Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szklane kabiny prysznicowe,macie,jak sie sprawuj??

minuszka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brodzik jest dobry, tylko syfon w Pablo jest do niczego. Jeśli i inne z Kabi mają taki sam syfon to również przestrzegam. Ale może mają inne? Nie wiem? Kupowałem tylko Pablo i wtedy nawet przez myśl mi nie przeszło, aby zawracać sobie tym głowę. Zapytaj sprzedawcę, albo niech Ci pokaże syfon z Pablo i z tego, który chcesz kupić.

dzieki, wlasnie pytalam sie w sklepie odnosnie tego syfonu, twierdza, ze nieraz jest syfon do brodzika a nie raz nie ma :-? Troche mnie zdziwila ta odpowiedz, bo w koncu syfon jest chyba w cenie brodzika, ale Pan z wielkim wahaniem stwierdzi, ze rzeczywiscie ten syfon jest wadliwy i ewentualnie polecalby mi brodzik Koła

Ja sie zdecydowlam na kabine 90x90 okragla z Kola model ATOL - ok 1300 zl do tego brodzik z siedziskiem 21 cm glebokosci. Kabina typu "kacza szyba" bardzo estetyczna. Jutro zamierzam zamowic. Nurtuje mnie tylko czy aby to siedzisko nie jest za plytkie. Widzialam siedzisko 23 cm glebokie, caly brodzik 28 cm i bylo to cos niezwykle praktycznego. Niestey Kolo glebszych nie produkuje.

Anula

Mnie bardzo podoba się Iwon z Kabi jak równiez Paulo I a zmartwiłam się tymi syfonami w brodzikach, czy wiecie jaki brodzić np. z Koła może pasować do Paulo I ? Pytałam sprzedawców ale trafiałam na takich ...., że szkoda słów. ZAtem znów na Was liczę.

Pozdr. A

ja w swoim starym mieszakniu mam kabinę Hoppe po 7 latach uzytkowania jest dalej porzadna...nie ma z nia zadnych kłopotów..

w nowym domku tez kupiłam szklaną hoppe design joop czy cos takiego...mam nadzieje ze bedzie sie sprawowała ok..nio i ma szklo które nie zachodzi kamieniem...

Mam taki prolem. Ojciec, z którym mieszkam waży coś koło 150 kg. Czy każdy brodzik to wytrzyma ? No i jak bedzie wyglądła po kilku latach takiego obciążania ? Dodatkowo sprawę komplikuje fakt iż wujek, który się czasami u nas kompie waży jeszcze troszkę więcej. Co polecacie ? Co do kabin to chyba wybiorę Kabi Pablo II lub Pablo II plus.

Mam taki prolem. Ojciec, z którym mieszkam waży coś koło 150 kg. Czy każdy brodzik to wytrzyma ? No i jak bedzie wyglądła po kilku latach takiego obciążania ? Dodatkowo sprawę komplikuje fakt iż wujek, który się czasami u nas kompie waży jeszcze troszkę więcej. Co polecacie ? Co do kabin to chyba wybiorę Kabi Pablo II lub Pablo II plus.

Są brodziki ceramiczne albo z tworzyw imitujących kamień albo ceramikę. Sztywne o dużej wytrzymałości, bez żadnych pianek ani stelaży. Nic się nie ugnie. Jeszcze do niedawna były tu:

http://www.marmorin.pl/

Ale widzę, że chyba zawęzili ofertę :-( Jeszcze kilka miesięcy temu można było zamówić nawet wysyłkowo...

Możesz zadzwonić i zapytać.

Sklep się jednak po kilku sekundach otworzył!

http://www.marmorin.pl/sklep.htm

Są brodziki.

• 1 month później...
Witam wszystkich :)

Mam prosbe o namiary na hurtownie lub sklepy odnosnie nie drogich kabi prysznicowych szklanych. Bylam wczoraj w OPEXIE i oczywiscie kabinka mi sie bardzo podobala, spytałam o cenie i (ło matko!!!) zbladłam 6100. Moze ktos z Was ma namiary, będę naprawdę bardzo bardzo wdzięczna,

a i jeszcze moze jakies stelaże WC. Jakie są dobre; Geberit, Sanit??

A czy ktoś ma kabinę robioną na zamówienie przez wyspecjalizowany zakład szklarski? Zrobiłem rozeznanie co do możliwości wykonania takiej kabiny i okazało się, że jak najbardziej jest to możliwe (Gliwice). Chodzi o ściankę i drzwi - kabina narożna. Nurtuje mnie sporawa uszczelnienia w miejscu styku drzwi ze ścianką. Aktualnie w łazience mamy Huppe 80x80 szklana, półokrągła i gdyby nie czernienie silikonu dookoła brodzika niezwykle trudny do usunięcia nalot "z kamienia" z detali w zakamarkach, to byłoby OK.

My wybraliśmy kabinę firmy Ravak seria Glassline model GSKK3 90cm,do tego brodzik Elipso.Szkło kabiny jest pokryte powłoką Anticalc,która zapobiega osadzaniu kamienia[jak będzie zobaczymy] :wink:

Odpuściliśmy kabiny Koralle,Huppe,Artweger ze względu na chore ceny [10tys i więcej to przegięcie].Facet w sklepie z polskich producentów zdecydowanie polecił f.Ravak[sprzedaje wszystkie firmy]

Jeśli chodzi o stelaż do WC nasz hydraulik stwierdził , że tylko Geberit.

Kiedy kupiliśmy Grohe był trochę niezadowolony,kręcił nosem ale tylko do czasu gdy go zobaczył.Okazało się ,że Grohe jest tak samo dobry a jemu

chodziło o to żeby nie kupować tego w marketach za tanie pieniądze bo to

szajs i się często psuje.

I jeszcze a propos WC - lepiej jest wybrać kibelek z funkcją Aqua Stop niż z funkcją "mała woda,duża woda" bo jest bardziej ekonomiczny.

Pozdrowienia :wink:

Maxtorka

• 4 weeks później...
Mnie interesuje jeszcze kwestia utrzymania. Zabójczo mi się podoba przezroczyste szkło, oczywiście pokryte powłoką antiplaque. Prysznic jednak ma być intensywnie wykorzystywany, a nie tylko z okazji rocznicy ślubu ;-) , czy być w ogóle na pokaz. Chciałbym, żeby po wyjściu spod prysznica nie musieć wycierać go do sucha, a tylko raz w tygodniu go czymś tam umyć i tyle. Żona w łazience spędza duuuużo czasu i to miejsce musi błyszczeć. Kto użytkuje jakieś kabiny Huppe, Koralle, Gustafson, Duscholux czy inne z wyższej półki od kilku lat i może się podzielić informacjami nad utrzymaniem czystości?

Mnie interesuje jeszcze kwestia utrzymania. ...

Cóż, IMHO jaka powłoka by nie była na każdej kabinie osadza się osad. W szczególności od mydła. Dobrym nawykiem jest spłukiwanie ścianek po każdym myciu się. Wtedy minimalizuje się szansę powstawania osadu.

Osobiście mam kabinę Artweger z powłoką ArtClean. W jakis czas po umyciu kabiny powłoka faktycznie działa, ale później nie ma rady - i tak powstaje osad i tak. Za to "odkryłem" ostatnio produkt firmy Ravak "Anticalc", który rozprowadza się na szybach i który świetnie zapobiega przez dłuższy czas powstawaniu osadu i powoduje, że woda jakby od razu spływa po ściankach.