Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z116 - tradycyjny z nutką nowoczesności

Gola86

Recommended Posts

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Płytki śliczne. Ja kiedyś zamówiłam jedną na próbę, a teraz chodzimy po sklepach i nic mi się nie podoba, więc pewnie kupimy tamtą, zwłaszcza że cena też dosyć atrakcyjna - ok. 100 zł za m. Ta nasza to hiszpańska Elmolino Bari Gris

http://styloweplytki.pl/product/elmolino-bari-gris-rec-59x59/

Trochę przypomina beton, ale jest bardziej jednolita w kolorze, barwiona w masie, rektyfikowana, półpoler. Też nie chcę już nic innego.

A od kiedy zaczynacie układać płytki? Nam powiedzieli, ze wylewki muszą schnąć ok. miesiąca, wtedy jest dobrze je jeszcze delikatnie wygrzać i dopiero układać. Taki mam przynajmniej plan. Zwłaszcza że na podłogę w salonie chcemy położyć deskę trójwarstwową, a do tego wylewka musi być zupełnie sucha.

Zaczęłam też szukać narożnego kominka. Temat jest mi zupełnie obcy, więc nie wiem, na co zwracać uwagę.

Niestety te wszystkie fajne płytki nie schodzą poniżej 100 zł za metr :/ Nasze i tak były w przecenie (promocja do końca kwietnia). Jak je pierwszy raz oglądaliśmy kosztowały 169 zł/ m. My kupiliśmy za 139 zł. Przy 90 metrach te 30 zł robi sporą różnicę.

Oj marzyła mi się też jakaś fajna decha na podłodze. Myślałam o Barlinku ale mężowi ktoś nagadał o tej desce, że miękka, szybko się niszczy , można tylko raz cyklinować itd. Kazał mi sobie wybić z głowy :( Lite drewno przy podłogówce odpada zupełnie, więc muszę się pocieszyć gresem na całym dole :mad:

Płytkarz wchodzi w połowie maja więc akurat będzie miesiąc od wylewek.

Kominek narożny planujesz taki typowo w rogu czy z szybą w kształcie litery "L" ?

Po rozeznaniu rynku wzięliśmy pod uwagę tylko 2 firmy : niemiecki Spartherm albo polski Arysto. Jest jeszcze Bruner, ale to już mercedes i cena zabija ;)

Braliśmy wyceny na wkłady z szyba w literę "L" o szerokości 90 - 100 cm. W pierwszy przypadku z wkładem Sparherm było to 18 500 zł (wkład, obudowa kg z gładzią, i robocizna), Arysto natomiast trochę taniej bo 16 000 zł.

Ceny niemałe i uznaliśmy, że kominek nie jest nam niezbędny do życia więc na razie sobie darujemy.

Chcemy zamiast tego postawić na razie piecyk wolnostojący Dovre. Wygląda całkiem fajnie, jest solidnie wykonany i cena też przystępna bo około 5 500 zł.

1296astro-3-main.jpg

Kominek z szybą L. Pojechaliśmy dzisiaj oglądać kominki. Sparthermu ze względu na cenę nie braliśmy pod uwagę. Myślałam o Arysto z szybą 100, ale też jest drogi, a powiedzieli nam już w drugim miejscu, że szyby podnoszone do góry u polskich firm nie są dobre. Wizualnie też odbiega od tych niemieckich. Koniec końców kupiliśmy Spartherm z szybą 80 cm, bo dostaliśmy ładny rabat - sklep dostał nie ten kominek, który zamawiał, i woleli opuścić cenę, niż odsyłać z powrotem. Akurat mój mąż buduje dom dla kominka, więc zaszaleliśmy ten jeden raz. Więcej sobie nie pozwolimy.

No to super, że trafiła się wam taka okazja :) Mój mąż tez kiedyś mówił, że buduje dom żeby sobie zrobić kominek :) ale po przeliczeniu wszystkiego przeszło mu :D Docelowo pewnie kiedyś jeszcze zrobimy (nie ma podłogówki w tym miejscu), ale na razie będziemy się wygrzewać przy kozie ;)

Jaką planujecie zabudowę kominka ?

• 5 weeks później...

Widzę, że u Was prace idą jak burza. Czy nie kładziecie kafli na ścianie za wanną? Też tak chciałam, ale kafelkarz mówi, że lepiej położyć, bo wilgoć itp. - dla mnie to strata materiału. Jeszcze się zastanowię. Z tą umywalką to lipa. A nie można jej jakoś wyrównać na czymś, np. na kleju? Sama mam jedną upatrzoną w Lineablue i teraz będę miała zagwozdkę. A jak wygląda ceramika? Jest biała? Ja kupiłam u nich brodzik (przyjechał pęknięty, ale następnego dnia był kolejny, więc firma się super zachowała), wc i bidet. W kartonie wyglądają ok, chociaż nie wydają mi się idealnie białe. My czekamy na podłączenie pieca, żeby zacząć wygrzewać wylewki. Zaczęliśmy też malować pierwszy raz górę. Póki co trwają prace na zewnątrz. Elewacja prawie gotowa, zamówiliśmy balustrady na balkony, przymierzamy się do płotu. Na razie wygląda tak :D

P5262672.jpg

Bardzo przyjemnie czyta i ogląda się wasz dziennik.

