Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry komin co robić??

zduniu123

Recommended Posts

Witam mam problem z mokrym kominem bo juz zauważyłem że mi przecieka. Nie wiem dlaczego?? Piec mam Defro Opitma Komfort Plus. Piec jest nowy ale już było w nim wcześniej palone a dzisiaj zauważyłem że komin od góry jest mokry i czuć sadzą. Więc proszę o jakieś porady na ten temat.

A piec może się tyle czasu przepalać?? Farba co jest użyta w środku jest cały czas mokra a jak ją przeczyszcze to wypali się trochę i dalej jest mokre.

Proszę o radę co z tym robić i co może być usterką. Dziękuje

• 3 years później...
Witam mam podobny problem Komin mokry , na zwnatrz wygląda jakby go ktoś woda polał . na poddaszu przy łaczeniu z dachem pojawiły sie zacieki-bardzo szybko zagipsowałam cały -nastepnego dnia cały gips zrobił sie brązowy i mokry strasznie smierdzi...piec 19kw Dziura w kominie bardzo duża.powierzchnia ogrzanych pomieszczen 50m kwadratowych piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym....CZY STEROPIAN NA CAŁYM KOMINIE POMOŻE ??????? wiele osób proponuje wkład kominowy -lecz to wydatek kilku tysięcy pomocy nie wiem co robic a zima tuz tuż:(:(:(:(:(:(

Witam mam podobny problem Komin mokry , na zwnatrz wygląda jakby go ktoś woda polał . na poddaszu przy łaczeniu z dachem pojawiły sie zacieki-bardzo szybko zagipsowałam cały -nastepnego dnia cały gips zrobił sie brązowy i mokry strasznie smierdzi...piec 19kw Dziura w kominie bardzo duża.powierzchnia ogrzanych pomieszczen 50m kwadratowych piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym....CZY STEROPIAN NA CAŁYM KOMINIE POMOŻE ??????? wiele osób proponuje wkład kominowy -lecz to wydatek kilku tysięcy pomocy nie wiem co robic a zima tuz tuż:(:(:(:(:(:(

i na dodatek jakieś pięć razy za dużo mocy

Dziura w kominie bardzo duża.powierzchnia ogrzanych pomieszczen 50m kwadratowych piec chodzi na temperaturach 35-50stopni-pale wilgnym drzewem i węglem brunatnym.

Jaki przekrój komina ? użyj centymetrów a nie pisz że bardzo duża.

Drewno do spalania musi mieć wilgotność ok 20 % . Temperatura wody w kotle też dużo wyższa. Myślę że minimum 70 stopni .

Napisz ile godzin na dobę palisz w kotle aby ogrzewać dom. Podejrzewam że wystarczy podnieść temperaturę spalania i skrócić czas palenia co by się nie uprażyć w domu , ewentualnie zmniejszyć pojemność załadowczą kotła. Jest trochę informacji na forum na ten temat. Ale najważniejsza sprawa , nie używaj mokrego drewna, bo z tego nie ma temperatury a jest wilgoć na kominie.

pozdr.

Edytowane przez lolson28
poprawka :)

Od czego by ty zacząć?

35-50 stopni na kotle od razy przynajmniej na 60 stopni.

19kW kup 7 kg cegieł szamotowych i zabuduj 3/4 paleniska zostanie 5kW starczy nawet na największe mrozy.

Wilgotne drewno i węgiel brunatny... drewno niech leży do przyszłego lata, węgiel brunatny... albo pomieszać z czymś polskim, albo spalać sam brunatny od góry po zabudowaniu paleniska szamotem.

Później będziemy rozmawiali o kominie.

Jest 65 ustwione -boje sie wiecej wcześniej kiedy paliłem drzewem i normalnym węglem temperatura potrafiła sie wachac miedzy 50-70stopni -od kilku dni założyłem dmuchawe z zamknieciem komina gdy nie dmucha. Zaczołem palic brunatnym weglem temp wacha sie około 5-10 stopni od ustawienia czyli prawidłowo -przy tak dużym kotle

Wstrzymaj się z robotą jeszcze trochę dosychają z zewnątrz w środku mogą być mokre, pal jak pisaliśmy jeszcze przez jakiś czas minimum 1,5 tygodnia, a jeszcze lepiej jak 1 stycznia będziesz się słabo czuł (kac) weź trochę styropianu i udaj się na poddasze zrobisz co trzeba z bolącą głową znów pójdziesz spać a jak "wytrzeźwiejesz/wyśpisz się" okaże się że zrobione.

A kiedyś tam może zrobi się płytą kartonowo-gipsową jak będziesz chciał aby było estetycznie ( może kolejnego sylwestra )