Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panie i Panowie, bardzo proszę o opinie na temat nawiewników. Higrosterowane czy ciśnieniowe? Znam teoretyczne zasady działania, ale moje pytanie dotyczy praktycznego użytkowania - co w jednych i drugich wkurza a co cieszy? Które bardziej się sprawdzają?

Są też nawiewniki ścienne. Dlaczego są mniej popularne? Gorsze?

Ścienne mogą być podgrzewane. Czy takie rozwiązanie sprawdza się? Orientuje się ktoś ile kosztuje takie podgrzewanie? Mam tu na myśli rachunek za prąd.

Witaj,

zachęcam do lektury artykułu, który merytorycznie opowiada o różnicach pomiędzy ciśnieniowymi, a higrosterowanymi. Znajdziesz go tutaj. Ekspertem w tej dziedzinie jest Janusz Kopecki, który jako jeden z pierwszych w Polsce zaczął stosować i wprowadzać na szeroką skalę wentylację okienną.

Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma przewagi nawiewników okiennych nad ściennymi, i odwrotnie. W ściennych, np. FRESH 100-dB THERMO poziom otwarcia zaworu uzależniony jest całkowicie od temperatury powietrza zewnętrznego i sterowany jest wbudowanym termostatem kapilarowym (nie wymaga zasilania elektrycznego).

Jeżeli twój system grzewczy jest wydajny i działa bez zarzutów, możesz być spokojny - zimno nie będzie. Jeżeli chcesz uniknąć stosowania nawiewników w oknach w lub ścianach, zastanów się nad montażem kompleksowego systemu rekuperacji.