Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

starając się o pozwolenie na budowę rozmawiałem z sąsiadem, na którego działce jest zlokalizowany przyłącz wody wskazany do podpięcia do mnie. I wtedy poinformował mnie, że nie będzie robił problemów z udostępnieniem działki i podpięciem się do niego. Złożyłem więc stosowny dokument do wniosku o pozwolenie na tej bazie. Pozwolenie otrzymałem, i kilka dni temu zacząłem budowę.

Niestety wygląda na to, że sąsiad zmienił zdanie, i kiedy przyszło do podpisania oświadczenia nie chce się na to zgodzić.

Nie chcę iść na wojnę i kłócić się na samym początku, więc wygodniej dla mnie będzie ponieść wyższe koszty i podpiąć się do innego przyłącza, zlokalizowanego na działce innego sąsiada. który wyraził zgodę (rzeczywistą :) na taką operację.

Ale tutaj mam pytania:

1. czy jest możliwa zamiana przyłącza wody na tym etapie (rozpoczęta budowa)

2. jeśli tak, jakie to ma konsekwencje (czasowe - wstrzymanie prac?, formalne - cofnięcie pozwolenia?)

Spotkał się ktoś z takim problemem i może odpowiedzieć? Oczywiście oprócz nabijania niedobrego sąsiada na pal :))

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

Grzesiek

1. Udać się do Zakładu Wodociągów i zmienić warunki techniczne.

2. Porozmawiać z projektantem przyłącza ( lub geodetą) aby złożył mapkę z nową trasą w ZUDP-ie i uzgodnił nowy przebieg.

3. Rozumiem że mówiąc budowa masz na myśli budowę budynku mieszkalnego ?

Jeśli tak to nie wstrzymywać samych prac budynku ( nie wykonywac tylko przyłącza bez załatwienia punktu 1 i 2)

4. Porozmawiać z projektantem całości, ( ten który jest wymieniony w pozwoleniu, adaptujący projekt) aby zatwierdził to jako zmianę nieistotną.

Edytowane przez aglig

• 2 weeks później...