grarmi 15.11.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Mam mały domek ok 80 m2 części użytkowej + kotłownia, pralnia, garaż. Zbudowany z suporexu 24 + 12. W tej chwili trwa w nim remont, chciałbym go ocieplić. Wszelkie rady mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.11.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 A można trochę więcej szczegółów?czy ściany są już ocieplone?Jeżeli masz remont „w domu” to czy chodzi Ci o docieplenie od zewnątrz czy wewnątrz, ściany czy dach też?I dodatkowe pytanie - jak chcesz wykończyć zaizolowaną powierzchnię? Może to Ci trochę pomoże - zrobiliśmy jeden z takich projektów w Zielonej Górze - http://www.rockwool.pl/remont/film-termomodernizacja-domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grarmi 17.11.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Tak jak pisałem suporex 24 + 12 bez żadnego ocieplenia. Chodzi mi o ocieplenie z zewnątrz domu czyli trzeba jakaś elewację zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 18.11.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 (edytowane) Tak jak pisałem suporex 24 + 12 bez żadnego ocieplenia. Chodzi mi o ocieplenie z zewnątrz domu czyli trzeba jakaś elewację zrobić. Możemy zastosować rozwiazanie zwane ETICS czyli izolację ściany dwuwarstwowej z elewacją z tynkiem. Jest to tani i sprawdzony sposób. W tym przyapdku warto zastosować wełnę gdyz beton komórkowy, ma dorbą paroprzepuszczalność. Dzięki temu powstanie warstwa stanowiąca znaczny opór dla dyfundującej pary wodnej (nie spowoduje kondensacji na styku izolacji ze ścianą). Co do grubości - wg rozporządzenia o warunkach technicznych WT2009 minimalny współczynnik przenikania ciepła dla ścian powinien być na poziomie nie większym niż U=0,3 [W/m2K]. Zakładając że ma Pan mur z betonu komórkowego gęstość około 600 kg/m3 na zaprawie cementowo-wapiennej λ=0,3 [W/mK] gr 24+12 współczynnik U=0,7. Gdy założymy współczynnik przewodzenia ciepła dla materiału λ=0,21[W/mK] to U=0,53. W związku z powyższym aby osiągnąć przyzwoite efekty i zejść ze współczynnikiem U < 0,3[W/m2K] proponuję zastosować izolację o grubości co najmniej 8 cm (np. FRONTROCK MAX E λ=0,036 [W/mK]). Dla uzyskania standardu energooszczędnego wystarczy gr. 12 cm. Płacąc za chemie budowlaną oraz robociznę warto jednak rozważyć użycie większej grubości izolacji. Raz a porządnie Edytowane 18 Listopada 2011 przez Tomek W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 18.11.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Jaką masz wentylacje?Daj styropian grafitowy 10cm wystarczy w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inzynier45 23.01.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Dobry, markowy styropian to rozsądny wybór. Najlepiej jeśli posiada rekomendacje Instytutu Techniki Budowlanej, który gwarantuje wysoką jakość produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts