Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przybliżony koszt fundamentów

misiek33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wierz tym wycena Panów którzy Ci powiedzą za 20 tys bo to ludzie którzy budują byleby postawić budynek a jakoś to będzie. Mam takich 2 obok siebie, budowy bez kierownika, brak chudego betonu pod lawami, beton z betoniarki zamiast z gruszki, wykop na 60 cm bo co tam przemarzanie gruntu, styropian najtańszy z castoramy nie przeznaczony do ziemi, dysperbit tyle żeby na czarno pomalować itp. U mnie za fundament o powierzchni 120m2 czyli prawie jak u Ciebie dałem 40tys ze wszystkim. Kupowałem wszystko z średniej polki i budowałem zgodnie ze sztuka. Myśle ze 35 tys jest do osiągnięcia.

dziękuję, policzę. Choć już wiem, ze policzyli taras lany, którego nie będziemy wykonywać.

czy zawsze leje się beton chudy pod ławy? czy można to zamienić na folię w wykopie? Chcą też szalować ławy, co tworzy dodatkowy koszt.

Chudy beton to powinien być ale to można odpuścic przy gruntach suchych. Szalowanie ław to na + dla ekipy - tego nie odpuszczaj.

• 1 month później...
ja budowałem dom 12 na 14 wykop pod ławy było 110 szerokość 70 cm wysokość ław 40 cm , zbrojenie zalanie betonem b25, izolacja ław papa termozgrzewalna ,wymurowanie z bloczka certus około 1600szt, izolacja zasypanie piaskiem co 20 cm ,rozprowadzenie kanalizacji ,folia izolacyjna, rura od wody,wylanie chudego betonu 10cm b 15, ocieplenie styrodur aua 10cm, wtopiona siatka, folia kubełkowa koszt razem z materiałem, robota, sprzęt 47 tys.pozdrawiam

• 1 month później...