Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okres na zakup okien

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dlaczego jesteś zaskoczony? Większość takich promocji kończy się w listopadzie najpóźniej w pierwszej dekadzie grudnia

Obłożenie produkcji na zimę już jest, niebawem zakłady i tak staną bo remanenty, remonty, przeglądy, później co najmniej tydzień wyłączony na święta i sylwka

Teraz oczekuj czego innego - informacji o podwyżkach, wszystkie komponenty do produkcji idą systematycznie w górę a paliwo.... paliwo to oddzielny temat

• 5 weeks później...
Upust, upust i upust. Jakże łatwo dajemy się złapać na cyferki! A wiecie ile Wasze okna kosztowały we wrześniu? Sprawdziliście to?

Często jest tak: "promocja wrześniowa - 40%" a po jakimś czasie: "okazja! promocja listopadowa - 35%"

Kurcze, ja to mam przebiegłych klientów, bo oni wyceny porobili już wcześniej i teraz dzwonią pytając o aktualną cenę.. Każda "lipna" promocja wyszłaby mi bokiem.

A wracając do sedna - jeśli w listopadzie się nie pojawią promocje, to już w grudniu też nic nie będzie - chyba że Euro mocno spadnie.

Najwięksi /i zarazem najtańsi/ producenci z szybkimi terminami realizacji potrafią jeszcze coś (2-3-5%) opuścić w styczniu czy zimnym lutym, bo u nich aktualna koniunktura ściśle zalezy od pogody.

Jak trudno być prorokiem we własnym kraju

Dostałem 45% rabatu na okna pagen kupując je w styczniu 2012. Tak się sklada, że miałem wycenę z grudnia 2010 i lipca 2011. Teraz najlepiej na tym wyszlismy ale tak naprawdę to polityka firmy i umiejetności negocjacyjne (nie mówię o sobie). Warto chodzić, pytać, szukać chociażby dla samej wiedzy o oknach...

A w grudniu ub.r. i lipcu ile miałeś rabatu??

Troche mnei niepokoi, ze masz termin montazu za 3 mies (wspomniales w innym poscie).

To nie polityka firmy. To sezonowość. W tej chwili lepiej jest produkować okna po kosztach, niż dawać wypowiedzenia pracownikom. To racjonalne podejście sprawia, że warto zadbać o zamówienia rezygnują z zysków. Srednia rentowonść producentów tej branży nie przekracza 5% (jeśli źle zapamiętałem to niech mnie blokno sprostuje). To ile tak na prawdę można dać dodatkowego rabatu by nie być "w plecy"???