Łukasz_W 17.11.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam, mam pytanie do osób które użytkują piec z zasobnikiem i palą ekogroszkiem. Ja posiadam Per Eko KSP Duo 19kW ze sterownikiem SP-24 Logic. Otóż moje pytanie jest takie: w jaki sposób ustwiacie parametry na sterowniku? Moje są: min. nadmuch 60% i podawanie paliwa 15% 39%. Według mnie powinno być tak że dmuchawa chodzi, przez pewien czas żeby piec osiągną zadaną temperaturę i powinna się wyłączyć i potem jak temp. spadnie to znów się załącza itd. Według serwisu Per Eko powinienem ustawić dmuchawę na min. ok 12-20% tak żeby chodziła cały czas... ale wydaje mi się że wtedy zużyje dużo prądu ( na dmuchawie mam moc 83W). Może wtedy co prawda spadnie zużycie groszku, ale kosztem dużego poboru prądu... Prosiłbym o jakieś sensowne wypowiedzi, bez komentarzy typu czemu wybrałem taki a nie inny piec czy sterownik... Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 17.11.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Nawet gdyby twój wentylator chodził cały czas z mocą 83W, 24 godz/ na dobę przez całe 7 m-cy w roku to całkowity koszt pracy stanowi równowartość ok. 12 woreczków bardzo przeciętnego ekogroszku, a przecież jak nastawisz wentylator na 12 - 20% obrotów to przecież nie będzie pracował z pełną mocą.Widać, że dopiero zaczynasz przygodę z kotłem z podajnikiem, bo przy rosnących cenach opału większość ludzi tu na forum kombinuje jak uzyskać najniższe spalanie. Prosisz, żeby nie wytykać Ci wyboru kotła czy sterownika, ale, sorry i sterownik i podajnik i dmuchawa i pompa CO zużywają energię. Bez prądu mogłeś mieć kocioł zasypowy z mechanicznym miarkownikiem ciągu podłączony do instalacji grawitacyjnej. Już sam kocioł byłby sporo tańszy. To trochę tak jakbyś kupił auto trochę za drogie i kombinował na czym by tu zaoszczędzić - na benzynę na niedziele do kościoła kasy wystarczy, ale wymianę oleju będę robił raz na 5 lat bo będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts