tą wilgoć do środka wciągało. Dom był ocieplony (i zagruntowane) szybko i dlatego wilgoć ze ścian nie wyszła. teraz rozszczelniłem na stałe okna i temp obniżyłem do 16 st. Po nocy wilgotność: 55%. Z okien połaciowych nic się nie leje i pod nimi sucho. Problem w tym że musze za jakieś 2 tyg kłaść gładź i malować i te pare plam które zostało wygonić osuszaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.02.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Przy zamknietych szczelnie oknach po nocy mam wilgotność do 75%. Temp stała była ustawiona na 19st. Po nocy był totalny zaduch i z okien połaciowych woda się normalnie lała gdyż cała wilgoć uderzała prosto w okna i tam się wykraplało i pod oknami plamy. Tak było w te największe mrozy ostatnio. Dodatkowo jak mocniej zacząłem grzać to na tynkach gipsowych zaczęły się pojawiać plamy - tak jakby tą wilgoć do środka wciągało. Dom był ocieplony (i zagruntowane) szybko i dlatego wilgoć ze ścian nie wyszła. teraz rozszczelniłem na stałe okna i temp obniżyłem do 16 st. Po nocy wilgotność: 55%. Z okien połaciowych nic się nie leje i pod nimi sucho. Problem w tym że musze za jakieś 2 tyg kłaść gładź i malować i te pare plam które zostało wygonić osuszaczem. Osuszacz kondensacyjny pozwoli obniżyć wilgotność nieco poniżej 40%RH, absorbcyjny znacznie niżej ale kosztowniej. Jego efektywność będzie wzrastać wraz ze wzrostem temperatury powietrza w pomieszczeniach oraz ze wzrostem cyrkulacji powietrza. Z tego powodu powinien być zainstalowany jak najwyżej. Podczas mrozów natura daje duże możliwości w osuszaniu pomieszczeń. Wystarczy ostro grzać i systematycznie przewietrzać (kilkanaście razy w ciągu doby przez kilkanaście minut) aby wymienić nasycone wilgocią powietrze wewnętrzne na ubogie w wilgoć powietrze zewnętrzne, nie przy tym wyziębiając ścian. Prosty termohigrometr pozwoli zaobserwować zmiany w nasyceniu wilgocią i odpowiednio korygować technikę osuszania. Zależności przy osuszaniu znajdziesz na http://www.parkietkomplex.eu w poradach lub na http://www.parkietekspert.pl . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.02.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Panowie pozwole sobie wtrącić się do tematu. Chciałem wspomóc się osuszaczem i teraz mam pytanie: Jaką temp w pomieszczeniu utrzymywać podczas osuszania aby było jak najefektywniejsze. Tynki mam gipsowe. jak najwyższą np. 23-24C niska wilgotnośc i wietrzenie 3-4 razy dziennie na zasadzie krótkiego 10minut przeciągu. jest mróz na zewnątrz suche powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 09.02.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 jak najwyższą np. 23-24C niska wilgotnośc i wietrzenie 3-4 razy dziennie na zasadzie krótkiego 10minut przeciągu. jest mróz na zewnątrz suche powietrze. To jak rozumiem ma dotyczyć osuszania tradycyjnego, nie przez osuszacz. Swoją drogączytałem że tynków gipsowych nie suszy się za pomocą wysokiej temp, gdyż na ich powierzchni tworzy się wówczas skorupka która utrudnia wyjście wilgoci ze ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkasperc 09.02.2012 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W dzień wietrzę w nocy osuszacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 09.02.2012 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 W dzień wietrzę w nocy osuszacz "Tak trzymaj". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.02.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 To jak rozumiem ma dotyczyć osuszania tradycyjnego, nie przez osuszacz. Swoją drogączytałem że tynków gipsowych nie suszy się za pomocą wysokiej temp, gdyż na ich powierzchni tworzy się wówczas skorupka która utrudnia wyjście wilgoci ze ścian. Na tynkach gipsowych tworzy się zawsze taka skorupka, również na podkładach podłogowych z gipsów. Odejście wilgoci z materiałów budowlanych tego typu musi być spokojne. Po kilku dniach można przystąpić do sztucznego suszenia ścian. Najlepiej jednak w sposób naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredi07 09.02.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2012 Gips to jest CaSO4x 12H2O ( dwunastowodny siarczan wapnia). Jak wiąże to trudno powiedzieć. Obecnie to różne żywiczne modyfikatory decydują. Gips szpachlowy, klej gipsowy itp. Nie ma to jak poczciwe wapno:Ca(OH)2+CO2= CaCO3+ H2O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts