Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przybliżony koszt fundamentów

misiek33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam planuję budowę warsztatu i mam pytanko jaki będzie przybliżony koszt budowy fundamentów o wymiarach 6mx8m.

Betonu potrzebujesz na fundamenty około 8 m3 - 2000 zł

Zbrojenie około 150 kg pręt 12 - około 400 zł

strzemiona pręt 6 - około 60 kg - około 150 zł

koparka -różnie ale około 400 zł trzeba przyjąć

bloczek betonowy - okolo 350 szt x 3 zł - 1050 zł

Cement do murowania około 1 tony może 1,5 - około 850 zł

dysprebit około 100 zł

folia kubełkowa około 100 zł

Styropian około 300 zł

Sumując - 5350 trzeba dodać piasek do murowania papę itp powiedzmy że 5500 to koszt materiału.

Robocizna wychodzi różnie. Może ktoś zrobić Ci to za 3 tys a może i za 5-6 tys.

Jeśli chodzi o szambo to zbiornik taki około 6 m3 kosztuje w granicach 3 tys.

Przyłącze wody jak wszystko standardowo czyli woda w ulicy przy działce to koszt w granicach 2-2,5 tys zł

Energia podobnie czyli od 2 do 3 tyś.

To tak w ekspresowym skrócie, bo jak wiadomo każda budowa jest inna tak jak i każdy urzędnik czy to w energetyce czy w gminie inaczej interpretuje prawo.

Dziękuje photos za tak wyczerpującą odpowiedz mam jeszcze pytanie też związane z kosztami budowy ale teraz domu jak na rysunku. Bo w kwietniu będę budować domek z Ojcem.

Interesuje mnie koszt fundamentów jak możesz to wyszczególnij wszystko za co się płaci jak wyżej. Te wszystkie ściany będą z suporeksu więc naliczyłem 56mb fundamentów.

Co do powierzchni ścian to naliczyłem 140m2 bo pomieszczenia mają mieć wysokość 2,5 m i wyszedł mi koszt ok. 6200zł za suporeks.

Ile materiałów potrzeba do budowy ścian tzn ile cementu, prętów zbrojeniowych (i jaki byłby tego przybliżony koszt) ?

Z czego najlepiej jest zrobić dach domu ? U nas ma być to dach pochylony z dwóch stron.http://images47.fotosik.pl/1212/41cea67f2c9b8279gen.jpg

Betonu potrzebujesz na fundamenty około 8 m3 - 2000 zł

Zbrojenie około 150 kg pręt 12 - około 400 zł

strzemiona pręt 6 - około 60 kg - około 150 zł

koparka -różnie ale około 400 zł trzeba przyjąć

bloczek betonowy - okolo 350 szt x 3 zł - 1050 zł

Cement do murowania około 1 tony może 1,5 - około 850 zł

dysprebit około 100 zł

folia kubełkowa około 100 zł

Styropian około 300 zł

Sumując - 5350 trzeba dodać piasek do murowania papę itp powiedzmy że 5500 to koszt materiału.

Robocizna wychodzi różnie. Może ktoś zrobić Ci to za 3 tys a może i za 5-6 tys.

Jeśli chodzi o szambo to zbiornik taki około 6 m3 kosztuje w granicach 3 tys.

Przyłącze wody jak wszystko standardowo czyli woda w ulicy przy działce to koszt w granicach 2-2,5 tys zł

Energia podobnie czyli od 2 do 3 tyś.

To tak w ekspresowym skrócie, bo jak wiadomo każda budowa jest inna tak jak i każdy urzędnik czy to w energetyce czy w gminie inaczej interpretuje prawo.

8 kubików to 2000, ale jak kosztuje netto 250zł m3 to znacznie więcej. Poza tym bodziesz brał z pompą? Bo pompa zwykle 500zł. A gdzie jest wsyp? Sam piasek rzeczny to będzie koszt ok 2000 w zwyż, chyba że masz swój, ale ... Do wsypu najlepiej maszyna kolejny koszt, ubijak kolejny koszt... Myslę, że bloczka betonowego pójdzie trochę więcej...

