sojou 14.11.2011 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 witam, ostatnio wpadłem na pomysł i chciałbym dowiedzieć się kilku kwestii na ten temat, mianowicie wymyśliłem że mógłbym wynajmować od właściciela mieszkanie, i potem wynajmować wynajęte mieszkanie np. studentom, więc byłbym poniekąd pośrednikiem proszę o pomoc, czy taka sytuacja jest możliwa, jeśli tak to jak powinna wyglądać umowa z najemcą i z moimi potencjalnymi klientami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 14.11.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Wszystko zależy jak masz napisaną umowę najmu z właścicielem. Jako właścicielka nie zgodziłabym się na taki zapis w umowie albo zastrzegła sobie konieczność zaakcpetowania osób podnajemców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojou 14.11.2011 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 no mi chodzi o to czy wogóle istnieje taka możliość prawna, wynajęcia wynajętego mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.11.2011 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Prawnie różne rzeczy są możliwe, ale liczą się zapisy umowy pomiędzy właścicielem a wynajmującym. Zazwyczaj w umowach znajduje się klauzula albo o tym że wynajmujący nie może podnająć albo że może to zrobić tylko i wyłącznie za zgodą właścicelaPytanie czy jest to opłacalne ? Właściciel musi odprowadzić do US podatek i ty też będziesz musiał odprowadzić ten podatek.W przypadku ryczałtu jest to 8,5 % od przychodu. Edytowane 15 Listopada 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojou 15.11.2011 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 no a z tym podatkiem to jak jest, np jezeli wynajmowałbym mieszkanie od właściciela za 1000zł a potem podnajmował za np 150złto podatek rozliczam z kwoty 1500 czy z przychodu 500zł ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.11.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Sprawdź sobie czym się różni przychód od dochodu.Podatek płacisz od przychodu. Ps. Bardzo mi przykro ale nie wróżę sukcesu w interesach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojou 15.11.2011 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 no ale czemu uważasz że to zły pomysł, wiesz mi nie chodzi o zbijanie jakiś kokosów tylko poprostu o "dorobienie" sobie troche,jak podałem w przykładzie 500zł byłoby dla mnie wystarczającą sumką z wynajęcia 1 mieszkania,a mieszkań mogę wynająć i podnająć kilka, myślałem koło 4-5więc wtedy było by tego troche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.11.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Gratuluje dobrego samopoczucia.Najpierw znajdź 4-5 jeleni którzy ci wynajmą mieszkania i pozwolą je podnajmować. I jeszcze takich którzy wezmą od ciebie 500 zł mniej niż sami mogli by wziąść.Następnie policz sobie podatek od wynajmu. 1500 x 8,5% = 127,5 zł.Następnie weź pod uwagę, że jak już znajdziesz jelenia który ci wynajmie mieszkanie to może minąć trochę czasu ( np. 1 miesiąc ) aż ty znajdziesz chętnych którym podnajmiesz a płacisz musisz. Stawki za wynajem są dość stałe i nie sadzę abyś zarobił 500 zł ( minus podatek). Ta różnica będzie mniejsza góra 200 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojou 15.11.2011 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 no ale dochodem w tej sytuacji bedzie 500zł a nie 1500zł wieć podatek trzeba rozliczac z 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 15.11.2011 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Płacisz podatek od przychodu a nie od dochodu A przychód to jest 1500 zł twój dochód to jest 500 zł 1500x 8,5%= 127,50 zł USTAWA z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne ( z póź. zm.) Art. 6. 1a. (12) Opodatkowaniu ryczałtem od przychodówewidencjonowanych podlegają również otrzymane lub postawione do dyspozycji podatnika w roku kalendarzowym pieniądze i wartości pieniężne oraz wartość otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń z tytułu umowy najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze. Dla ustalenia wartości otrzymanych świadczeń w naturze i innych nieodpłatnych świadczeń z tytułu tych umów, stosuje się art. 11 ust. 2-2b ustawy o podatku dochodowym. Art. 12. 1. (40) Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi:3) (42) 8,5 %: a) (43) przychodów, o których mowa w art. 6 ust. 1a, Edytowane 15 Listopada 2011 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.11.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 a mieszkań mogę wynająć i podnająć kilka, myślałem koło 4-5 więc wtedy było by tego troche To już podpada pod działalność gospodarczą – z pełnymi konsekwencjami tego faktu, np. prowadzeniem dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielPoznaniak 15.11.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 No i pamiętaj o odpowiedzialności za ewentualne zniszczenia. Nie będąc właścicielem będzie Tobie dużo trudniej dochodzić roszczeń. Natomiast właściciel nie zostawi Tobie nawet koszuli jak będzie musiał wyegzekwować od Ciebie koszty naprawy zniszczeń... Jak powiedział przedmówca to chyba taki sobie "byznes model" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts