Bhm 15.11.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam , po lekturze różnych ofert w temacie - pieców wolno stojących - patrz koza, nasuwa mi się jedno pytanie. Czy w domu którego powierzchnię zaraz opisze by łatwiej było wyobrazić sobie moje wątpliwości, ma sens koza o mocy : 9.5kWdo pomieszczeń: 130-330m. , czy taki o mocy :6 kW do pomieszczeń 45-90m . Dom który budujemy ma powierzchnię użytkową 162 m, jest to dom z poddaszem na którym będą się mieściły 2 sypialnie dzieci i gabinet męża (plus wc, łazienka itd) -to jest ok 67m, i 95 m parter. Koza będzie stała w centralnym punkcie domu, w salonie zaraz przy wejściu tak by ruch powietrza - unosił ciepło w głąb pomieszczenia w obie strony (do salonu i na hol). I teraz proszę o radę czy jest sens wywalać kasę na taki "czołg" o mocy 9,5kw skoro koza stoi w salonie 40 m, co prawda powietrze jak będziemy się intensywnie kręcić ma szanse wędrować do kuchni "otwartej" na salon- 14m i w drugą stronę w głąb holu do sypialni, i na klatkę schodową do góry. A może ta mała koza o mocy 6KW nie wystarczy do ogrzania salonu, i części na dole mieszkalnej bo ciepłe powietrze będzie migrować na górę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 16.11.2011 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam , po lekturze różnych ofert w temacie - pieców wolno stojących - patrz koza, nasuwa mi się jedno pytanie. Czy w domu którego powierzchnię zaraz opisze by łatwiej było wyobrazić sobie moje wątpliwości, ma sens koza o mocy : 9.5kW do pomieszczeń: 130-330m. , czy taki o mocy :6 kW do pomieszczeń 45-90m . Dom który budujemy ma powierzchnię użytkową 162 m, jest to dom z poddaszem na którym będą się mieściły 2 sypialnie dzieci i gabinet męża (plus wc, łazienka itd) -to jest ok 67m, i 95 m parter. Koza będzie stała w centralnym punkcie domu, w salonie zaraz przy wejściu tak by ruch powietrza - unosił ciepło w głąb pomieszczenia w obie strony (do salonu i na hol). I teraz proszę o radę czy jest sens wywalać kasę na taki "czołg" o mocy 9,5kw skoro koza stoi w salonie 40 m, co prawda powietrze jak będziemy się intensywnie kręcić ma szanse wędrować do kuchni "otwartej" na salon- 14m i w drugą stronę w głąb holu do sypialni, i na klatkę schodową do góry. A może ta mała koza o mocy 6KW nie wystarczy do ogrzania salonu, i części na dole mieszkalnej bo ciepłe powietrze będzie migrować na górę ? Właśnie dlatego że powietrze będzie migrować (rozchodzić się po całym domu), warto dobrać moc urządzenia do większej kubatury , i ewentualnie eksploatować z mniejszą mocą , przy mniejszym zapotrzebowaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.11.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Witam.Na te dane zawarte w charakterystyce wielu urządzeń (nie wszystkich żeby było to jasno zrozumiane) stworzonej przez producenta takiego wyrobu, patrz trochę "przez palce".Napisz o jakie modele dokładnie Ci chodzi. Będzie wiadomo o czym w ogóle rozmawiamy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 17.11.2011 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Napisz o jakie modele dokładnie Ci chodzi. Będzie wiadomo o czym w ogóle rozmawiamy. Pozdrawiam. Obiecuje jak tylko uda mi się zawęzić "zainteresowania" do 4 szt i będą po wstępnej akceptacji męża- inwestora - sponsora to odnajdę Cię i pomęczę o informację pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.11.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 To jakiej mocy koza powinna być zależeć będzie od zapotrzebowania na ciepło domu.Duża koza przydaje się, gdyż zawsze można zmniejszyć jej moc wkładając do środka cegły szamotowe.Np w mojej 9kw kozie o sprawności 75% potrafię palić dokładając co 2h kostkę brykietu bukowego o wadze 0.8kg, co daje średnią moc 0,8*4*75%*0.5=1.2KW.Żaden znany mi piec gazowy tego nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.11.2011 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2011 To jakiej mocy koza powinna być zależeć będzie od zapotrzebowania na ciepło domu. Duża koza przydaje się, gdyż zawsze można zmniejszyć jej moc wkładając do środka cegły szamotowe. Np w mojej 9kw kozie o sprawności 75% potrafię palić dokładając co 2h kostkę brykietu bukowego o wadze 0.8kg, co daje średnią moc 0,8*4*75%*0.5=1.2KW. Żaden znany mi piec gazowy tego nie potrafi. Twój przykład , z którym zdążyłem zapoznać się już wcześniej w innych watkach, powinien dać do myślenia. Dobrze zbudowany dom i drewno spalane w mądrze skonstruowanym urządzeniu . Podejrzewam ,ze spalasz w sezonie ilość drewna , jaka dla wielu starcza tylko jako podpałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts