Robert999 14.11.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam, mam pytanie do kolegów elektryków .Jaki może być szacunkowy koszt wyposażenia rozdzielni elektrycznej w domu jednorodzinnym.Domek mały 110m/2... 3pokoje, kuchnia, 2 małe łazienki,przedpokój, wiatrołap, salon,kotłownia..chodzi mi o najprostrze potrzebne wyposażenie takiej skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 14.11.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Witam, mam pytanie do kolegów elektryków . Jaki może być szacunkowy koszt wyposażenia rozdzielni elektrycznej w domu jednorodzinnym.Domek mały 110m/2... 3pokoje, kuchnia, 2 małe łazienki,przedpokój, wiatrołap, salon,kotłownia..chodzi mi o najprostrze potrzebne wyposażenie takiej skrzynki. Pytanie dość tendencyjne. Najtaniej to ... za jakieś 600zł. Troszkę drożej to może być i za 10k. zł. To tak jak z pytaniem: Ile kosztuje samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 15.11.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 powiedzmy , że jakieś 700 zł + przepięciówka 600-700 zł = 1500 zł taka lepsza wersja z normalną ilością obwodów... do tego linka i szyny łączeniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.11.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam, mam pytanie do kolegów elektryków . Jaki może być szacunkowy koszt wyposażenia rozdzielni elektrycznej w domu jednorodzinnym.Domek mały 110m/2... 3pokoje, kuchnia, 2 małe łazienki,przedpokój, wiatrołap, salon,kotłownia..chodzi mi o najprostrze potrzebne wyposażenie takiej skrzynki. Najprostsze? Skrzynka za stówkę, jedna różnicówka 3F za kolejną stówkę i z pięć "esów" - pół stówki. Okablowanie ścinkami przewodów po instalacji, więc koszt zerowy. Razem: 250zł. Przy odrobinie samozaparcia te 50zł jeszcze też dałoby się urwać. Tylko, że takie rozwiązanie, to trzymając się porównania motoryzacyjnego kolegi powyżej jest troszkę, jak kupienie starego Cinquecento. Tanio, jeździ, czego chcieć więcej? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 15.11.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 bardzo mi się spodobała wersja ekonamiczna kolegi ale to nie takie śmeiszne bo ostatnio byłem oglądać budowę to pan mi podziękował , bo miał oferte instalacji za 4500 zł i myślał , że to drogo ... Raz miałem też taki sam przypadek tylko , że nie mogli potem dojść do ładu z niczym i trzeba było zapłacić drugie tyle za moje przeróbki Mina tego pana po rachunku za usługę - bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 17.11.2011 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dzięki za informacje,czyli za ok.1500zł spokojnie kupię wyposażenie takiej skrzynki.. (oczywiście normalne rzeczy nie jakieś cuda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 18.11.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 powinieneś się zmieścić kolego w hagerze nawet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 19.11.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Ja mam u siebie rozdzielnie główną robioną na osprzęcie Hagera. Dolna rozdzielnia to: rozłącznik, trzy różnicówki 1F, jedna różnicówka 3F, bezpiecznik 3F, 14sztuk bezpiecznik 1F. Górna rozdzielnia to 9 bezpieczników 1F. Cały osprzęt rozdzielni to kwota ok 1000zł ( w tym koszt samych rozdzielni to 230zł).Następny 1000zł to koszt przewodów. Muszę dokupić jeszcze ochronnik przepięciowy ale to wydatek na później jak już będe miał mieszkać bo narazie tam nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 19.11.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 Jeszcze raz śliczne dzięki za odpowiedzi,,,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.11.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 ... w tym koszt samych rozdzielni to 230zł. Następny 1000zł to koszt przewodów... Koszt dwóch rozdzielnic hagera za 230zł? Ciekawe. Ja policzyłem, że dolna rozdzielnica to minimum 3x12 pól, górna to minimum 1X12pól. Podejrzewam, że cena netto byłaby jeszcze dopuszczalna. Kolejna sprawa to 1kPLN na przewody ... i to pewnie na cały dom? Nawet nie chcę wiedzieć jak masz zrobioną instalacje i co jej skład obejmuje. Proszę nie podawać błędnych lub niepełnych informacji. Jakiś czas temu jeden z forumowiczów napisał, że instalację elektryczną na domek jednorodziny można zrobić (taką dostał ofertę) za 3kPLN. "Elektryk" miał wykonywać instalacje po godzinach swojej pracy głównej (po 16tej) i ... z materiałów "kradzionych" z tej właśnie pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert999 20.11.2011 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Do kolegi poprzedniego postu . chodzi mi tylko o koszt samych bezpieczników i innych urządzeń znajdujących się w zwykłej rozdzielni.skrzynka podtynkowa już jest zamontowana, kable porozprowadzane a teraz właśnie mam zamiar zlecić swojemu fachowcowi załatwienie owego wyposażenia, i niechciałbym być niemile zaskoczony ceną dlatego się orientuję ile to może kosztować.dodam jeszcze dla przedmówcy że tanio nie znaczy odrazu żle,nie piszemy o najgorszych urządzeniach i takich jak to się mówi robionych na sztukę (zróbcie tak aby mi to tylko działało,by papiery przeszły).Mój majster Sprzęty załatwi firmy LEGRAND czy dobre? nie wiem ale do takich ma dostęp (ma założyć wszystko co jest tam potrzebne do funkcjonowania normalnego domu)..a swoją drogą to raczej wszyscy szukają "tańszych" dostawców.i nie ważne skąd oni biorą te rzeczy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.11.