Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z116 - tradycyjny z nutką nowoczesności

Gola86

Recommended Posts

Moorela, dziękuję :)

Jeśli chodzi o dachówki to dostaliśmy po 1 sztuce obydwu firm i zrobiliśmy casting :D Obydwie czernie trochę się różnią. Na Twoich zdjęciach dachówka wygląda rzeczywiście na czarną dlatego kiedy pojechaliśmy do hurtowni bardzo się zdziwiliśmy, że na żywo jest lekko brązowawa w słońcu. Jest też opcja że ta partia dachówki, którą widzieliśmy to była jakaś niedoróbka i dlatego taka brązowa. Mąż wozi w bagażniku obydwie dachówki, ale jak wróci to postaram się zrobić zdjęcie :)

• Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dachówka będzie na pewno ładnie wyglądać. A dlaczego fachowcy twierdzą, że trzeba będzie blachę wymieniać? Ja nie rozważam póki co dachówki. Mieszkamy obecnie w 14-letnim budynku i blacha jest ok. Nic nie cieknie, nie odłazi... na pewno dachówka lepsza, jeśli chodzi o właściwości izolacyjne.

Tak patrzę na Waszą ścianę frontową na górze i zastanawiam się, jaki jest odstęp między oknem pojedynczym a podwójnym. My dostaliśmy projekt, gdzie nie było tych 60-70 cm, co na rzutach i przysyłali mi poprawkę z przesuniętym oknem. Jeśli rozważać zrobienie szafy na ścianie między 2 pokojami, to odstęp powinien być większy, żeby szafa nie właziła na okno.

ekani, ja też niestety nie wiem czemu wszyscy na około są nastawieni anty do blachy. Teraz takie fajne blachy robią z różnymi powłokami wyciszającymi hałas, dodatkowo np Rukki daje gwarancję 50 lat na "plural mat". Na jednym wątku kiedy pisałam jakiś czas temu, że chcę pokryć dach blachą to na mnie naskoczyli, że "blaszaka" buduję :/ . Jeden wykonawca, z którym się spotkaliśmy chciał na siłę nam udowodnić, że ten dom będzie wyglądał ładniej jeśli zrobimy lukarnę z daszkiem dwuspadowym zamiast płaskiego i damy na nim dachówkę zamiast blachy. Jeszcze zapytał kto to takie śmieszne rzeczy wymyśla :/ Paranoja normalnie ...

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
No wreszcie! Dom zaczyna wyglądać jak dom. Z tą szerszą lukarną to chyba nawet lepiej, bo pokoje będą miały mniej skosów. Może u nas też się pomylą;)? Błędy w projekcie nie za fajne - oby to już ostatnie, w końcu dom prawie stoi. A na jaką w końcu dachówkę się zdecydowaliście? Robiłaś kalkulację, jaka jest różnica cenowa między dachówką a blachą? Mnie się ciągle podoba blacha na rąbek. My ciągle czekamy na pozwolenie - mam nadzieję, że lada dzień będzie - to już 7 tygodni minęło.

Ostatecznie kupiliśmy dachówkę Domino Creaton czarny mat, a na lukarny blacha płaska na rąbek stojący Rukki (też czarna). Szczegółowego porównania nie robiłam, ale jeśli pokryć dach samą blachą na pewno wyjdzie sporo taniej no i można też wtedy zaoszczędzić na więźbie.

Mam nadzieję, że dostaniecie na dniach to pozwolenie :)

• 2 weeks później...
Ale ładnie:yes: Dziękuję za te zdjęcia od środka - można sobie wreszcie wyobrazić, jak będą wyglądać pokoje. Czekam na zdjęcia z dachówką. U nas też pewne postępy - mamy pozwolenie, za 2 tygodnie grodzimy działkę, zbieramy oferty od różnych fachowców, jeżeli pogoda dopisze, w listopadzie zrobimy fundamenty, a od marca ruszamy z budową. Nie mogę się już doczekać.

• 2 weeks później...
U nas w pierwszej wersji też miała być tylko blacha, ale jakoś tak z czasem wyszło że jest dachówka ;) Mogę śmiało polecić tą blachę, którą mamy na lukarnach bo dachowcy bardzo ją chwalili, chociaż mówili też jest nie jest łatwa w obróbce bo jest zdecydowanie bardziej twarda niż pozostałe blachy. Dla nas to oczywiście plus bo to znaczy że ma dobrą jakość.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Witamy,

My też zakupilśmy ten projekt. Kilka zmian kosmetycznych i jedna dość poważna(poszerzenenie domu o około 50cm od strony garażu na całej długości). Powodem była mała kontłownia i zależało nam na swobodnim otwieraniu dzwri od samochodu.Chcemy używać pieca na eko groszek a do tego potrzeba więcej miejsca. Mamy kilka pytań do budujących?

1. Czy zmienialiście miejsce kominka_nam się wydaje, że będzie za bardzo schowany i nie będzie dawał tyle ciepła i uroku.

2. Czy salon w części z kominkiem nie jest trochę wąski i tu nasza prośba-Czy ktoś byłby tak uprzejmu o podesłał kilka zdjęc ze środka.

z góry bardzo dziękujemy

Nasz adres [email protected]

pozdrawiamy

• 2 weeks później...
Witaj, nie założyłam swojego bloga, więc się "wetnę" znowu Goli ;) Myślę o tym ,żeby kominek wysunąć nieco z kąta, ale nie wiem, jak sprawa z kominami się ma - przy najbliższej okazji zapytam kierownika budowy - chcę zrobić kominek narożny, więc nie boję się, że go nie będzie widać. Przez chwilę myślałam, żeby go przesunąć na miejsce między kuchnią a jadalnią, ale to wiąże się z budową dodatkowego komina, więc odpuściłam. Nie wiem, czy ta ściana jest taka wąska - ja planują kanapę naprzeciwko niej i drugą na ścianie z oknem - wydaje mi się, że miejsca będzie dostatecznie dużo (chociaż jak chodzę po moich fundamentach, to domek wydaje mi się strasznie malutki). A gdzie macie zamiar budować?

• 2 months później...

Witajcie :)

Długo mnie tutaj nie było, ale 2 miesiące temu powiększyła nam się rodzina, więc sprawy budowlane zeszły dla mnie trochę na drugi plan. Mały lokator przyszłego pokoju na poddaszu skutecznie zajmuje 90% mojego czasu :D

KasiaWlkp, muszę wysłać męża na budowę żeby pstryknął jakieś zdjęcia od środka.

Według mnie w salonie jest dosyć miejsca. Kominek planujemy przesunąć trochę bardziej na środek ściany. Chciałabym taki kominek, który ma szybę narożną żeby było go widać również z jadalni. U nas ta część salonu wyszła trochę szersza. W projekcie fundamentów mieliśmy błąd (czego nikt nie zauważył przed zalaniem) ale dzięki temu salon jest szerszy o 40 cm :). Niestety stracił na tym garaż, ale robimy ogrzewanie na gaz więc nie potrzebujemy kotłowni. Między pom. gosp. a garażem nie murowaliśmy ścianki.