Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane słupy - przy tarasie - podtrzymujące dach

Bhm

Recommended Posts

Witam , w projekcie mamy drewniane słupy które mają stwarzać klimat i podtrzymywać dach tak jak widać na obrazku

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=68743&d=1312582931

tartak w którym zamówiliśmy drzewo, pojechał po całości i nie potrafiąc nam załatwić świerkowych słupów o średnicy 24cm , dostaliśmy sosnę 2 razy grubszą. :bash: zamiast 6 szt - 3 szt .

Teraz szukamy po tartakach drzewa, i zastanawiam się jak dostaniemy mokre drzewo, to jak je zabezpieczyć na zimę i lata całe . proszę o rady - mamy około 2 tygodni, zanim wejdą nam dach robić i słupy będą potrzebne.

Dziękuje za odzew , drzewo klejone - nie znam tematu ale popytam,

a w tym słynnym tartaku w aleksandrowie łódzkim nie mają takich słupów? świerkowych w sensie....

ja bym nie pakował tam sosnowych....

My też nie chcieliśmy sosny, wpakowali nam ją - i w końcowym efekcie albo sobie to zabiorą, albo mam już pewien pomysł jak to wykorzystać,

Który osławiony tartak masz na myśli ? - obdzwoniłam wszystkie polecane tartaki na forum grupy łódzkiej- ale może mi coś umkneło

Może drewno klejone? Nie poskręca się, nie pęknie. I będzie suche.

Jesteśmy po pierwszych rozmowach z panem który, przygotuje dla nas (określony przez nas wymiar tj. 24x24) jeden z krótszych słupów i pomaluje olejem, żebyśmy mogli zobaczyć jak wyglądać będzie efekt końcowy. :) dzięki za pomysł ...