Jak widzisz nikt nie zdoła Ci obliczyć tego idealnie niż Ty sam...

8 kubików to 2000, ale jak kosztuje netto 250zł m3 to znacznie więcej. Poza tym bodziesz brał z pompą? Bo pompa zwykle 500zł. A gdzie jest wsyp? Sam piasek rzeczny to będzie koszt ok 2000 w zwyż, chyba że masz swój, ale ... Do wsypu najlepiej maszyna kolejny koszt, ubijak kolejny koszt... Myslę, że bloczka betonowego pójdzie trochę więcej...

Jak widzisz nikt nie zdoła Ci obliczyć tego idealnie niż Ty sam...

Ja płaciłem po 250 z pompa brutto. Do każdego m3 doliczali kilkanaście zł za pompę a nie obligatoryjnie 500 zł. Jaki wsyp?? i jaka maszyna do wsypu?? jak pompa to wszystko z głowy. Ubijak?? do czego jesli doł wykopu zbierzesz łopata nic nie równając narzucaniem piasku nie jest potrzebny zaden ubijak

Piasek rzeczny?? do tynków częściej, do murowania rzadko, to po pierwsze po drugie...nie przesadzajmy ja robiłem wszystkie zaprawy z 0,2. za tonę płaciłem 7 zł słownie siedem złotych. Bloczka nie pójdzie więcej. to czysta matematyka.

Oczywiście jest to wyliczenie poglądowe i nie można się tego trzymać sztywno jak pisałem wyżej ale nie popadajmy w przesadę.

Panowie a ile materiału idzie na ściany tzn ile zbrojenia i ile zaprawy przykładowo na 1m2

Zrobiłem taki przykładowy kosztorys co o nim myślicie?

ŚCIANY

Cegły ceramiczne 4600

Zaprawa murarska 1500

FUNDAMENTY

Beton 2500

Zbrojenie 1200

Koparka 500

Bloczek betonowy 1500

Inne folia styropian itp. 500

Dach 4000

Projekt domu 500

Ogrzewanie 2000 (grzejniki elektryczne)

Woda (doprowadzenie) 2000

Prąd 2000

Szambo 2000

Edytowane przez misiek33

Panowie a ile materiału idzie na ściany tzn ile zbrojenia i ile zaprawy przykładowo na 1m2

Zrobiłem taki przykładowy kosztorys co o nim myślicie?

ŚCIANY

Cegły ceramiczne 4600

Zaprawa murarska 1500

FUNDAMENTY

Beton 2500

Zbrojenie 1200

Koparka 500

Bloczek betonowy 1500

Inne folia styropian itp. 500

Dach 4000

Projekt domu 500

Ogrzewanie 2000 (grzejniki elektryczne)

Woda (doprowadzenie) 2000

Prąd 2000

Szambo 2000

Szczerze przyznam ze nie wiem jak na to odpowiedziec

Dziękuje photos za tak wyczerpującą odpowiedz mam jeszcze pytanie też związane z kosztami budowy ale teraz domu jak na rysunku. Bo w kwietniu będę budować domek z Ojcem.

Interesuje mnie koszt fundamentów jak możesz to wyszczególnij wszystko za co się płaci jak wyżej. Te wszystkie ściany będą z suporeksu więc naliczyłem 56mb fundamentów.

Co do powierzchni ścian to naliczyłem 140m2 bo pomieszczenia mają mieć wysokość 2,5 m i wyszedł mi koszt ok. 6200zł za suporeks.

Ile materiałów potrzeba do budowy ścian tzn ile cementu, prętów zbrojeniowych (i jaki byłby tego przybliżony koszt) ?

Z czego najlepiej jest zrobić dach domu ? U nas ma być to dach pochylony z dwóch stron.http://images47.fotosik.pl/1212/41cea67f2c9b8279gen.jpg

Zauważyłem dopiero że jest rysunek. Ale chyba za dużo wymagasz. Takie policzenie materiału na stan surowy zajmie kilka godzin i ludzie zajmują się tym zarobkowo. Od razu dodam że ja nie, aby uciąć niepotrzebne komentarze.