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Forumowiczu Robercie dokładnie wiem jaki jest Twój cel i jak najbardziej go rozumiem. Temat złożenia rozdzielnicy jest tematem bardzo szerokim a tak naprawdę każde pieniądze można w nią wpakować ale czy jest sens. Ponadto warto się orientować w cenach (mniej więcej) bo wtedy i inwestor po części wie czego chce a i instalator nie musi robić dziesiątków wycen bo inwestor myślał, że to kosztuje przysłowiowe "grosze". Dzisiaj nie ma nic za darmo. Z tego względu lepiej pisać realne koszty a nie ... ja dostałem kosmicznie niską cenę na coś tam bo to było ... niewiadomego pochodzenia. CO do firm oferujących osprzęt to będzie zawsze tyle opinii co osób wypowiadających. Tak naprawdę to większej różnicy w "podstawowym" osprzęcie nie będzie ale za to jeżeli ktoś potrzebuje złożyć coś na specjalne zamówienie to wtedy albo szuka na rynku najtańszych elementów kilku firm albo kupuje z jednej ale droższej. Za rozwiązania, wybór w ofercie, designe itp. to się płaci dodatkowe pieniążki. To tylko tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 20.11.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 ój majster Sprzęty załatwi firmy LEGRAND czy dobre? Z Legrandem jest jak z francuskimi samochodami. nie wiem ale do takich ma dostęp Ciekawe tylko komu ukradnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 20.11.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ja akurat z legrandem nie miałem nigdy problemu. Bardzo przyzwoity sprzęt. Niech kradnie komu chce ważne , że ci nie założy jakiegoś chinta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 21.11.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Koszt dwóch rozdzielnic hagera za 230zł? Ciekawe. Ja policzyłem, że dolna rozdzielnica to minimum 3x12 pól, górna to minimum 1X12pól. Podejrzewam, że cena netto byłaby jeszcze dopuszczalna. Kolejna sprawa to 1kPLN na przewody ... i to pewnie na cały dom? Nawet nie chcę wiedzieć jak masz zrobioną instalacje i co jej skład obejmuje. Proszę nie podawać błędnych lub niepełnych informacji. Jakiś czas temu jeden z forumowiczów napisał, że instalację elektryczną na domek jednorodziny można zrobić (taką dostał ofertę) za 3kPLN. "Elektryk" miał wykonywać instalacje po godzinach swojej pracy głównej (po 16tej) i ... z materiałów "kradzionych" z tej właśnie pracy . Fakt może źle napisałem, osprzęt HAGER`a ale rozdzielnie innej firmy (nie pamiętam jakiej). Dolna to 3x14 a górna 1x12 Co do przewodów to napisałem tyle ile wydałem. Więc nie podaję błędnych informacji. Przewody nie jakieś chińskie tylko NKT Cables. Instalację mam zrobioną poprawnie, zgodnie ze sztuką. Więc nie wiem do czego "pijesz". Wiesz nie zamierzam się tu tłumaczyć itp. Napisałem prawdę a że np tobie się to nie widzi bo kupujesz może w najdroższych hurtowniach i masz inne ceny ale to twoja sprawa. Mnie to naprawdę nie interesuje i nie chce się wdawać w polemikę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 21.11.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Nie przejmuj się skoro mówisz że masz dobrze zrobione i w niskiej cenie to już twoja sprawa jak to zrobiłeś. Rozdzielnia rozdzielni nie róna więc nie ma co cenami rzucać. Sama przepięciówk potrafi 1000 zł kosztować więc jak tu porównywać. Jednaj 1 RCD + kilka esów da się w tej cenie zrobić hagerem bez rozdzielni oczywiście. Żaden jednak wypas to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 22.11.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 No i gitarka Nie no sam osprzęt kosztował mnie ok. 1000zł. Zakup w hurtowni na fakture. Cena obejmowała zakup: -3 RCD jednofazowe Hager -1 RCD trójfazowe Hager -S303 x1 Hager -S301 x24 Hager -FR x1 Hager -rozdzielnia 3x14 IP65 Elektro-Plast (181zł) -rozdzielnia 1x12 Elektro-Plast (tu ceny nie pamiętam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomyk 24.11.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 To chyba miejsca ci za dużo nie zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 24.11.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 No fakt miejsca już praktycznie nie ma ale z tego co mi wiadomo na tą chwile to nie planuje nic dodawać Miejmy nadzieje, że tak już zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan23 10.05.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam! ...mam prosbe moze macie jakies zdiecia swoich rozdzielni,to prosil bym bardzo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts