Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elektryczne folie grzewcze

Ciepłolubny

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

W Skandynawii spotkałem się z czymś takim jak podłogowe folie grzewcze. Mam pytanie czy podobny system jest dostępny na polskim rynku oraz jaki jest koszt takiego rozwiązania, zarówno jeśli chodzi o montaż ogrzewania jak i koszty eksploatacji.

Jeśli Ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem tego typu będę wdzięczny za jakąkolwiek informację i opinię. Ponoć głównym atutem takiego rozwiązania jest banalnie prosty i szybki montaż oraz niskie koszty eksploatacji.

Z góry dziękuję za informację :yes:

Dzięki za linka.

Temat dla mnie jest o tyle ciekawy, że stanąłem właśnie przed decyzją jakie ogrzewanie podłogowe powinienem sobie zamontować w domu piętrowym, dół z przeznaczeniem na gabinety lekarskie, a góra do zamieszkania. Razem 320 m2. W budynku nie ma jeszcze wylewek w środku a w grę wchodzi tylko podłogówka bo żona lubi ciepełko pod nogami. Czy taka folia jest w stanie faktycznie ogrzać dom?

Siedziałem torchę w necie i zastanawiam się jak by funkcjonowało coś takiego:

na gotowych wylewkach ułozyć izolujące płyty z folia aluminiową, na to ułożyć folie grzewcze, a wszystko potem przykryc panelami . Tym sposobem ograniczyłbym do minimum straty ciepła na wylewce ( folia aluminiowa odbijałaby ciepło ku górze), a samo wykonanie takiego układu nie byłoby szczególnie czasochłonne i chyba mógłym wykonac to sam.

Tylko nie wiem czy te folie mozna kleić jakimś klejem do podłoża, a potem na nich położyć płytki - dotyczy kuchni i łaznienki.

Czy macie jakieś informacje na ten temat?

Koszt faktycznie oszołamiający.

Ale z tego co czytałem taka folię układa sie na powierzchni ok 60 -70% omijając miejsca gdzie stoją komody, szafy, itd.

To daje jakieś 210 m2. Co więcej na pewno do każdego z pokoi musiałbym zainstalować oddzielnie regulator temperatury.

W tym układzie w ciągu dnia gdy praktycznie niekogo nie ma pobór energii byłby mniejszy, a tem np 21-22 C mogła by być automatycznie ustawiana np: na godzinę przed przyjściem do domu.

W przypadku działaności na dole byłoby oczywiście odwrotnie w dzień jest grzanie w nocy tylko dogrzewanie np: 15-16 C.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o domu średnioocieplonym? ( system ociepleń na 10 cm styropianie). Planuję elewację wykonac na wełnie.

W tym układzie w ciągu dnia gdy praktycznie niekogo nie ma pobór energii byłby mniejszy, a tem np 21-22 C mogła by być automatycznie ustawiana np: na godzinę przed przyjściem do domu.

W przypadku działaności na dole byłoby oczywiście odwrotnie w dzień jest grzanie w nocy tylko dogrzewanie np: 15-16 C.

Nie wiem co masz na myśli pisząc o domu średnioocieplonym? ( system ociepleń na 10 cm styropianie). Planuję elewację wykonac na wełnie.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś

Większych bzdur nie mogłeś wymyślić, najpierw policz ile energii Twój dom traci (trzeba dostarczyć) przy zmianie temperatury od 15 do 22stC, czy taka zmiana jest możliwa w ciągu doby? Masz duży dom, jeszcze bez wylewek - zatem podaruj sobie folię (dla przekonania zrób w 1 pomieszczeniu). Ja na Twoim miejscu zrobiłbym wodną podłogówkę na całości, zwłaszcza, że jesteś "Ciepłolubny" - chyba że tylko na FM. Wrzuć kilka danych ze swojego domu do mojego kalkulatora w stopce.

• 2 years później...