Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wynajem mieszkania wynajmowanego

sojou

Recommended Posts

witam,

ostatnio wpadłem na pomysł i chciałbym dowiedzieć się kilku kwestii na ten temat,

mianowicie wymyśliłem że mógłbym wynajmować od właściciela mieszkanie, i potem wynajmować

wynajęte mieszkanie np. studentom, więc byłbym poniekąd pośrednikiem

proszę o pomoc, czy taka sytuacja jest możliwa,

jeśli tak to jak powinna wyglądać umowa z najemcą i z moimi potencjalnymi klientami

Prawnie różne rzeczy są możliwe, ale liczą się zapisy umowy pomiędzy właścicielem a wynajmującym. Zazwyczaj w umowach znajduje się klauzula albo o tym że wynajmujący nie może podnająć albo że może to zrobić tylko i wyłącznie za zgodą właścicela

Pytanie czy jest to opłacalne ? Właściciel musi odprowadzić do US podatek i ty też będziesz musiał odprowadzić ten podatek.

W przypadku ryczałtu jest to 8,5 % od przychodu.

Edytowane przez aglig

no ale czemu uważasz że to zły pomysł, wiesz mi nie chodzi o zbijanie jakiś kokosów tylko poprostu o "dorobienie" sobie troche,

jak podałem w przykładzie 500zł byłoby dla mnie wystarczającą sumką z wynajęcia 1 mieszkania,

a mieszkań mogę wynająć i podnająć kilka, myślałem koło 4-5

więc wtedy było by tego troche

Gratuluje dobrego samopoczucia.

Najpierw znajdź 4-5 jeleni którzy ci wynajmą mieszkania i pozwolą je podnajmować. I jeszcze takich którzy wezmą od ciebie 500 zł mniej niż sami mogli by wziąść.

Następnie policz sobie podatek od wynajmu.

1500 x 8,5% = 127,5 zł.

Następnie weź pod uwagę, że jak już znajdziesz jelenia który ci wynajmie mieszkanie to może minąć trochę czasu ( np. 1 miesiąc ) aż ty znajdziesz chętnych którym podnajmiesz a płacisz musisz. Stawki za wynajem są dość stałe i nie sadzę abyś zarobił 500 zł ( minus podatek). Ta różnica będzie mniejsza góra 200 zł.

Płacisz podatek od przychodu a nie od dochodu :bash:

A przychód to jest 1500 zł twój dochód to jest 500 zł

1500x 8,5%= 127,50 zł

USTAWA z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ( z póź. zm.)

Art. 6. 1a. (12) Opodatkowaniu ryczałtem od przychodówewidencjonowanych podlegają również otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń z tytułu umowy najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze. Dla ustalenia wartości otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń z tytułu tych umów, stosuje się art. 11 ust. 2-2b ustawy o podatku dochodowym.

Art. 12. 1. (40) Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi:3) (42) 8,5 %:

a) (43) przychodów, o których mowa w art. 6 ust. 1a,

Edytowane przez aglig

a mieszkań mogę wynająć i podnająć kilka, myślałem koło 4-5

więc wtedy było by tego troche

To już podpada pod działalność gospodarczą – z pełnymi konsekwencjami tego faktu, np. prowadzeniem dokumentacji.

No i pamiętaj o odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia.

Nie będąc właścicielem będzie Tobie dużo trudniej dochodzić roszczeń. Natomiast właściciel nie zostawi Tobie nawet koszuli jak będzie musiał wyegzekwować od Ciebie koszty naprawy zniszczeń...

Jak powiedział przedmówca to chyba taki sobie "byznes model" :-)