lukos 15.11.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 (edytowane) Witam,Planuję założyć okna na profilach Trocala robione przez Bajcar.Mam pytanie, czy jest sens zakładać szyby antywlamaniowe P4?Sprzedawca powiedział mi, ze chce być uczciwy i mimo, że klientowi można wszystko wcisnąć odradza mi to rozwiązanie, bo sama szyba nie da wiele. Oczywiście może nieznacznie zmienić się czas dostępu do wnętrza, ale nadal jest możliwość, że ktoś wyłamie całe skrzydło i wtedy nieważne, ze szyba trzymała się profilu. Poza tym profile są zwyczajne i pytanie czy ich ktoś po prostu nie wyrwie? Oczywiście podobno można dodać standard antywłamaniowy WK1, ale to znowu koszty etc. Co sądzicie o bezpiecznych szybach (P2) - czy to w ogóle coś daje przeciw włamaniu czy tylko aby się nie tłukło łatwo i się nie poranić? W zasadzie chodzi mi o to, żeby w przypadku, jeśli przy mojej obecności w domu np. w nocy próba dostania się do budynku potrwała chwilę bądź była głośna, żeby moc np. wykonać telefon, coś zrobić. Wedle rady sprzedawcy powiedział, że najlepiej zrobić klamki na przycisk i już wystarczy, żeby nikt bezgłośnie nie włamał mi się do domu.Podsumował to zresztą stwierdzeniem, że nikt nie jest głupi i zawsze może wejść otwierając sobie drzwi lub bramę garażu... Będę wdzięczny za opinie Edytowane 15 Listopada 2011 przez lukos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek1982 15.11.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 W mojej okolicy produkuja te okna, pomimo ze moj znajomy jest ich glównym montazysta ja ich nie bralem...mam wrazenie ze te okna zatrzymały sie w czasie i wybralem okna na vece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glassman 25.11.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 Witam, Rzeczywiście szyby P4 to przesada. Stosuje się je raczej do witryn itp. Szyby P2 to doskonałe rozwiązanie. Jak masz mieć włamanie to fachowy złodziej wejdzie wszędzie, ale zwykły złodziejaszek, ktoś kto przypadkiem pomyśli aby się włamć będzie miał już wielki problem z taką szybą. Pomiędzy taflami szkła jest specjalna folia, która jest naprawdę mocna. Po za tym pomyśl o bezpieczeństwie np. dzieci, niech któeś wpadnie na szybę, kopnie piłką. Zwykła szyba jak się potrzaska może poranić, a szyba laminowana P2 nie. Szyby P2, bierz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 25.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2011 ej ale te szyby P2 czy P4 to są chyba od zewnątrz, od środka są zwykłe szyby, jak dziecko chce to wybije je bez problemu. Ja mam szyby P4 nie uważam tego za jakąś przesadę, poza tym pakiet WK1 nie kosztuje jakichś wielkich pieniędzy , dopiero WK2 można nazwać antywłamaniowym, i ten faktycznie jest zauwazalnie droższy. Ale ma sens montować szyby antywłamaniowe tylko na parterze, i tarasach. ja rozumowałem następująco: jak mnie nie ma w domu, czy domowników, złodziej może się włamywać. Włączy się alarm, do czasu przyjazdu grupy interwencyjnej dużo nie wyniesie, zresztą w domu nie ma tak naprawdę cennych rzeczy. TV czy komp za 5 tys to śmiech, obrazów nie zbieram. jak ma się jakaś menda czy inne ABW w czas bytności domowników włamać, to co innego. trzeba mieć czas się obudzić, broń wyjąć, naładować, sprawdzic czy działa (kierujac lufę w kierunku napastnika z balkonu), potem ew. wezwać policję czy koronera. Wtedy, szyby P4 jak najbardziej się przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts