Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłoga stryszku z desek szalunkowych

brunet wieczorową

Recommended Posts

Witam,

będę chciał zrobić podłogę stryszku z desek szalunkowych, których mi zostało bardzo dużo z budowy (nie chcę kupować płyt OSB). Stryszek będzie nieużytkowy, raz na jakiś czas trzeba będzie tam wejść aby dostać się do kominów, może jakieś lekkie rzeczy będą tam składowane.

Stryszek jest niski, w najwyższym miejscu ma obecnie ok. 1,5m (dach dwuspadowy), gdy dojdzie ocieplenie z wełny to będzie jeszcze niższy. Zależy mi aby podłogę zrobić w taki sposób aby już nie tracić wysokości czyli aby podłoga była jak najniżej. Podłoga będzie na jętkach, które są w rozstawie co 80cm (gdzieniegdzie więcej, np. 90-100cm). Podłoga stryszku będzie miała wymiary 2m na 13m.

Jak ułożyć deski? Najprościej byłoby bezpośrednio na jętki i prostopadle do nich, ale obawiam się, że taka konstrukcja może być zbyt słaba i nie utrzymać człowieka (musi być bezpiecznie). Można dać łaty prostopadle do jętek i dopiero na te łaty deski (równolegle do jętek), ale szkoda mi tracić 5cm z wysokości.

Jeszcze inny pomysł mi przychodzi do głowy: dać łaty równolegle do jętek (takie jakby mini jętki) i zamocować je za pomocą kątowników do płatwi. Deski leżałyby na jętkach i łatach. Dałbym te łaty co drugą jętkę.

A może jakieś inne pomysły?

Oto widok na więźbę:

http://img59.imageshack.us/img59/1831/p1050535ml.jpg

Pozdrawiam,

BWP

Przy tych rozstawach jętek deski spokojnie wytrzymają znacznie większe ciężary od Ciebie a to, że w trakcie chodzenia będą troszkę klawiszować nie ma żadnego znaczenia. Radzę nie ocieplać stryszku. Pozdrawiam.

Dokładnie tak. Izolację cieplną zakończ na jętkach. Nie ma żadnego merytorycznego uzasadnienia aby ciągnąć ją wyżej. Pozdrawiam.

Właśnie miałem zamiar pociągnąć ją aż do kalenicy, zresztą za radą dekarza, który robił u mnie dach. Ale co według Ciebie przemawia za tym aby nie robić jej do kalenicy? Czysta ekonomia czy jakieś względy techniczne?

Jakie masz krycie wstępne?

Montaż tej izolacji nic nie daje gdyż strych nie jest ogrzewany. Wykonując to ocieplenie strych powinien być wentylowany. Wentylując świadomie wpuszczasz zimne powietrze. W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane papą na deskowaniu otwierając kalenicę masz doskonałą wentylację izolacji cieplnej i strychu. Względy ekonomiczne też są ale nie mają istotnego znaczenia. Pozdrawiam.

Jakie masz krycie wstępne?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?189923-ocena-dachu

Nie ma deskowania i papy. Membrana dachowa i potem blacha.

Montaż tej izolacji nic nie daje gdyż strych nie jest ogrzewany. Wykonując to ocieplenie strych powinien być wentylowany. Wentylując świadomie wpuszczasz zimne powietrze. W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane papą na deskowaniu otwierając kalenicę masz doskonałą wentylację izolacji cieplnej i strychu. Względy ekonomiczne też są ale nie mają istotnego znaczenia. Pozdrawiam.

Muszę to przetrawić i przemyśleć. Moja wiedza w tym zakresie jest jeszcze mizerna. Dzięki za opinię.

W przypadku gdy krycie wstępne jest wykonane papą na deskowaniu otwierając kalenicę masz doskonałą wentylację izolacji cieplnej i strychu.

Też mam dylemat czy do kalenicy czy jętek... Stryszek niewielki, lepiej byłoby zagospodarować miejsce między krokwiami niż podwyższać podłogę. Jętki mam 18x8 chcę mieć 30 wełny muszę dołożyć prawie drugą jętkę na wierzch...

Andrzeju odpowiadałeś mi już nawet uzasadniając podobnie jak tu że wentylacja... tylko ja mając papę i tak będę mieć na skosach dylatację. Przecież gdyby ocieplać do kalenicy ta dylatacja byłaby zachowana aż do taśmy...

Wentylacja stryszku ? Przecież pokoje też jej za specjalnie nie mają.

Gość Konto usunięte_12*
Wentylacja stryszku ? Przecież pokoje też jej za specjalnie nie mają.

A chcesz mieć wilgoć na tym stryszku? Zajrzyj na stare strychy - mają dodatkowo stale otwarte okienka w ścianach szczytowych, aby tę parę wodną dostającą się z dołu budynku usuwać. Poczytaj starsze posty, jak na takich "opatulonych" i zarazem nieogrzewanych strychach bez wentylacji skropliny leją się ludziom na głowę :yes:

... Membrana dachowa i potem blacha.

Teoretycznie w Twoim wypadku można się pokusić o wykonanie takiej izolacji gdyż osłoni folię i trochę zniweluje efekt duszności w lecie od nagrzanego dachu (choć na takim stryszku przebywa się okazjonalnie). Pozdrawiam.