Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie: przy obliczaniu współczynnika przenikania ciepła dla ściany z pustką powietrzną bierze się pod uwagę całość ściany, zarówno część przed jak i za pustką powietrzną, patrząc od strony wewnętrznej budynku?

Czy byłby ktoś na tyle uczynny i wskazał mi, w którym miejscu w Rozporządzeniu jest o tym mowa?

Czyli rozumiem, że biorę pod uwagę również opór cieplny pustki powietrznej jak i np ściany osłonowej? Nie jest nigdzie powiedziane, że warstwy za pustką są pomijane? Bo takie informacje sprzedała mi prowadząca przedmiot fizyka budowli... Edytowane przez loskamilos007

Zamknieta szczelina powietrzna stanowi warstwę o niepomijalnym oporze cieplnym ( w zależności od grubości tej warstwy) R=0,11 do 0,17 m2K/W

Tak uczył mnie mój wykładowca na Politechnice Krakowskiej Czesław Byrdy.

Jeśli zaś szczelina jest dobrze wentylowana to rację ma twoja nauczycielka, w przypadku gdy szczelina jest słabo wentylowana jest specjany wzór którego już nie za bardzo pamietam przyjmowany do obliczeń

Dopisałam :Tutaj w pierwszym linku masz przykłady:

http://www.google.pl/#hl=pl&cp=78&gs_id=d1&xhr=t&q=obliczenie+wsp%C3%B3%C5%82czynnika+przenikania+ciep%C5%82%C4%85+dla+%C5%9Bciany+ze+szczelin%C4%85+powietrzn%C4%85&pq=czes%C5%82aw+byrdy+&pf=p&sclient=psy-ab&source=hp&pbx=1&oq=obliczenie+wsp%C3%B3%C5%82czynnika+przenikania+ciep%C5%82%C4%85+dla+%C5%9Bciany+ze+szczelin%C4%85+powietrzn%C4%85&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=f3eea9431ed86fd6&biw=1301&bih=701

Edytowane przez aglig