Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Czy ktokolwiek budował, buduje lub zamierza budować ten uroczy domek? Po wielu miesiącach poszukiwań chyba znalazłem prawie ideał dla nas. Zależy mi jednak na opiniach osób, które budują ten domek. Pozdrawiam!

Michał

LINK do projektu: http://ekoarchitekci.pl/projekty/typowe/milek2/milek2.html

• 1 month później...
Witam,

podłącze się do tematu, po kilku miesiącach szukania i prawie kupieniu projektu z79 zobaczyłem miłka i raczej na niego się zdecyduje..

czy ktoś buduje taki domek??

pozdrawiam

Jędrek

Witam! Ja również się zastanawiałem nad Z79, ale jak zobaczyłem miłka#2, to zmieniłem zdanie. Jednak u mnie wchodzą w grę jeszcze dwa inne projekty i być może zmiana na małą parterówkę. Więc sam już nie wiem. W każdym razie w tej chwili 70% na miłka#2 :) . Pozdrawiam!

Michał

• 3 weeks później...

Dokładnie nie pamiętam, a projekty leżą już u adaptatora, ale stwierdził on że płyta jest mocno pancerna..

Zbrojenie dołem i górą, z tego co pamiętam fi 10 co 10 albo 15 cm, w strefie brzegowej wzmocnienie co 20cm ale nie pamiętam średnicy drutu, dodatkowy drut pod krawędzią wewnętrzną ścian nośnych i kominów.

O stropie pamiętam tylko tyle, że ma 15cm grubości.

Sam projekt wydaje się fajny, ale trudno mi go ocenić, brakuje np szafy w wiatrołapie, ale mam już jakiś pomysł, jak poprzestawiać ścianki działowe żeby było lepiej.

Projekt zawiera również wersję tradycyjnego fundamentu, do wyboru przez inwestora - tu mocno się zastanawiam co wyjdzie taniej czy płyta czy fundament obustronnie ocieplony z warstwą szkła piankowego.

oki, nie ma problemu..

na razie mam 3 zasadnicze problemy:

fundament - czy płyta czy normalne ściany

ogrzewanie - czy pompa glikol - woda, czy dobry piec zasypowy z palnikiem na pelet + duży bufor ciepła, czy maty elektryczne

dach - czy blacha w rąbek czy dachówka

z dotychczasowych zmian to na pewno będzie:

30cm styropca na sciany wtedy współczynnik z 0,15 leci na 0,1 Wm2?K

więcej ocieplenia na dach min 30 cm, dobrej wełny

Edytowane przez yendrula