Niektóre pomysły bardzo mi przypadły do gustu, płytki, projekt łazienki i piękne drzwi tarasowe (przesuwne?)

Może się kiedyś wproszę, potrzebuję trochę inspiracji, a wasz domek do takich z pewnością należy.

Mam nieodparte wrażenie , co bym już gdzieś widział waszą budowę - w końcu zjeździłem pół Jaworzna.

Pozdrawiam.

mmarcin, witam w moim dzienniku :) Nie wykluczone, że przejeżdżałeś obok naszej budowy bo były tam 2 działki po sąsiedzku do sprzedania.

Za 3 miesiące planujemy wprowadzkę, więc jak najbardziej zapraszam na kawkę (kupiłam ostatnio mężowi - kawoszowi fajną kawiarke i spieniacz do mleka, więc kawa wychodzi lepsza niz w Coffe Heaven :D ;) , i nawet świeżo mielona ;) ).

Cieszę się, że ci się u nas podoba :) Drzwi tarasowe są przesuwne, będę mieć z głowy problem potarganych przez przeciąg firanek :cool:

ekani, wow, wow, wow ... !!!! ale piękny już wasz domek. Zaglądam ostatnio prawie codziennie na z500 żeby sprawdzic czy wrzuciłaś jakies nowe fotki :D

Jeśli chodzi o kafelki za wanną to my nie kładziemy. Wanna jest masymalnie dosunieta do ściany i płytki z góry na nią nachodzą. Na łączeniu bedzie silikon. Zresztą u nas w ogóle płytki będą tylko do wysokości okna, ale nie planujemy chlapać wyżej :D

Z ta umywalką to myślelismy nawet żeby ją delikatnie zeszlifować, ale ostatecznie poszła do zwrotu i zamówilismy już inną, niestety 4 razy droższą :/ :bash: a już się ucieszyłam, że chociaż na umywalce zaoszczędzę. Poza tym, że miała to krzywe dno to była całkiem ok. Nie zauważyłam żadnych innych defektów. Co do odcienia bieli to szczerze mówiąc nie przyjżałam sie dokładnie.

Ta nowa umywalka podoba mi się chyba bardziej od poprzedniej, chociaż tamta też ładna - nawet zastanawiałam się, czy jej nie kupić. Pstryczki super - co to za firma?

Chciałam jeszcze zapytać o drzwi, bo widzę, że też nie macie klamki. Jak się zamkną, to możecie je otworzyć od zewnątrz? Widzę już tę sytuację, gdy wychodzimy z domu bez klucza, drzwi się zatrzaskują, a my musimy rozbić okno, żeby wejść :bash: Wyczytałam, że do takiego otwierania służy elektrozaczep, ale u nas kabelek został odcięty przez pana montażystę, bo stwierdził, że nie jest potrzebny.

Będziemy robić właśnie ten elektrozaczep z opcją dzień/noc . Ustawienia dzienne blokują zatrzaskiwanie się drzwi. Dodatkowo będzie też możliwość otwarcia ich z klawiatury numerycznej (cos jak domofon w bloku), to na wypadek gdybyśmy posiali gdzieś klucze.

Pstryczki są z firmy Legrand, model Celiane.

Nie rozbijaj od razu okien - wejdź przez garaż ;)

Edytowane przez Gola86

Witam wszystkich:)

przeczytałam dziennik budowy i komentarze, to super, że jest takie miejsce gdzie można wymienić się doświadczeniami:)

Z116 to mój wymarzony projekt, jednak jak zobaczyłam szacunkową kalkulację netto to się trochę podłamałam :(

450 tys. złotych to dla mnie kosmiczna kwota.

Proszę o wiadomość czy faktycznie może tyle wyjść? Domyślam się, że wszystko zależy od materiałów i standardów jakie się wybiera....

Pozdrowienia z Rzeszowa!!!

Justyna

justenough, ciężko teraz to tak precyzyjnie obliczyć ale u nas stan surowy zamknięty wyszedł około 180 tys, w tym jest dosyc kosztowna dachówka. Sama instalacja C.O (podłogówka, grzejniki, piec gazowy ...) to koszt w naszym przypadku 38 tys. , tynki 13 tys., wylewki 12 tys.

Według naszych obliczeń całośc zamknie się w 430 tys brutto (w tym są sprzęty i meble kuchenne). Nie licze tutaj prac ogrodowych bo to bedziemy dopiero robić w przyszłym roku.

Można to zrobić zarówno taniej - wykonując pewne prace samemu, jak i drożej - zatrudniając do wszystkiego firmy na umowę.

Wydaje mi się też, że ceny robocizny zalezne są w dużej mierze od regionu kraju.

Jeśli mogę się wtrącić i pomóc, to razem z projektem zamówiliśmy kosztorys, który stan deweloperski wyceniał na ok. 350 tys. My obecnie mamy stan deweloperski i wydaliśmy właśnie ok. 350 tys., ale materiały, których użyliśmy, były wszystkie droższe (bo lepsze) niż te z kosztorysu. Dalej koszty mogą być bardzo różne. Do zamieszkania można wydać 50 tys. i 500 tys. - zależy, co się chce wstawić do środka. Ja liczyłam, że 100 tys. to minimum przy przyzwoitym standardzie. Zobaczymy w praktyce. Kosztorys z500 wskazuje 450 tys., ale już z wykończeniem, więc nie jest zupełnie z kosmosu.

Bardzo dziękuję za pomoc!

Tak teraz analizuję i faktycznie - zgadzam się z Twoją opinią Ekani.

Ja na remont małego mieszkanka (44 m2) wydałam z narzeczonym ponad 20 tys. zł.

i to robiliśmy prawie najtańszym kosztem, bo planujemy budowę domu i docelowo w nim zamieszkać.

A więc wykańczając ponad 150 m przyzwoitym standardem to 100 tys. lekką ręką.

Niestety takie są realia.

Zastanawiam się również, czy "z116" ze względu na swój nowoczesny design - jest dużo droższy w budowie od "typowych"

projektów o podobnej powierzchni i też dachu dwuspadowym?

Co Was najbardziej cenowo zaskoczyło podczas budowy? A było to związane właśnie z nowoczesnością projektu....

Proszę o wskazówki:) i bardzo dziękuję :)

Pierwsze co mi się nasuwa na myśl to wykusz w kuchni. Jego górna część jest wisząca (bez słupków podporowych), co wymagało wpakowania tam sporej ilości stali i betonu. Można by zrobić to na równo z całą ścianą. U mnie ten wykusz jest w części podwórka, której nie widac z ulicy więc nie stanowi elementu dekoracyjnego, wiec gdybym budowała drugi raz to bym to na pewno zrównała. Kwadratowe lukarny nie są dużo bardziej kosztowne niż, tradycyjne trójkątne. Kontrukcja właściwie podobna ( płyty OSB), jedyne co dochodzi to trochę blachy na boki. Poza tym wszystko inne jest jak w każdym, klasycznym domu. W celu cięcia kosztów można też zmniejszyć okna i nie robić wszystkich do samej podłogi. Na stronie z500 widziałam taką realizację. Tylko, ze to wtedy już to nie ten sam dom.

aaaa i jeszcze strop. My robiliśmy z Terrivy - lany wyszedłby kilka tysięcy taniej.

Według mnie ten dom ogólnie jest duży. Pow użytkowej jest około 160m , ale po podłodze jest już ponad 200 m. Wykończyć trzeba wszystko, tą powierzchnię "nieuzytkową" poniżej wysokości 1,90 m również. Stąd wychodzą takie koszty.

Gdyby nie to, że jeden pokój na poddaszu ma mi słuzyć jako pracownia dla prowadzonej działalności gosp., a drugi będzie pralnio-suszarnio-prasowalnią to na pewno na moje potrzeby byłby ten projekt za duży.

Edytowane przez Gola86

• 2 weeks później...

Balustrady fajne - nie ma co na nie narzekać. U nas też się robią - będą cynkowane i malowane na grafit. Łazienki wyglądają też super. Zazdroszczę Wam, że tak szybko idzie. U nas prawie wszystkie kafle już zjechały, ale kafelkarz się spóźnia - ma przyjść od poniedziałku. Malowanie też ruszy pełną parą od poniedziałku. Czekamy na faceta od zabudowy kominka - to jest na razie największe zaskoczenie budowlane - za zabudowanie kominka niektórzy chcieli nawet 9000 zł! Ten, na którego czekamy, chce dużo mniej, więc czekamy. Myślę, że to jest tak - widzą drogi kominek, to myślą, żeby złupić właściciela.

Mamy też spore zmartwienie związane z oknami. Przy robieniu wylewek coś odpryskiwało na szyby i są teraz na nich takie mikroszczerby na dole. Niby nie widać z daleka, ale z bliska jest okropnie. Pierwszy raz przy myciu tych okien się popłakałam. Pan wylewkarz wczoraj czyścił - czarne kropki ładnie zeszły, ale szczerby są. Będziemy chyba musieli wymienić 4 okna (szyby). Na szczęście wykonawca podchodzi spokojnie do sprawy - powiedział, że jest ubezpieczony, więc w razie czego kasa pójdzie z jego oc.

Pokaż trochę podłogi - chociaż kącik:rolleyes: