jack77w 15.11.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 witamfirma wykonała mi tynki w wewnętrzne w domuumówiłem się na cenę ale jak przyszło do płacenia okazało się że do m2 dolicza się wszystkie otwory w ścianiei moje pytanie to czy jakieś normy regulują wielkość otworów, bo małe okna i drzwi jestem w stanie zrozumieć ale wjazd do garazu, okna tarasowe i inne o powierzchniach dużych to już przesada liczyć w tej samej cenie?i drugie pytanie to:jeśli są w drzwiach z np.z korytarza do pokoju osadzone listwy narożne z obu stron ale sama szpaleta nie jest otynkowana to czy liczy się otwór drzwiowy w tej cenie co m2 ściany? mogę w przyszłości co prawda zamontować regulowane ościeżnice ale to jakby nie powinno interesować tynkarzydzięki za wszelkie odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 15.11.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Bo cena i tak jest umowna. A cena m2 jest tylko wabikiem dla klienta. Cena końcowa nie ma nic wspólnego z ceną m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 15.11.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 a ile zarządali sobie wykonawcy jeśli można wiedzieć, skoro później doliczają jakieś inne dziwne rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 15.11.2011 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam.Nie było ustalone przed rozpoczęciem prac jak liczymy otwory? Wykonawca nie podał ceny za całość? Inwestor nie żądał obmiaru powierzchni?Dziwne.Generalnie: otwory do 3 m2 wchodzą w pełni, powyżej 3 m2 połowa otworu jest doliczana do m2 - przynajmniej ja tak robię, ale z tego co się orientuję dużo firm tak liczy.Wszystko powinno być ustalone w trakcie/po pomiarze budynku - wtedy nie ma żadnych niedomówień.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 15.11.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 u mnie tynki to 15 zł za metr. Otwory licze jak pełną ścianę. Materiał mój i nawet listwy ścienne też moje - ale widze, że warto bo ekipa sie stara wyjątkowo. Tynki tradycyjne - wapno+cement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack77w 16.11.2011 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 tynki na sufit gipsowe knauf MP75L 22zł/m2tynki na ścianę cementowo-wapienne Baumit MPI25 24zł/m2 cena podana jest z materiałem bez listw przyokiennych a tych wyjdzie około 150zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.11.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Podobają mi się te sposoby liczenia. Czyli jak salon o wymiarach 6x8m będzie miał 3 szklane ściany rozsuwanych HS-ów i jedną 6x3 to nie zapłacę za 18m2 ścian tylko za 84m2 lub w łaskawszej wersji 51m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 16.11.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Podobają mi się te sposoby liczenia. Czyli jak salon o wymiarach 6x8m będzie miał 3 szklane ściany rozsuwanych HS-ów i jedną 6x3 to nie zapłacę za 18m2 ścian tylko za 84m2 lub w łaskawszej wersji 51m2. coś za coś. Ja mam w jednym pokoju ścianę długą na 2,4 metra z dwoma wnekami po 70 cm... czyli 8 zakrętów. Roboty prawie dwa dni, a kasy.. kolo 120 zł. Myśle, ze te kalkulacje trzeba liczyć przy jakiejś większej robocie. Jak masz jedna sciane z oknami do otynkowania to sie umawiasz na dzieło a nie od metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts