Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak liczyć wykonanie tynków

jack77w

Recommended Posts

witam

firma wykonała mi tynki w wewnętrzne w domu

umówiłem się na cenę ale jak przyszło do płacenia okazało się że do m2 dolicza się wszystkie otwory w ścianie

i moje pytanie to czy jakieś normy regulują wielkość otworów, bo małe okna i drzwi jestem w stanie zrozumieć ale

wjazd do garazu, okna tarasowe i inne o powierzchniach dużych to już przesada liczyć w tej samej cenie?

i drugie pytanie to:

jeśli są w drzwiach z np.z korytarza do pokoju osadzone listwy narożne z obu stron ale sama szpaleta nie jest otynkowana to czy

liczy się otwór drzwiowy w tej cenie co m2 ściany? mogę w przyszłości co prawda zamontować regulowane ościeżnice ale to jakby nie powinno interesować tynkarzy

dzięki za wszelkie odpowiedzi?

Witam.

Nie było ustalone przed rozpoczęciem prac jak liczymy otwory? Wykonawca nie podał ceny za całość? Inwestor nie żądał obmiaru powierzchni?

Dziwne.

Generalnie: otwory do 3 m2 wchodzą w pełni, powyżej 3 m2 połowa otworu jest doliczana do m2 - przynajmniej ja tak robię, ale z tego co się orientuję dużo firm tak liczy.

Wszystko powinno być ustalone w trakcie/po pomiarze budynku - wtedy nie ma żadnych niedomówień.

Pozdrawiam

Podobają mi się te sposoby liczenia. Czyli jak salon o wymiarach 6x8m będzie miał 3 szklane ściany rozsuwanych HS-ów i jedną 6x3 to nie zapłacę za 18m2 ścian tylko za 84m2 lub w łaskawszej wersji 51m2.

coś za coś. Ja mam w jednym pokoju ścianę długą na 2,4 metra z dwoma wnekami po 70 cm... czyli 8 zakrętów. Roboty prawie dwa dni, a kasy.. kolo 120 zł. Myśle, ze te kalkulacje trzeba liczyć przy jakiejś większej robocie. Jak masz jedna sciane z oknami do otynkowania to sie umawiasz na dzieło a nie od metra.