Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

lany strop o tej porze?

Recommended Posts

Witam!

Czeka mnie wybór stropu i zastanawiam się czy mogę jeszcze teraz wylać lany strop? W koncu jest to najtansze rozwiazanie, ale czy zwiaze dobrze skoro juz minusowa temperatura?

Czy lepiej jakis inny wybrac? Co mi poradzicie? grzebac cos jeszcze przed zima czy czekac do wiosny?

Pozdrawiam:)

Strop żelbetowy monolityczny wcale nie jest najtańszy. Najtańszy jest strop kanałowy. Układasz dzwigiem i zalewasz tylko wieńce. Wg mnie najlepszy jest strop typu filigran. Układasz płyte filigran dozbrajasz strop i zalewasz betonem.

Do betonu możesz dokupić środek przeciwmrozowy do -10 st C.

Edytowane przez Pawel78

Racja, szalunku jeszcze nie mam. Ta moja budowa troche na wariackich papierach:)) Ale kumpel powiedzial, ze postawie pustaki szalunkowe raz dwa, a teraz musze sie nad stropem zastanowic, fotologia ale teriva to tez lany przeciez, Ty juz masz szalunki i zbrojenie?

Nie słyszałem nic o stropach kanalowych, ale wszyscy nawet na tym forum mowia, ze lany najtanszy...

Ja mam strop kanałowy już ułożony ale nie zalewam w tym roku ponieważ ciągnę dwie inwestycje budowa domu i budowa budynku gospodarczego ten drugi ma mieć 1000m2 na razie buduję 1/3 czyli 360m2 no ciut więcej niż 1/3. Ułożenie dźwigiem trwało 2 godziny na 90m2 parteru. Byłem ja i kierowca ciężarówki która przywiozła płyty no i oczywiście dźwig i operator. Miałem robić terivę w planie mam lany teraz wiem ile odeszło robocizny z szalunkami itd.

adim

Leję w piątek, bo teraz przymrozki w nocy. KB powiedział, że najważniejsze, aby lać rano i przez dzień zwiąże. Na noc przykryć folią budowlaną i rano znów odkryć na dzień (oczywiście w dzień ma być ok 5 stopni na plusie i nie lać). Tak do niedzieli i wystarczy. Na mieście co róż widzę gruchy, więc wilekoformatowe budowy leją aż miło.

Ja mam pustaki szalunkowe i praktycznie ustawiasz je w kilka godzin i zajmujesz się zbrojeniem.

kolego lany strop scala budynek nie należy do najtanszych ale jak dla mnie tylko taki jest dobry, przykry folią i nie odkrywaj jak odkryjesz to owiee strop i wilgoć wyparuje na drugi dzień zaraz rano przykryj sirop i tak zostaw tylko folia nie może być poprzecierana, do okoła takerem przyszczel a resztę deskami przyciśni tak aby wiatr foli nie porwał przytrzymaj tak 3 dni odkryj po trzech dniach zle wodą i przykryj, możesz też lać rano nidgy nie na wieczór strop od spodu deski pociądną wilgoć

adim:

Czeka mnie wybór stropu i zastanawiam się czy mogę jeszcze teraz wylać lany strop? W koncu jest to najtansze rozwiazanie, ale czy zwiaze dobrze skoro juz minusowa temperatura?

Przy zastosowaniu odpowiednich admixów do betonu, zalewanie stropu można przeprowadzać do temperatury ok -5 stopni Celsjusza. Zamawiając beton odpowiedniej klasy wg projektu wykonawczego, należy zaznaczyć firmie dostarczającej o możliwych minimalnych temperaturach i o tym że beton będzie dojrzewać w takich warunkach.

Wskazane jest również pobrać próbkę betonu ( 2sztuki ), pozostawiając ja w temperaturze w jakiej będzie dojrzewał strop i zlecić jej ściśnięcie w celu potwierdzenia jakości użytego betonu. Pierwsza próba wytrzymałościowa po 24h, drugą po 28dniach dojrzewania. Istnieją też metody profesjonalne z elektrycznym podgrzewaniem zbrojeń, jednak stosuje się to jedynie w przypadku większych inwestycji i przez firmy posiadające doświadczenie w pracy z tą metodą.

Pozdrawiam

Od piątku na dolnym śląsku ( w moich rewirach) zapowiadają w dzień 6-8 stopni i w nocy 1-3 na plusie. Całe szczęście, bo leję beton w sobotę o 9:00. Problem z przykrywaniem folią jest dość duży, bo bez rusztowania, drabin i kilku pomocników się nie obejdzie. Są wyciągnięte trzpienie i przerzucić folię będzie problem. KB stwierdził, że skoro nie będzie minusowej temp. a do betonu dadzą domieszkę antymorozową to nie ma sensu kryć.

• 4 weeks później...

kolego przykryj na drugi dzień rano i zostaw pod folią na całą zime aż do nastepnych prac

Od piątku na dolnym śląsku ( w moich rewirach) zapowiadają w dzień 6-8 stopni i w nocy 1-3 na plusie. Całe szczęście, bo leję beton w sobotę o 9:00. Problem z przykrywaniem folią jest dość duży, bo bez rusztowania, drabin i kilku pomocników się nie obejdzie. Są wyciągnięte trzpienie i przerzucić folię będzie problem. KB stwierdził, że skoro nie będzie minusowej temp. a do betonu dadzą domieszkę antymorozową to nie ma sensu kryć.

hahhaa tak sie martwilem ta pogoda, a u mnie nadal jesien:) prawie miesiac temu zalalem beton z domieszka antymrozowa i sprawa zalatwiona:) jakbym wiedzial,ze nie bedzie zimy w tym roku, to nie przerywalbym prac:) Szwagier mi tylko gada, ze przeplacilem. Ha, pewnie sie bedzie uczyl na moich bledach, bo dopiero za rok zaczyna swoj dom. Moze faktycznie moglem terive polozyc z ekipa albo jakis prefabrykat... No nic , pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi!