Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Z116 - tradycyjny z nutką nowoczesności

Gola86

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 146
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stópki śliczne. Za długo nie patrzę, bo mi się też zachce takich, a już za stara jestem.

Ja też zrobiłam kilka wycen okien, bo ściany parteru pną się nam do góry i trzeba zacząć myśleć o oknach - ceny dostaliśmy od 8 tys. w Drutexie do 20000 tys. w Oknoplaście za pakiet trzyszybowy, ale bez ustalania szczegółów, więc wiele może się zmienić. Póki co to jestem za wyborem jakiejś firmy ze środka stawki. A jak u Was wyszła cena okien?

Za okna zapłaciliśmy 18700 zł z montażem, w tym są 2 okna przesuwne półautomatyczne (salon i sypialnia) . My dodatkowo mamy jeszcze 2 okna w garażu i jedno w kotłowni. Wydaje mi się to dobra cena jak za pakiet trzy szybowy.

Ten Drutex 8000 zł to coś podejrzanie tanio mi się wydaje.

• 4 weeks później...
I jak tam? Okna wstawione? Czekam na fotki. My ciągle wyceniamy, ale jesteśmy zdecydowani na jedną z dwóch firm (ms albo vetrex). Macie zamówioną bramę garażową? Pan z jednej firmy okiennej namawia nas na Wiśniowskiego, bo jest teraz promocja, ale nie wiem, czy to dobre bramy. Zabiła mnie wycena drzwi Adeco - ponad 10 tys. Pozdrowienia

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
  • 2 months później...

Wcale nie idziemy jak burza - właśnie kasa się skończyła, a mieszkanie ciągle niesprzedane. Mamy zrobione prawie instalacje, teraz będziemy ocieplać garaż styropianem od środka (sufit i ścianę przylegającą do holu). Umówiłam się z tynkarzami, że jak pogoda będzie w miarę, to zaczynamy tynkować. Mówią, że musi być 5 stopni w domu, ale najlepiej przez 3 tygodnie, więc jest ryzyko, że jak przyjdzie mróz, wszystko zmrozi. W ostateczności będziemy grzać nagrzewnicami. Mamy też w salonie starą kozę ;) Ostatnio przyszedł na mnie kryzys budowlany, bo kasy nie ma, niewiele się dzieje, nie wiem, czy uda nam się przeprowadzić do września, a wtedy syn powinien iść do I klasy w nowej szkole.

U Was pięknie. Z tynkami pokoje wyglądają tak, jakby się można było wprowadzać. Okno w kuchni śliczne. Nasze trochę węższe, bo powiększyłam je tylko 10 cm - chcę mieć nad nim szafki wiszące. Tak się zastanawiam, gdzie jest Wasza rura kanalizacyjna z prawej strony okna kuchennego - w naszym projekcie była umieszczona w zbrojonym słupie na rogu i musieliśmy ją przesunąć za to zbrojenie - teraz wyłazi lekko ze ściany i trzeba ją będzie obudować płytami, co da brzydki uskok. Już to jakoś przebolałam, ale na początku byłam wściekła. Co z ogrzewaniem? Będziecie mieć wszędzie podłogówkę? Nie widzę wyjścia pod kaloryfer. My na pewno wszędzie robimy - zleciliśmy już zrobienie projektu.

Kilka zdjęć poniżej - więcej na stronie z500 w realizacjach - tam łatwiej wrzucać zdjęcia.

PB242261.jpgPB242262.jpgPB242254.jpg

• 2 weeks później...

Ale pięknie wygląda wasz z116 :) Fajnie wygląda ten murek na balkonie. My początkowo myśleliśmy żeby zrobić całą szklaną barierkę ale teraz skłaniamy się jednak do tego murku. Zdecydowanie bardziej oryginalnie wygląda wtedy dom. Pytanie tylko jak teraz postawić ten murek żeby się nie przewrócił ? Jak wy go murowaliście ?

Rura kanalizacyjna idzie u nas w kominie wentylacyjnym :) Jeśli chodzi o ogrzewanie to na dole będzie wszędzie podłogówka a u góry kaloryfery.

Finansowo u nas podobnie. Mieliśmy wielkie nadzieje na sprzedaż naszej działki ale okazało się, ze idzie nad nią linia średniego napięcia i nie wydadzą tam nikomu pozwolenia na budowę :/ Możemy ją sprzedać tylko pod jakieś usługi za psie pieniądze.

Zaraz wejdę na z500 żeby zobaczyć resztę waszych zdjęć.

Murek wymurowany normalnie - na stropie. Nie będziemy się na nim wieszać, to może się nie przewróci :o

A myśleliście już nad elewacją? My zrobimy białą, a wstawki jak w projekcie, tyle że nie wiem, z czego. Wersja najtańsza to szary tynk. Drewno raczej odpada - nie będzie mi się chciało go doglądać. Podoba mi się kamień, ale jak sobie policzyłam, ile by kosztował, to wymiękłam. Najbardziej skłaniam się ku płytkom ceramicznym. Znalazłam np. takie:

http://www.styloweplytki.pl/product/elmolino-aitana/

http://styloweplytki.pl/product/ibero-muretto-perla-18-6x56/

• 1 month później...
  • 1 month później...

Fajna ta łazienka. Podoba mi się. A dlaczego nie jest dociągnięta szafka spod umywalki do ściany z prawej strony? Coś tam będzie? Sufit ciemny super. Też mam plan zrobić kawałek ciemnego sufitu, ale w dolnej łazience - zaraz przy wejściu. Swoją drogą, to jak patrzę na projekt Waszej łazienki, wcale nie widzę mojej, mimo że to ten sam dom. My powiększyliśmy sporo tę górną kosztem jednego pokoju, bo będzie to rodzinna łazienka dla 4, a może 5 osób. Znajdzie się w niej prysznic, wanna, wc, bidet, duża umywalka, pralka i szafka.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=253392&d=1396852687&thumb=1&stc=1

Trochę mnie kosztuje planowanie wszystkiego - ostatnio męczyłam sufity na dole, ale jestem zadowolona z efektu. Zastanawialiśmy się nad zatrudnieniem projektanta, ale w końcu mąż stwierdził, że i tak będę niezadowolona z efektu, więc dłubię sama. Łazienkę też sama rozplanowałam tak, żeby była optymalna dla nas.

Powodzenia w robieniu ogrzewania - u nas też się robi - wczoraj panowie skończyli rozkładać rurki na górze, teraz przechodzą na dół. Mam nadzieję zrobić wylewki przed świętami albo zaraz po. Wybraliśmy też piec z zasobnikiem i wykonawcę - będzie Vaillant. :bye:

łazienka - wersja ostateczna.jpg

Ekani, blat/szafka odsunięta żeby było gdzie powiesić ręcznik. Chcę tam dać reling. To trochę taki celowy zabieg - blat styka się ze ścianą z lewej strony a lustro z prawej strony. Zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości.

U nas jeden z pokoi (ten po lewej stronie łazienki) został przewidziany jako pralnio-suszarnia, więc tam będą sprzęty typu pralka.

Myśleliśmy tez o bidecie, ale uznałam że skoro żyłam bez niego przez 28 lat to dam rade drugie tyle ;) :D

Prysznic jest w dolnej łazience, w miejscu spiżarki z projektu :D

Jestem pod wrażeniem, że udało ci się w tej łazience pomieścić tle rzeczy ! Nasza wydaje mi się taka mała.

Wczoraj skończyli układać rurki pod ogrzewanie, w środę wchodzi wylewkarz. Równo idziemy ;)))

U nas będzie piec gazowy Viessmann, ale nie pamiętam modelu.

Kurcze ale bym chciała już mieszkać ! :)

Edytowane przez Gola86

Ja też chcę już mieszkać. Podłogówka pięknie wygląda. U nas ten sam moment - wylewki w piątek (fotorelacja na stronie z500). Ile daliście styropianu na podłogę? Nam się trochę mało wydawało 10 cm i daliśmy 12 grafitowego. Wczoraj mieliśmy spotkanie z brukarzem. Wyłożenie kostką terenu przed domem, tarasu i studnie opadowe to koszt 20 tys.! Nie wiem, czy damy radę temu wszystkiemu sprostać. Z ciekawości pytam - jakie macie ceny za malowanie? Nasz fachowiec powiedział po negocjacjach 5 zł od metra i wydaje mi się to dużo. Tynkarz może całość pomalować na biało natryskowo, ale z materiałem wyjdzie 10 zł od metra, a przecież to trzeba jeszcze pomalować kolorem.

My daliśmy tylko te 10 cm styropianu (zwykłego, białego na podłogi). Mam nadzieję, że to wystarczy. Teraz już nie dało się u nas dać więcej bo blat kuchenny wyszedłby powyżej dolnej ramy okna. Cena za malowanie 5 zł to chyba dobra cena. My po negocjacjach dostaliśmy 8 zł + materiał.

Kurcze spory ten koszt za kostkę. My w tym roku nie robimy nic w tym kierunku. Dopiero na wiosnę będziemy działać z tarasem i podwórkiem. Na razie rośnie trawa, więc nie chodzimy po błocie. Na tarasie chcemy dać kompozyt.

Witaj Jazzy :)

To mi dałaś teraz zagwozdkę :D Powiem szczerze, ze lodówka jest w tym miejscu tylko dlatego, ze tak było przewidziane w projekcie domu i powielił to tez projektant kuchni. Kompletnie nie przyszło mi do głowy, że może to być niefunkcjonalne. Muszę sobie to przemyśleć. Dzięki za uwagę :)

To chodzi o tę folię na zewnątrz, a tę zdjęliśmy. Panowie z firmy, która dała gwarancję 7 lat na okna, mówili, żeby folię w środku trzymać maksymalnie długo - zawsze to jakaś ochrona przed uszkodzeniami i kurzem. Jak pomalujemy górę, będę ją ściągała i myła okna, bo świata przez nie nie widać. Na dole dopiero jak zamontujemy i obudujemy kominek.

Wylewki zrobione? Podlewacie? U nas robią się dzisiaj. Teraz to już będzie prawdziwy dom.