Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z116 - tradycyjny z nutką nowoczesności

Gola86

Recommended Posts

ekani, zwróciłam jeszcze teraz uwagę że na górze chcesz zmienić układ drzwi . Zwróć jednak uwagę na to, że tam gdzie ucięłaś kawałek ściany (między pokojem z garderobą a tym najmniejszym obok) przy ścianie jest drewniany słup i chyba nie można go tak po prostu usunąć. Akurat pechowo w największej sypialni są 2 takie trochę wystające słupy na 1 ścianie (w innych pokojach słupy są wbudowane w ścianę). Zaczynam powoli kombinować jak je ukryć po zabudową GK i wcisnąć tam telewizor.

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No tak, ten wiatrołap nie jest jakiś ogromny, chociaż ja w obecnym mieszkaniu mam taki 2 metry kwadratowe. Ciasno, cała rodzina się nie zmieści, ale jakoś dajemy radę.

Budowę rozpoczęłabym już, ale póki co na dniach podpisujemy akt notarialny i zostaniemy właścicielami działki, potem całe papierkowe załatwienie - pewnie kilka miesięcy, a z budową możemy ruszyć dopiero, gdy sprzedamy mieszkanie, co obecnie jest bardzo trudne. W najlepszym razie moglibyśmy zacząć jesienią. Na razie obserwuję Wasze poczynania i przygotowuję się mentalnie na to wyzwanie.

A widzisz, tak to jest pracować na zwykłym rzucie. Pomyślałam, że przy takim ustawieniu ściany można w sypialni zrobić szafę na całą szerokość pokoju, a żeby się nie wchodziło prosto na nią, przestawiłam ścianę. Skoro jest słup, to nieaktualne. Mam jeszcze inną koncepcję zrobienia garderoby, jak narysuję, to wrzucę.

Ale fajnie, że ruszacie z murowaniem. To znaczy, że dogadaliście się co do ceny z Waszą ekipą? Oby wszystko poszło jak najlepiej. Czekam na zdjęcia. I dołączam jeszcze nową wizję sypialni z garderobą - tym razem słupy zostawiłam w spokoju:)

góra z garderobą.jpg

Nie wiem, dlaczego takie małe się robi. Mam nadzieję, że nie zaśmiecam Ci wątku?

ekani, no co ty ;) możesz wrzucać wszystko co dotyczy projektu :) może nawet zainspirujesz mnie do jakiejś zmiany (póki jeszcze jest taka możliwość ;))

Budowlańcy zeszli deko z ceny, nie jest to co prawda do końca to czego oczekiwałam ale różnica między naszą ekipą a innymi trochę się zmniejszyła a za tą cenę wolimy nie ryzykować zmiany sprawdzonej ekipy na jakąś inną, nieznaną.

Fajny pomysł z odsunięciem łóżka od ściany :) Jak już wyleją strop to pomierzę co nieco czy takie rozwiązanie zmieści się w pokoju i dam ci znać :)

Heeeej, nie załamuj się :) Koszty owszem są porażające i w dodatku mają tendencję do wzrastania w trakcie budowy, więc trzeba przywyknąć ;)

Nie zrobicie teraz, to zrobicie za rok. Pierwszy kroczek jest, kolejne to kwestia czasu.

Trzymam kciuki za tę wygraną w totka (dla Was i dla siebie ;)).

Pozdrawiam!

Cześć Gola86,

tak jak pisałam u siebie, będę Cię podczytywać, bo kibicuję Z-tkom bardzo, bardzo.

W sprawie dachu - my będziemy układać na pewno dachówkę ceramiczną z przesunięciem i własnie dlatego, że niby potem lepiej woda spływa, ale musisz też wziąć pod uwagę, że Nibra z Nelskampa, którą wybraliśmyh jest trochę nierówna i stąd taka decyzja. Creatona Domino nie widziałam niestety na żywo, choć maratony dachókowe miałam prawie przez 2 miesiące.

Ceny za robociznę - masz bardzo niskie ceny za robociznę, gratuluję znalezienia takiego wykonawcy (może to też kwestia regionu, u nan na dolnym śląsku jest chyba lekka "palma" w tej kwestii) i choć nasz ywkonawca jest jednym z tańszych to i tak jest sporo droższy od Twojego. Trzymam kciuki za współpracę.

Parter - pięnie rośnie. Aż serce rośnie! :)

Ale pięknie rośnie domek! Zazdroszczę. I naprawdę już widać co i gdzie będzie. Okienka w garażu to dobry pomysł - my też będziemy chcieli jakieś małe zrobić. Macie też fajne ułożenie do stron świata. U nas duże okno salonowe będzie na północ - cała nadzieja w zachodniej ścianie. A sprawdzałaś Wasze ceny z tym, co orientacyjnie w kosztorysie? Też mi się wydaje, że to nie jest bardzo dużo. Pozdrowienia znad morza!

ekani, Moorela, mówicie że stawki budowlańców w porządku ? Mnie tu wszyscy w innych watkach nagadali, ze strasznie drogo mi policzyli ... Dlatego też zastanawiałam się nad inną ekipą. Widać zależy to od regionu. Ucieszyłyście mnie jednak tą wiadomością, że to wcale nie tak drogo :D Normalnie humor mi się poprawił :D Kosztorys naszego domu jest tak kosmiczny, że musielibyśmy urządzić się super luksusowo żeby mu dorównać ;) Podam przykład fundamentów : w kosztorysie jest 66 tysięcy a nas wyszło razem z wylewką 28 tys. z hakiem :)

wypas, myśleliśmy też o takim rozwiązaniu ale wyczytałam, że to jest do pieców o mocy max 21kW (czy jakoś tak). Można oczywiście zamontować piec o wyższej mocy ale później jest problem z odbiorem - ktoś pisał, że musiał budować szybko normalny komin. Nie wiem natomiast jaki kupimy piec, a obawiam się że chyba musi mieć większą moc żeby zagrzać te 160 m i wodę. Jest to jednak sprawa do przedyskutowania i dziękuję ci za wpis :)

Witam, wysłałem już zapytanie do biura projektowego, mam nadzieje ze odpowiedz będzie pozytywna.

Pocieszam sie tym ze identyczny wykusz szklany występuje w projekcie ZX44 a to jest jakby pomniejszony projekt z116 więc mam nadzieję że nie będzie problemów, co do okna narożnego widziałem dużo projektów z takim oknem więc więc mama nadzieje ze biuro się zgodzi.

Marku, wykusz pewnie da się zrobić, ale poczytaj sobie, co Gola pisze o wykuszu kuchennym - po co Ci dodatkowe problemy? Przy oknie narożnym do samej ziemi musicie chyba pomyśleć o słupie na rogu (co da 2 okna) - przy takim dużym salonie strop musi na czymś się opierać - a samo okno to trochę mało. Przy okazji zastanawiania się nad innym projektem, gdzie było małe okno narożne, czytałam, że są z tym problemy potem.

Gola, dziękuję Ci za pisanie o wszystkim. O oknie kuchennym dotąd nie myślałam, a okazuje się, że trzeba. to dobry pomysł z powiększeniem go. O cenę bym się nie martwiła specjalnie - teraz większość okien jest niestandardowa, więc jak wrzucisz w zamówienie do całości, będzie jak każde inne. Mój mąż jest wysoki i chcemy szafki kuchenne zrobić trochę wyższe niż standardowe (przynajmniej 5 cm), a to powoduje, że i okno w kuchni trzeba będzie podnieść. Od wtorku jesteśmy właścicielami działki! Teraz chyba muszę zamawiać geodetę i kupować projekt, tylko wcześniej skonsultuję z jakimś architektem, czy zmiany zrobi nam przy adaptacji projektu, czy zamówić w z500.

ekani, nie ma sprawy :) W końcu po to jest to miejsce aby dzielić się doświadczeniami, tymi złymi i dobrymi :)

Gratuluję zakupu działki :) Jeśli chodzi o zmiany w projekcie to myślę, że taniej wyjdzie jeśli zrobi to architekt któremu i tak musisz zapłacić za adaptację. Z500 pewnie troszkę sobie policzy za zmiany.