zduniu123 17.11.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam mam problem z mokrym kominem bo juz zauważyłem że mi przecieka. Nie wiem dlaczego?? Piec mam Defro Opitma Komfort Plus. Piec jest nowy ale już było w nim wcześniej palone a dzisiaj zauważyłem że komin od góry jest mokry i czuć sadzą. Więc proszę o jakieś porady na ten temat. A piec może się tyle czasu przepalać?? Farba co jest użyta w środku jest cały czas mokra a jak ją przeczyszcze to wypali się trochę i dalej jest mokre. Proszę o radę co z tym robić i co może być usterką. Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokos0 17.11.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 W zeszłą zime też ta miałem dopóki nie znalazłem tego tematu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego , tam znajdziesz odpowiedź na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRegory ja 08.12.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Witam mam podobny problem Komin mokry , na zwnatrz wygląda jakby go ktoś woda polał . na poddaszu przy łaczeniu z dachem pojawiły sie zacieki-bardzo szybko zagipsowałam cały -nastepnego dnia cały gips zrobił sie brązowy i mokry strasznie smierdzi...piec 19kw Dziura w kominie bardzo duża.powierzchnia ogrzanych pomieszczen 50m kwadratowych piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym....CZY STEROPIAN NA CAŁYM KOMINIE POMOŻE ??????? wiele osób proponuje wkład kominowy -lecz to wydatek kilku tysięcy pomocy nie wiem co robic a zima tuz tuż:(:(:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 08.12.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym.... Pytania zawiera w sobie odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 09.12.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam mam podobny problem Komin mokry , na zwnatrz wygląda jakby go ktoś woda polał . na poddaszu przy łaczeniu z dachem pojawiły sie zacieki-bardzo szybko zagipsowałam cały -nastepnego dnia cały gips zrobił sie brązowy i mokry strasznie smierdzi...piec 19kw Dziura w kominie bardzo duża.powierzchnia ogrzanych pomieszczen 50m kwadratowych piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym....CZY STEROPIAN NA CAŁYM KOMINIE POMOŻE ??????? wiele osób proponuje wkład kominowy -lecz to wydatek kilku tysięcy pomocy nie wiem co robic a zima tuz tuż:(:(:( i na dodatek jakieś pięć razy za dużo mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.12.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Dziura w kominie bardzo duża.powierzchnia ogrzanych pomieszczen 50m kwadratowych piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym. Jaki przekrój komina ? użyj centymetrów a nie pisz że bardzo duża. Drewno do spalania musi mieć wilgotność ok 20 % . Temperatura wody w kotle też dużo wyższa. Myślę że minimum 70 stopni . Napisz ile godzin na dobę palisz w kotle aby ogrzewać dom. Podejrzewam że wystarczy podnieść temperaturę spalania i skrócić czas palenia co by się nie uprażyć w domu , ewentualnie zmniejszyć pojemność załadowczą kotła. Jest trochę informacji na forum na ten temat. Ale najważniejsza sprawa , nie używaj mokrego drewna, bo z tego nie ma temperatury a jest wilgoć na kominie. pozdr. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez lolson28 poprawka :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.12.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Od czego by ty zacząć?35-50 stopni na kotle od razy przynajmniej na 60 stopni.19kW kup 7 kg cegieł szamotowych i zabuduj 3/4 paleniska zostanie 5kW starczy nawet na największe mrozy.Wilgotne drewno i węgiel brunatny... drewno niech leży do przyszłego lata, węgiel brunatny... albo pomieszać z czymś polskim, albo spalać sam brunatny od góry po zabudowaniu paleniska szamotem.Później będziemy rozmawiali o kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRegory ja 09.12.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam ,.podniosłem temp miedzy 50-70 stopni mieszam węgiel brunatny z kamiennym , moje drzewo nie jest bardzo mokre to deski z budowy jakies kołki jutro zbadam wilgotnośc drzewa dokładnie i szerokośc komina..mój czas palenia w piecu to około od 15godzin w ciagu doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 09.12.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Nie zadawaj MIĘDZY 50-70 zadaj 65 stopni histereza 2 stopnie więc, albo 62 albo 65 nie ma rozjazdu temperatur jak u Ciebie 20 stopni. Masz mieć ma kotle około 60 stopni wtedy ugrzejesz komin i chałupę.A komin musi czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRegory ja 09.12.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Jest 65 ustwione -boje sie wiecej wcześniej kiedy paliłem drzewem i normalnym węglem temperatura potrafiła sie wachac miedzy 50-70stopni -od kilku dni założyłem dmuchawe z zamknieciem komina gdy nie dmucha. Zaczołem palic brunatnym weglem temp wacha sie około 5-10 stopni od ustawienia czyli prawidłowo -przy tak dużym kotle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 10.12.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Waha... na miłość boską Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.12.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 od kilku dni założyłem dmuchawe z zamknieciem komina gdy nie dmucha. Aż boję się pytać co to jest dmuchawa z zamknięciem komina. Jeśli faktycznie zamyka komin (czopuch) ujście spalin to chyba jesteś bardzo lekkomyślny albo masz skłonności samobójcze jeśli mieszkasz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRegory ja 10.12.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 spokojnie ..nie umiem tłymaczyć profesjonalnie ponieważ to nie jest moja branża....przy dmuchawie jest załozona klapa zamykajaca dopływ powietrza po skonczonej pracy dmuchawy akomin jest otwarty cały czas ...temperatura ustawiona 60stopni:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 10.12.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Zamiast dmuchawy lepiej byłoby użyć miarkownika ciągu . Nawet w podtrzymaniu byłaby minimalna ilość tlenu . Spalanie bez tlenu to czad . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 10.12.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 W takim razie niech kocioł się kręci w tym zakresie temperatur, kilkanaście dni takiego palenia i komin będzie w lepszym stanie wtedy pomyślisz aby go ocieplić na poddaszu. Na razie to nawet nie masz co komina oglądać w 2 dni pewnie nic się nie zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRegory ja 14.12.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Witam cegiełki na poddaszu zaczynaja dosychać czy wystarczy zaciągnąc go steropianem 5mm całego ??? czy zakupic wkład kominowy i raz miec spokój na wiele lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 14.12.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Wstrzymaj się z robotą jeszcze trochę dosychają z zewnątrz w środku mogą być mokre, pal jak pisaliśmy jeszcze przez jakiś czas minimum 1,5 tygodnia, a jeszcze lepiej jak 1 stycznia będziesz się słabo czuł (kac) weź trochę styropianu i udaj się na poddasze zrobisz co trzeba z bolącą głową znów pójdziesz spać a jak "wytrzeźwiejesz/wyśpisz się" okaże się że zrobione. A kiedyś tam może zrobi się płytą kartonowo-gipsową jak będziesz chciał aby było estetycznie ( może kolejnego sylwestra ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRegory ja 16.12.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 TAK tylko pytanie czy nie powóci ta wilgoć za jakis czas.gdy np zmniejsze temp na piecu , paląc tempeaturami 70 stopni większośc idzie w komin ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wilchelm 16.12.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Jak zaczniesz tlić jak przedtem to kwiatki znowu się pojawią. Słuchaj kolegów i będzie dobrze. Pal na wysokiej temperaturze (ok. 65), a kominowi nic nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 16.12.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Może jak ocieplisz komin na poddaszu to będziesz mógł zejść z temperaturą w dół ale nie za dużo. Do ocieplenia użyj wełny, styropian jest łatwopalny. Koledzy mają rację , jak zaczniesz dymić a nie palić problem wróci. W kotle stałopalnym tak już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts