Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przybliżony koszt fundamentów

misiek33

Recommended Posts

mały, całkiem funkcjonalny domek, ale ja bez 200tys nie zaczynałbym budowy, no chyba że robota będzie po taniości. 2000zł/m2 pow użytkowej-tak , ale co najwyżej stan deweloperski, niestety materiały zaczynają drożeć, a i ceny paliw , nie pozostawiają złudzeń, że będzie można budować taniej.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy w tej cenie co jest podane około 21 800zł zmieści się koszt budowy stanu surowego? Bo mi się wydaje ze tyle to garaż by kosztował a nie stan surowy.

Znalazłem jeszcze jeden projekt który też by mi pasował i tutaj bym się zgodził co do ceny stanu surowego a wy?

http://gotowe-projekty-domow.pl/dp_milkow_sredni.htm

Edytowane przez misiek33

Tak to sobie można dywagować i nawet za 1pln zbudować.

Popatrz na ceny materiałów i sobie policz przecież dodawać i mnożyć umiesz.

Ja wystawiłem stan surowy zamknięty za 70 000pln - dom o pow.uż. 190m2

...ale budowałem sam i materiałów szukałem nie w najbliższej hurtowni ale w Polsce tam gdzie wychodziło taniej.

Za prace jakiś pomocników których do pewnych etapów trzeba nająć zapłaciłem w sumie jakieś 4-6 tysięcy pln

Oczywiście podjeżdżali fachowcy i proponowali że za 50 000 czy 60 000 to zrobią.

Do łez mnie rozbawił człowiek który chciał zrobić strop (pod-szalowanie , ułożenie zbrojenia itd) wymyślił sobie 95 pln za metr 2 stropu:D . Gdy powiedziałem, że rozumiem , że to cena za robociznę z materiałem to się obraził i wyszedł z budowy:lol2: Oczywiście on się roboty nie dotykał tylko miał jakiś ludków z wiosek co robili ta czarna robotę.

Traktuj z wielką rezerwą te wyliczenia przy projektach bo nie mają one nić wspólnego z rzeczywistością. Są albo dużo zawyżone albo przesadnie odchudzone.

Miałem takiego kier-buda którego szybko zmieniłem który mi wpierał , że za mniej jak 200 000pln to stanu surowego nie postawię.

Sam widzisz jak jest.

Kwestia Twojej operatywności i ile sam będziesz chciał zrobić bo nauczyć się można wszystkiego.

Wiem , że trudno uwierzyć ale takie są koszty.

Musiałem kupić również sporo narzędzi i to też jest wliczone.

Ceny działki nie liczę bo kupiliśmy dwie i po 2 latach sprzedaliśmy jedna więc działkę mamy za darmo dosłownie.

Fundament kosztował mnie dużo za dużo bo aż 21 000pln

Materiały czyli bloczki ytong 24, 11,5 na działówki, gotowe nadproża Ytong 14 000pln

Klej do cienkich spoin webera, kupa worków gotowej zaprawy murarskiej kreisel i atlas.

Kominy systemowe 2szt

Zbrojenie po 1200 za tonę fi 14 etc

Drewno szalunkowe 200 m3

Żerdzie 5 kubików 600pln

Beton 240m3

Okna 7 komór 3 szyby - 6000pln - montowałem sam systemowo taśma soudal etc

Kupa gwoździ i śrub, łączników,wkrętów, kotwy ocynkowane 1,2 m do słupów w scianach kolankowych itp. za kilka tysięcy pln

Drewno na więźbę-strugane, suszone komorowo, fazowane , łaty , kontr łaty 9000pln

Membrana na dach, blacho dachówka etc.

Masa własnej pracy, masa ale za to przyjemnie było i jest teraz na to popatrzeć przynajmniej własnemu synowi będę mógł spojrzeć prosto w oczy i powiedzieć to tata dla Ciebie zbudował i przekazać mu tą wiedzę-bezcenne.

Witam skontaktowałem się z osobą odpowiedzialną za projekt i udzieliła mi takich danych

Orientacyjne koszty budowy (netto)

1. Stan zero: 23 400 zł

2. Stan surowy otwarty: 64 800 zł

3. Stan surowy zamknięty: 21 800 zł

4. Instalacje sanitarne: 21 900 zł

5. Instalacje elektryczne: 4 600 zł

6. Wykończenie zewnętrzne: 23 900 zł

Razem (1-6): 160 400 zł

Ceny aktualne na: IV kwartał 2010

Ja będę chciał wylać fundamenty postawić ściany oraz pokryć dach. Czyli mam brać pod uwagę koszt stanu surowego zamkniętego?

Wiesz co, skontaktuj się lepiej z jakąs ekipą, niech Ci to wyceni.

Albo daj na jakimś serwisie (np oferia.pl) ofertę wybudowania tego domu do SSO (wg projektu, jaki podałeś). Dostaniesz parę ofert na robociznę, policz dokładnie do tego zsumuj materiały, dodaj 15% na nieprzewidywalne wydatki i masz SSO.

Kominy są dwa plus podwójna wentylacja- wysokość 8,31

Po podłogach jest 2x 98 m2, ścianka kolankowa 1,4m - skosów prawie nie ma

Okien 11 plus dwa dachowe

Najmniejszy pokój ma 20 m2

Wysokość pomieszczeń 2,65m

Dwa wykusze.ź

Można za rozsądne pieniądze postawić dom.

Trzeba się troszkę nagimnastykować no i mieć troszkę szczęścia oraz samemu brać się do pracy.

Na przykład styropian grafitowy to koszt około 160-190 pln za m3 a można znaleźć markowy po 120 za m3.

Ja swój dom wybudowałem sam. Instalację elektryczną, pokrycie dachowe, tynki, instalacje wod-kan robili fachowcy. Reszta prac po mojej stronie. Dom parterowy z poddaszem użytkowym, podpiwniczony w połowie. Powierzchnia użytkowa około 160 m2 plus 40 piwnica. W środku zrobiona łazienka, ściany wygipsowane, pomalowane, bez podłóg - będą panele, gres, terakota już jest w przedpokoju i w kuchni. Parapety drewniane. AGD tez już mam zakupione. Na poddaszu jest tylko jedna warstwa wełny 15 cm docelowo ma być 30 cm plus zabudowa. Dom ocieplony 20 cm styro grafitowy swisspor. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Na całości podłogówka, ogrzewanie za pomocą pompy ciepła. Przydomowa oczyszczalnia biologiczna. Odkurzacz centralny razem z jednostka, okna 3 szybowe pcv obustronny kolor. Jak pisałem wyżej nie mam paneli - około 5 tys. drzwi wewnętrzne - 5 tys.Ogólnie na mebelki i jakieś duperele policzyłem jeszcze około 25-30 tys. W tej chwili wydałem 243 tysiące dodając to co w/w wychodzi 283 tyś.

Tak koło 300 pewnie pójdzie, bo zabudowę poddasza trzeba dodać. Czyli m2 domu kosztuje mnie 1500 zł.

• 2 months później...

Witam długo mnie nie było tutaj :) więc tak mam już działkę i teraz niech ktoś mi doradzi dobrą firmę co mi wybuduje domek w woj lubelskim, aha i jaki jest orientacyjny koszt zapłaty firmie budowlanej za budowę domu o powierzchni netto 130m2?

Padło na ten projekt http://gotowe-projekty-domow.pl/mr_murator_bc11_obok_ciebie.htm

Projektu na razie nie kupowałem czy te koszty budowy zawarte w projekcie są z zapłatą firmie budowlanej czy to gołe koszty za same materiały?

Witam planuję budowę warsztatu i mam pytanko jaki będzie przybliżony koszt budowy fundamentów o wymiarach 6mx8m.

Ciężko jest rzucić jakąś konkretną kwotę. Koszt fundamentów zależy od wielu czynników a mianowicie czy będziemy je wylewali, czy budowali z bloczków betonowych, czy będziemy kopali sami czy zamówimy koparkę, czy będziemy szalować drewnem czy systemem. My zamówiliśmy koparkę a fundamenty wylaliśmy bo podobno są znacznie lepsze jakościowo. A szalunki wypożyczyliśmy i było taniej i oczywiście szybciej niż drewnem. Jeżeli mogę komuś pomóc to najtańsze szalunki ma firma Rajszal z Włocławka, jakby co to wrzucam stronkę http://www.rajszal.pl

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
@greyzone

Mam wrażenie, że Twój domek to 60m2 z 3 oknami i kominami na wysokość 4mb. Nie wiem może się mylę. Ale popraw mnie jesli to robię :]

Dokładnie. Fantazja co niektórych poniosła. Kolego ja budowałem własnymi siłami stan surowy zamknięty 140 m2 + garaż i w życiu mi 70 k by nie wyszło! Nie chce mi sie tego przeliczać ale sama więżba na mój budynek to było 11 kubików x 800 netto . A z tym suszeniem komorowo to zajebisty śmiech mnie ogarnął. Nieźle Ci ktoś bajek nawciskał :D Naprawde dobry marketing :D Co do reszty nie komentuję bo Ci co budują wiedzą o co mi chodzi

Witam długo mnie nie było tutaj :) więc tak mam już działkę i teraz niech ktoś mi doradzi dobrą firmę co mi wybuduje domek w woj lubelskim, aha i jaki jest orientacyjny koszt zapłaty firmie budowlanej za budowę domu o powierzchni netto 130m2?

Padło na ten projekt http://gotowe-projekty-domow.pl/mr_murator_bc11_obok_ciebie.htm

Projektu na razie nie kupowałem czy te koszty budowy zawarte w projekcie są z zapłatą firmie budowlanej czy to gołe koszty za same materiały?

Koszty w projekcie nigdy nie są adekwatne do realiów. Jak ktoś już wyżej napisał sa przewymiarowane w jedną lub druga stronę. lepiej zorientuje sie w swojej okolicy w cenach materiału i robocizny i sam zobaczysz jakie głupoty sa tam napisane. Nie wnikam w to że często sa to dane nieaktualne - bo z wcześniejszych lat

• 2 years później...

Dzień dobry

może ktoś będzie mi w stanie pomóc. Dostałam wycenę na stan zero na kwotę 65 000,00 zł! materiał i sprzęt po stronie wykonawcy. Wykonawca twierdzi, ze to materiały tyle kosztują. w tej chwili czekam na wyodrębnienie z tej kwoty robocizny i jakieś zestawienie materiałowe.

Zakres prac to:

zdjęcie humusu, wykop pod ławy, deskowanie ław, beton B-15 pod ławy i stopy, przeprowadzenie przepustu przyłącza wody pod ławą, zbrojenie i betonowanie ław B-25, izolacja pozioma ławy, wymurowanie ścian fund. z bloczka 24x38x12

izolacja pionowa zew. i wew. - masa bitumiczna, izolacja termiczna styropian wodoodp. 10 cm., zasypamie wykopu gruntem rodzimym i piachem z zagęszczeniem, , ułożenie i wyprowadzenie inst. pow. kominka, wyk. instalacji kanalizacyjnej podposadzkowej, betonowanie płyty fund. beton b-15 gr. 10 cm.

czy taka cena jest możliwa?

pozdrawiam

a

Cena jest możliwa jak fundament ma mniej wiecej tak z 20x10metrów na standardowej płaskiej działce, albo jak budujesz na skarpie i trzeba wysokie sciany fundamentowe wznosić i później to zasypywać. Taki standardowy 10x10 na płaskiej działce to około 30 000zł za to co piszesz Ja bym zrezygnował z ekipy po tym jak napisałaś że chcą zasypywać fundament gruntem rodzimym - chyba że masz piasek na działce

nie buduje na skarpie, zasypanie gruntem rodzimym oczywiście jeżeli będzie to piasek - dopytałam :)

fundamenty nie sa prostokątne, garaż "wychodzi przed dom" dokładnie jak w tym projekcie

http://www.mgprojekt.com.pl/otwarty-4

dł. domu to 13m, szer 10m

dł garażu z kotłownią to 9m, wysunięty przed dom 3,5m oraz w bok o 2,9m

Boże ale namieszałam! fund. gł na 120cm, ławy w większości 60cmx40cm

No to w takim razie cena jest na poziomie firmy - czyli jest szef który nic nie robi tylko wystawia fakture. Popytaj gdzie indziej, myśle że realny koszt tego fundamentu to +- 50tys. Chyba że wychodzi mu koszt piasku do zasypania na poziomie 15tys zł - to by sie zgadzało Edytowane przez turalyon